bezár
 

gyerek

2012. 04. 12.
Mesés kilátások - Interjú Tamás Zsuzsával
A Szépírók Társaságának VIII. Irodalmi Fesztiváljáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mesés kilátások - Interjú Tamás Zsuzsával A Szépírók Társasága idén a gyerekirodalmat választotta hagyományos fesztiváljának központi témájául. Az április 14-15-én megrendezésre kerülő kétnapos kulturális programsorozat főszervezőjével, Tamás Zsuzsával beszélgettünk.
PRAE.HU: A Szépírók Társaságának VIII. Irodalmi Fesztiválja a gyerekirodalomról szól. Miért esett a választás éppen erre a témára?

Tamás Zsuzsa: Őszintén megvallva ez a kérdés engem is foglalkoztat, mert bár szeretném azt hinni, hogy már régóta "benne volt a levegőben", s hogy "eljött az ideje", valójában azért tisztában vagyok vele: sokak számára a gyerekirodalom még mindig marginális terület. De talán épp ezért! Ha megnézzük a korábbi fesztiválok témáit (Szomszédság, szabadság; Mindenki kisebbség; Nők a férfi (b)irodalomban – hogy csak az elmúlt három évet említsem), mindegyik témaválasztást egyfajta érzékenység jellemzi. Egyébként úgy tudom, az ötletet Kéri Piroska, a társaság titkára vetette fel először, hiszen titkárként és szülőként-nagyszülőként is tapasztalta, hogy a társaság tagjai közül egyre többen megfordulnak a gyerekirodalom területén is.

PRAE.HU: A Fesztivál alcíme: Gyerekirodalom felnövőben. Minek köszönhető, hogy a felnőttirodalom szereplői is egyre többet foglalkoznak a gyerekirodalommal?

Az alcímmel inkább arra akartunk utalni, hogy az elmúlt bő egy évtizedet szokás a magyar gyerekirodalom egy új korszakának tekinteni – az is, kétségtelenül –, ám ebben az újban is kialakultak már trendek, szokások, formálódik a kánon. Másrészt persze az alcím kétértelmű: gyerekirodalom az, amit felnövőben, felnövés közben veszünk a kezünkbe... De már túl is magyaráztam. Hogy mennyire válik el egymástól felnőtt- és gyerekirodalom, néha magam sem tudom, de az biztos, hogy ezúttal nem kizárólag tudományos igénnyel fordulunk a téma felé.PRAE.HU: Both Gabival együtt szerveztétek a fesztivált. Hogyan osztottátok meg egymás közt a feladatokat?

Gabival kezdetektől egy rugóra járt az agyunk, és ez nagyon megnyugtató, máskor szinte szórakoztató volt. Amiért viszont kifejezetten hálás vagyok neki, az két olyan programpont, amely előreláthatóan nagy érdeklődésre tart számot, én mégsem mertem volna felkérni a szereplőit. Magamban ezeket "familiáris" programoknak neveztem el, hiszen családok életébe engednek bepillantást. Április 14-én, szombat este Kemény István, Lili és Zsófia, Závada Pál és Závada Péter, valamint Karádi Éva és Varró Dániel beszélgetnek majd arról, hogyan meséltek ők annak idején. Másnap délután pedig Gács Anna és Csuhai István, Lovász Andrea és Kiss Ottó, Szabó T. Anna és Dragomán György mutatkoznak be úgy, ahogyan eddig talán sosem. Darabos Enikő kérdezi őket arról, hogyan mesélnek mostanság, hiszen mindannyian szülők, s most elsősorban szülőként, házaspárként ülnek majd kint a pódiumon. Én csak odáig merészkedtem a személyességben, hogy feltegyem a kérdést, vajon Acsai Roland, Menyhért Anna, Nádori Lídia vagy Vámos Miklós számára mennyire "alkotótárs" a saját gyermeke – ezt majd kideríti Kiss Noémi, ennek a beszélgetésnek ő lesz a moderátora.

PRAE.HU: A fesztivál témaválasztásából szinte adódik, hogy gyerekprogramok is legyenek. Említenél közülük néhányat kedvcsinálóként?

A fesztivál elsősorban felnőtteknek szól, de ügyeltünk rá, hogy a gyerekek se unatkozzanak. Mindkét nap illusztrációs játékokkal várják őket az Illusztrátor Pajtások, pihenésképpen bármikor megtekinthetnek egy-két versfilmet (ezek a MOME és az Egyszervolt.hu jóvoltából egész nap láthatóak lesznek), és ami a fő: vasárnap délután ingyenes színházi előadás várja őket! Természetesen Erdős Virág: Pimpáré és Vakvarjúcska című darabja nemcsak gyerekeknek szól, hiszen a szerző szociális érzékenysége is bőven teret kap benne – erről majd vasárnap este faggatom, amikor a meséről mint segítségről lesz szó (Erdős Virágon kívül Bódis Kriszta és Marék Veronika részvételével).PRAE.HU: A programok kialakításánál a gyerekirodalom szakmai szempontú megközelítésére vagy a könnyedebb, pl. a Szépírók mesélési szokásairól szóló beszélgetésekre helyeztetek inkább hangsúlyt?

Igyekeztünk egyensúlyban tartani a "familiáris" és a "szakmai" programokat, de nevezhetném őket "fesztiválos" és "konferenciás" beszélgetéseknek is: Csaplár Vilmos, a Szépírók Társaságának elnöke határozottan megkért, hogy ezúttal, fesztiválról lévén szó, a szórakoztatást tartsuk szem előtt. Nehéz feladat elé állítottuk a moderátorokat, mert viszonylag sok szereplőt kell viszonylag rövid idő alatt úgy szóra bírniuk, hogy egyszerre legyenek informatívak és szellemesek, valljanak szívügyeikről és ne lépjék át az időkorlátot… De én bízom bennük.

PRAE.HU: A fesztiválhangulatot milyen zenei produkciók biztosítják majd?

A programok közötti szünetekben élőzene szórakoztatja a közönséget: a virtuóz Darvasok – Darvas Ferenc és fiai, Kristóf és Bence – a rendelkezésükre álló tíz-tizenöt percek alatt is el fogják bűvölni hallgatóságukat. A szombat este pedig egy igazi zenei-irodalmi különlegességgel zárul: a már említett Kisszínes duó és az Akkezdet Phiaiból ismert Újonc (Závada Péter) egy rendkívüli, közös koncerttel készül.


A fesztivál részletes programja megtekinthető itt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Boczán Bea --


További írások a rovatból

gyerek

Az emlékeink nélkül nem leszünk semmik Az emlékeink nélkül nem leszünk semmik
Kolozsi László: A Hold emlékei, Pagony, 2021
gyerek

Testkontaktus és babageometria Testkontaktus és babageometria
Folytatódik az IGYIC Vadlazac műhelye
gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony

Más művészeti ágakról

építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
Közönségtalálkozó Enyedi Ildikóval A feleségem története premier előtti vetítésén
irodalom

Kisebbségi lét és irodalmi tér Kisebbségi lét és irodalmi tér
Szegeden rendezték meg az Irodalmi Diszkó fesztivált
irodalom

Ez a modernné olvasós korszakom Ez a modernné olvasós korszakom
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés