bezár
 

film

2016. 11. 03.
Hamarosan kezdődik a 13. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
2016. november 8-13., Toldi Mozi, Művész Mozi, Kino Café Mozi, Art+ Cinema, Blinken OSA Archívum, Magnet Közösségi Ház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2016. november 8-tól tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Mintegy 62 film érkezik a fesztiválra több mint 30 országból. A vetítések és a kerekasztal beszélgetések mellett idén is lesz DocLab workshop és ingyenes délelőtti vetítések középiskolásoknak a Diákverzió keretében. A budapesti programot követően november 17-19. között Pécsett, Székesfehérváron és Szegeden is vetítik a Verzió filmjeit.

Verzió – Közöm van hozzá

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Magyarországon egyedüliként képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket ​nemzetközi dokumentumfilmeken keresztül.

Az elmúlt 12 évben a Verzió több mint 70 000 látogatót vonzott és több mint 600 dokumentumfilmet mutatott be. A program évről-évre kreatív, kiváló dokumentumfilmekből áll, melyek napjaink legsürgetőbb ügyeivel vetnek számot: szegénység, polgárháború, háborús bűnök, terrorizmus, válságzónák, klímaváltozás, politikai elnyomás, sajtószabadság, kisebbségek, nacionalizmus, idegengyűlölet, rasszizmus, migráció, esélyegyenlőség, sztereotípiák, a nők jogai, a gyermekek és fiatalkorúak szocializációja, nemi szerepek, szexuális kisebbségek, szerhasználat, korrupció, családon belüli erőszak, a társadalom margóján élők, kirekesztettek, betegséggel és fogyatékkal élők. Olyan különleges műveket mutatunk be a hazai közönségnek, amelyek tanúságot tesznek a jelenről, reflektálnak a múltra, együttérzést keltenek és kreatív módon közelítenek alanyaikhoz.

A vetítések mellett a programban szereplő filmek alkotóival és az emberi jogi ügyek mellett elkötelezett civil szervezetek közreműködésével szerveznek kerekasztal beszélgetéseket, közönségtalálkozókat és nyílt vitafórumokat. E találkozók alkalmával lehetőség nyílik a közönség és a szakma párbeszédére, a filmes eszközök lehetőségeinek megvitatására, elgondolkodhatunk a dokumentumfilmek közvéleményre történő hatásáról, a filmszakma társadalmi szerepvállalásáról. A programok legfőbb célja bevonni a nagyközönséget az emberi jogi ügyekről történő diskurzusba, valamint hozzájárulni a médiaismeret és kritikai gondolkodás fejlődéséhez.

Workshopok és nemzetközileg elismert szakemberek által vezetett mesterkurzusok segítségével igyekszünk hozzájárulni emberi jogi ügyeink és a filmszakma közös, nemzetközi fórumának kialakításához, mellyel a hazai dokumentumfilmesek egyedülálló lehetőséget kapnak a nemzetközi vérkeringésbe történő bejutásra. 

A fesztivált Schilling Árpád rendező nyitja meg 2016. november 8-án, 19 órako, a Toldi moziban. A Verzió nyitófilmje a német-svájci-iráni Sonatina című film, melynek rendezője Rokhsareh Ghaem Maghami. Egy bátor afgán lány zenei karrierje és jövője kerül veszélybe, amikor anyja úgy dönt, eladja feleségnek. Néhány drámai fordulat után maga a filmrendező veszi kezébe az ügyet. (Közönségdíj és A zsűri díja, IDFA, 2015.) A vetítés után vendégül látják a film rendezőjét, akivel Oksana Sarkisova, a fesztivál igazgatója beszélget.

A program szekciói

Nemzetközi panoráma

Válogatás a legújabb nemzetközi rövid- és egészestés, kreatív, emberi jogi dokumentumfilmekből. A beválogatott filmek emberi jogi problémák széles skáláját mutatják be, melyek nemzetközi vagy lokális szinten meghatározzák hétköznapjainkat.

Magyar panoráma 

Aktuális társadalmi problémákra és emberi jogi kérdésekre fókuszáló magyar dokumentumfilm-válogatás a legfrissebb alkotások közül.

ZOOM-IN Diákfilm-verseny

Versenyprogram elsőfilmeseknek és diákoknak.

Diákverzió

Délelőtti vetítéssorozat, melyre azokat a középiskolásokat várják, akiket érdekelnek az emberi jogi kérdésekkel foglalkozó kortárs filmek, és szívesen beszélgetnek is róluk.

Tematikus blokkok

Úton és otthon

Menekültek integrációja. A menekültügy kérdésein belül a szekció az integrációra és az aktív cselekvésre koncentrál, a vetítések után beszélgetéseket szerveznek a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben. A menekültekről tavaly megkezdett vita folytatásaként a migráció és integráció problémáját járja körül nyolc film és a Magyar Helsinki Bizottsággal együttműködésben szervezett három panelbeszélgetés. A migráció kérdését globális szinten elemezik, kezdve a svéd és német menedékkérési rendszer működésétől a moszkvai tádzsik vendégmunkások életén át a Mianmarból Kínába menekülő ta’ang kisebbség sorsáig.

A jég hátán 

Az északi sarkvidék környezeti átalakulását, a geopolitikát és az őslakosok jogait kutató dokumentumfilmek. Ez a válogatás a klímaváltozásra és az északi őslakosok életmódjára fókuszál. A filmek azt vizsgálják, hogy az inuit, számi, nyenyec és egyéb kultúrák hogyan alakítják a környezetüket és hogyan alakulnák át maguk is e változások hatására. A vetítéseket a Dán Nagykövetséggel együttműködésben szervezett klímakonferencia egészíti ki, koncert és kiállítás kíséri. A program kurátora Anna Stenport és Scott MacKenzie.

1956, a médiaforradalom

Válogatás a szomszédos szocialista országok 1956 őszén készített filmhíradóiból, a mozgóképes propaganda mediális sajátosságait és eddig kevéssé vizsgált oldalát kutatja. A korszak kiemelt médiuma a filmhíradó, a tömegtájékoztatás egyetlen fontos médiuma volt. Világos, hogy a magyar forradalomról, a magyarországi eseményekről a szomszédos szocialista országok híradói is csak az ideológiai keretek betartásával számolhattak be, ha beszámoltak egyáltalán. Ezért érdekes és tanulságos bemutatni ezeket a kisfilmeket. Kirajzolódik, hogyan, milyen kontextusban, miféle kommentárral és körítéssel értelmeződött a magyar forradalom a szocialista országok híradóiban. A program kurátora Varga Balázs filmtörténész

DocLab workshop – Az integráció útjai

A workshop idén az integráció lehetséges folyamataira fókuszál, tapasztalt és kezdő filmeseknek kínál lehetőséget egy saját rövidfilm vagy trailer elkészítésére. A fesztivál ideje alatt megrendezett workshop fiatal tehetségeknek kínál lehetőséget a kezdeti vagy félkész fázisban lévő filmfelvételek és koncepciók kidolgozására. A munkafolyamatot nemzetközileg elismert filmes szakemberek mentorálják a forgatókönyvírástól a vágásig. Az elkészült alkotásokat, jellemzően rövidfilmeket, a fesztivál végén mutatják be a nagyközönségnek, majd a fesztivál YouTube csatornáján ingyenesen elérhetővé teszik őket. A program a CEU Media Laborral együttműködésben valósul meg.

DunaDock Pitching Fórum és Masterclass

Háromnapos workshop, mely során Európa élvonalbeli dokumentumfilmes szakértői segítenek projektfejlesztésben és megtanítanak, hogyan kell összevágni egy szuper trailert úgy, hogy a nemzetközi fórumok is tárt karokkal fogadják. A DunaDOCK Fórumra beválogatott filmtervek rendezőjének/producerének nyilvános pitchre, és nemzetközileg elismert tutorokkal való személyes konzultációkra lesz lehetősége. Az utolsó nap nyilvános Pitching Fórumán a legjobb project&trailer alkotója lehetőséget nyer Közép-Európa legfontosabb koprodukciós fórumán, a prágai East Doc Platformon megfigyelőként résztvenni. Esténként díjnyertes dokumentumfilmeket vetítenek, amit MasterClass követ a meghívott alkotók előadásában.

A 13. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

Részletek a honlapon. További részletek a facebookon.

Helyszínek:

Toldi Mozi Budapest, V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., tel.: 472-0397

Művész Mozi Budapest, VI., Teréz krt. 30. tel.: 459-5050

Kino Café Mozi Budapest, XIII., Szent István krt. 16., tel.: 781-9453

Art+ Cinema Budapest, VII., Erzsébet krt. 39,, tel.: (20) 239-1575

Blinken OSA Archivum Budapest, V., Arany J. u. 32., tel.: 327-3250

Magnet Közösségi Ház, Budapest, VI., Andrássy út 98,, tel.: (20) 583-4819

 

Bérlet: 5000 Ft

Jegyárak: 1000 Ft

Bérletek a Toldi Mozi és a Művész Mozi pénztáraiban kaphatók október 26-tól.

Infromáció: info@verzio.hu.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood

Más művészeti ágakról

színház

Problémadarab komoly problémákkal Problémadarab komoly problémákkal
Shakespeare-vendégelőadás Ján Klata rendezésében: Szeget szeggel
Interjú Láng Annamária színművésszel a külföldi színjátszásról, rendezőkről, idegen nyelvekről
irodalom

Egy óra Zemlényi Attilával Egy óra Zemlényi Attilával
A Csonthéj című verseskötet bemutatója
színház

Drágám, megjöttek a perverzek! Drágám, megjöttek a perverzek!
Többszörös orgazmus a Budapesti Anarchista Színház előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés