bezár
 

építészet

2011. 01. 08.
Papírmúzeum Kínában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Papírmúzeum Kínában A Jünnanban található múzeum tulajdonképpen egy aprócska falu, sok kis házzal, amelyek az épületegyüttes középpontjában található udvar köré épültek. A kis házakban rejlő kiállítóterek a papírkészítés folyamatát mutatják be.
A legelfogadottabb nézet szerint i. sz. 105-ben Kínában Ho-ti császár (Han dinasztia) uralkodása alatt, fegyvertárának igazgatója Caj-lun javasolta a papír bevezetését a drága selyem helyett. Egyes vidékeken a papíreperfa kérgét is használták, amelyből még ma is különleges lapokat készítenek Japánban.A Kínában kialakult õsi eljárás szerint a nyersanyag a bambusznád: a szálakat elõször durva rostokká zúzták és 100 napig meszes oldatban áztatták. Ezután tiszta vízben három hétig pihentették, majd a teljesen szétázott rostokat egy nehéz kalapáccsal összezúzták. Üstökben lúgos közegben fõzték, majd a pépet átmosták és kiteregették a napra fehéredni. Gyakori forgatással érték el az egyenletes színt. Tíz nap után kõlapokon, majd kõmozsarakban finomra zúzták a pépet és fakádakban vízzel csomómentesre elkeverték. Ehhez valamilyen növény gyökerének ragadós levét adagolták és jól összekeverték.

Fakeretre erõsített bambuszszitára merítettek a pépbõl egy keveset, rázogatással elegyengették. A nedves papírlapokat a szitáról történt lefejtésük után egymásra helyezték és kõ nehezékekkel kipréselték a víz egy részét. Sajtolás után a lapokat fehér téglafalon egyenként szárították. Ezeket a szakmai titkokat a mesterek féltve õrizték és csak taníványaiknak adták tovább.

363-ban jelent meg az elsõ pekingi újság, 660-ban pedig már papírpénzt használtak a kínaiak. A könyvnyomtatás is kínai találmány, a legrégibb (i. sz. 868) õsnyomatot Stein Aurél magyar orientalista professzor fedezte fel Tunhuangban.
A kínaiak az íráson kívül sok más célra is alkalmazták a papírt. A mindennapi életben ruhát, kalapot, esõvédõköpenyt készítettek belõle, megfelelõ impregnálással vízállóvá tették. A kínai nép félistenként tisztelte Caj-lun-t, még ma is minden papírkereskedésben látható az arcképe az õt dicsérõ szöveggel.

A bemutatott múzeum egyedülálló környezetben helyezkedik el, közel a Xinzhuang településhez fekvő Jünnanban található Gaoligong hegyen, egy természetvédelmi területen, Dél-Nyugat Kínában. A település  hagyományosan papírkészítésből élt. A kiállítás ezt a történetet, a papírkészítés folyamatát és a papír kultúráját mutatja be. Az épületben található galéria, könyvesbolt, bemutató műhely és vendégszobák. A múzeum tulajdonképpen egy aprócska falut imitál sok kis házzal, amelyek az épületegyüttes középpontjában található udvar köré épültek. Ezek a kis házak - amelyek hat kiállítóteret rejtenek - a papírkészítés folyamatára vannak felfűzve, végigjárva őket megismerhetővé válnak a különböző fázisai a hagyományos kínai papírkészítésnek. Miközben a látogatók végighaladnak a különböző kiállítótereken, a bemutatott jelenetek, munkafázisok mellett folyamatos kapcsolatunk van a külvilággal, az épület környezete mindenhol jelen van. Tudatosan beépítették a kiállításba a környező táj látványát, sugallva, hogy a hagyományos papírkészítés elválaszthatatlan a helytől, a környezettől, érzékeltetve a kapcsolatot a természet és az ember között.A tervezők célja egy környezetbarát épület volt, helyi anyagokat használva: fa, bambusz, vulkáni kő. Ezek a természetes anyagok idővel kopnak, halványulnak, és harmonikusan belesimulnak és részévé válnak a környező tájnak, akár egy falu, egy olyan falu, ami a papírkészítésről szól.Gaoligong Papírmúzeum
helyszín: Jünnan, Tengchong, Xinzhuang
terület: 361 m2
tervezés: 2008, 2009.
kivitelezés: 2009-2010. december
építészet: HUA Li / TAO (Trace Architecture Office)
tervezők: HUA Li, Huang Tianju, Li Guofa, Jiang Nan, Sun Yuanxia, XuYinjun, Yang Hefeng

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Csillag Adél --


További írások a rovatból

építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

A többléptékű város nyomában A többléptékű város nyomában
Smart city és azon túl
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.

Más művészeti ágakról

gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés