bezár
 

art&design

2016. 06. 04.
Zichy Mihály illusztrációiból rendez kiállítást az OSZK
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zichy Mihály (1827-190) magyar festőművész, grafikus által illusztrált díszalbumokból nyílik kiállítást június 15-én az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) - közölte az intézmény az MTI-vel.

A közlemény szerint Zichy Mihály az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művész volt a magyar képzőművészetben. Ugyan grafikai alkotásainak száma több ezerre rúg, ezeknek csupán egy kisebb hányada ismert Magyarországon. Zichy Mihály nem festett csendéletet, a természeti tájak is ritkán ihlették meg, ehelyett már korai alkotásaiban is a fájdalom, a szenvedés, a mély emberi tragédiák bemutatására törekedett.

A művész 1847 és 1906 között, néhány éves párizsi és rövid magyarországi megszakítással összesen csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban, a kiállítás munkásságának ezt az időszakát is bemutatja. A tárlat különlegessége lesz II. Sándor cár 1856-os koronázási díszalbuma, amelynek másik, nagyközönség számára is elérhető példánya a szentpétervári Ermitázsban tekinthető meg.

A kiállítás második részét a Zichy Mihály által illusztrált díszkiadásban megjelent magyar irodalmi művek alkotják. Bár a művész élete nagy részében egy hatalmas festmény megfestésével gondolta elérni az ismertséget és megbecsültséget, végül elismerte, hogy legtöbbet az irodalmi művek illusztrálásakor nyújthat, ezért vállalkozott Az ember tragédiája, az Arany János-balladák és Petőfi Sándor díszkötésű műveinek illusztrálására is - fogalmaz a közlemény.

Már Zichy Mihály életében megjelent a pályafutását és műveit bemutató díszalbum, amelynek egy dedikált kiadása is helyet kap a kiállításon, ahogy számos más könyv illusztrációja - például az Aradi vértanúk albuma, Sota Rustaveli grúz szerző eposza vagy Az Osztrák - Magyar Monarchia írásban és képben című kiadvány - is. Sok egyéb rajz mellett megismerheti a látogató Zichy Mihály Mihail Jurjevics Lermontov orosz költő A démon című elbeszélő költeményéhez rajzolt képeit is, amelyet Miklós nagyherceg kívánságára készített.

Szintén kiállítják a Tizenkét illusztráció Faust-hoz című kiadványt is, amelyben tollrajzait kézzel írt sorokkal egészítette ki Zichy Mihály, emellett megtekinthető lesz a művész első önállóan illusztrált magyarországi műve, A leányvári boszorkány első kiadása. A díszalbumok mellett a tárlatot egyebek mellett az OSZK kézirattárából származó fényképek, valamint a Zichy-levelezés vonatkozó darabjai fogják kiegészíteni.

A Zichy megrajzolt hősei című kiállítás szeptember 15-ig látható a könyvtárban - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán
art&design

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
art&design

Kelet kávézó, hétfő este Kelet kávézó, hétfő este
Kurátori tevékenység: elmélet és gyakorlat határán?

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel: Porto Helyzetjel: Porto
Avagy egy kikötő konzisztenciája
irodalom

Tollforgatók az Óvóhelyen Tollforgatók az Óvóhelyen
Ilyen volt a JAK Nyitott Irodalmi Prózaműhelyének bemutatkozása
Szász Attila: Apró mesék
Márton Gábor Csaba Apák fiai című előadása az AppArtban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés