bezár
 

építészet

2010. 06. 14.
Maribori szentelt gyep
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Maribori szentelt gyep Idén a szlovén válogatott másodszorra szerepel a labdarúgó-világbajnokságon. A legsikeresebb szlovén focicsapat, az NK Maribor otthonába látogattunk el, amit a ljubljanai Ofis építésziroda tervei alapján bővítettek 2008-ban.
Az NK Maribor az egyik legsikeresebb szlovén együttes, és Szlovénia válogatottja sem panaszkodhat, idén másodjára vesz részt a labdarúgó-világbajnokságon 2002 után. Az NK Maribor nyolcszor nyerte meg a nemzeti bajnokságot 1997 és 2003 zsinórban, és az egyetlen szlovén gárda, mely szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében. 2004 óta, mivel a klub nem nyert bajnoki címet, az UEFA Kupában indulhatott, kisebb-nagyobb sikereket elérve.
maribori stadion
Az 1960-ban alapított klub egy néhai temető helyére építette fel a mariboriak által futballtemplomnak nevezett szentelt gyepet, és köré a stadiont. Az első lelátó 1962-ben készült el, a sportpálya nyugati oldalán, melyet egy íves vasbeton héjjal fedtek le. A bővítésre 1998-ban írtak ki építészeti tervpályázatot, melyen a megbízást a ljubljanai Ofis Arhitekti nyerte el. Rá tíz évre adták át a kész, kibővített 12500 fő befogadására alkalmas stadiont. Az épület alagsorában elhelyeztek még a tervezési programnak megfelelően négy tornateremet, egy fitneszklubot, uszodát, étteremet és üzleteket.

A felújítás és a bővítés költségeinek egy részét a maribori önkormányzat állta, de jelentős támogatást kaptak az Európai Uniótól is.
maribori stadion
A stadion Maribor központjában található, közel a Dráva-partjához. A meglévő vasbeton héjat megtartották és felújították, az íves tetők folytatásaként a pálya további három oldalán végigfutó tribünsor a meglévő szerkezet parafrázisaként jelenik meg. Első ránézésre fel sem tűnik igazán, hogy nem egyszerre készült az egész lelátógyűrű, amely körbeöleli a focipályát.
maribori stadion
A lelátógyűrű fölé hullámzó, áttetsző szerkezettel fedett tető épült. A lelátókat a tervezők leírása szerint a nézők optimális látószöge alapján állapították meg, ami azt eredményezte, hogy a pálya szöglet sarkainál - ahonnan a rálátás korlátozott - a lelátó a pálya szintjéig leszáll. Ezektől a sarokpontoktól ívelnek felfelé a lelátók széksorai egészen a legmagasabb pontjukig, melyeket a pálya oldalainak közepénél lőttek be. Racionális és szurkolóbarát elgondolás, amely határozott karaktert ad a tribünnek. A lelátókat fényáteresztő polikarbonáttal fedték le. A forrón tűző nyári nap a hatalmas felületen a különböző anyagok hőtágulása miatt állandó ropogást és csattogást idéz elő – de ezt a hangjátékot csak üres állapotában élvezhetjük, használat közben nem tűnik fel.

A lelátó székei a klub színeiben pompáznak: lila, sárga és szürke. Különböző ülőhelyeket építettek be, a szurkolók vérmérsékletének függvényében, a háttámla nélküliek az ultrák részlegében találhatók, a kényelmesebbek pedig a többi szektorban.

Az épületről készült videót a 6b.hu-n nézhetik meg.
maribori stadion
Az épületet 2009-ben Mies van der Rohe díjra jelölték, és a BL szereplés mellett hírnevét vitte Maribornak a világba. Minden okuk megvan a helyieknek a büszkeségre, focicsapatuk otthona irigylésre méltó hely, nem csak a foci szeretők számára, hanem az építészet iránt fogékonyaknak is.
maribori stadion
maribori stadion

Építészet: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Nicole Khor, Aitor Casero, Javi Carrera

Fotó: Tomaž Gregorič @


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Látkép-betekintő Látkép-betekintő
Kis szelet a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválból
építészet

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
építészet

A stílusos otthon A stílusos otthon
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról
építészet

„Podcasting”, a kultúrszerelem „Podcasting”, a kultúrszerelem
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról

Más művészeti ágakról

art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Derecskei András válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés