bezár
 

art&design

2016. 06. 04.
Zichy Mihály illusztrációiból rendez kiállítást az OSZK
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zichy Mihály (1827-190) magyar festőművész, grafikus által illusztrált díszalbumokból nyílik kiállítást június 15-én az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) - közölte az intézmény az MTI-vel.

A közlemény szerint Zichy Mihály az 1880-as évektől Munkácsy Mihály mellett a második legismertebb művész volt a magyar képzőművészetben. Ugyan grafikai alkotásainak száma több ezerre rúg, ezeknek csupán egy kisebb hányada ismert Magyarországon. Zichy Mihály nem festett csendéletet, a természeti tájak is ritkán ihlették meg, ehelyett már korai alkotásaiban is a fájdalom, a szenvedés, a mély emberi tragédiák bemutatására törekedett.

A művész 1847 és 1906 között, néhány éves párizsi és rövid magyarországi megszakítással összesen csaknem 50 évig dolgozott az orosz cári udvarban, a kiállítás munkásságának ezt az időszakát is bemutatja. A tárlat különlegessége lesz II. Sándor cár 1856-os koronázási díszalbuma, amelynek másik, nagyközönség számára is elérhető példánya a szentpétervári Ermitázsban tekinthető meg.

A kiállítás második részét a Zichy Mihály által illusztrált díszkiadásban megjelent magyar irodalmi művek alkotják. Bár a művész élete nagy részében egy hatalmas festmény megfestésével gondolta elérni az ismertséget és megbecsültséget, végül elismerte, hogy legtöbbet az irodalmi művek illusztrálásakor nyújthat, ezért vállalkozott Az ember tragédiája, az Arany János-balladák és Petőfi Sándor díszkötésű műveinek illusztrálására is - fogalmaz a közlemény.

Már Zichy Mihály életében megjelent a pályafutását és műveit bemutató díszalbum, amelynek egy dedikált kiadása is helyet kap a kiállításon, ahogy számos más könyv illusztrációja - például az Aradi vértanúk albuma, Sota Rustaveli grúz szerző eposza vagy Az Osztrák - Magyar Monarchia írásban és képben című kiadvány - is. Sok egyéb rajz mellett megismerheti a látogató Zichy Mihály Mihail Jurjevics Lermontov orosz költő A démon című elbeszélő költeményéhez rajzolt képeit is, amelyet Miklós nagyherceg kívánságára készített.

Szintén kiállítják a Tizenkét illusztráció Faust-hoz című kiadványt is, amelyben tollrajzait kézzel írt sorokkal egészítette ki Zichy Mihály, emellett megtekinthető lesz a művész első önállóan illusztrált magyarországi műve, A leányvári boszorkány első kiadása. A díszalbumok mellett a tárlatot egyebek mellett az OSZK kézirattárából származó fényképek, valamint a Zichy-levelezés vonatkozó darabjai fogják kiegészíteni.

A Zichy megrajzolt hősei című kiállítás szeptember 15-ig látható a könyvtárban - olvasható a közleményben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
art&design

Emléktereink Emléktereink
Kontha Dora legújabb sorozatán keresztül egyedülálló módon nyúl témájához
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

irodalom

Drámák tollal, vitriollal Drámák tollal, vitriollal
Márton László: Bátor Csikó, Kalligram Kiadó, Budapest, 2021.
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés