bezár
 

zene

2010. 02. 11.
Chopin 2010 - Nemzetközi Chopin Év Magyarországon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Chopin 2010 - Nemzetközi Chopin Év Magyarországon 2010. március 1-jén ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. A Lengyelországban ez alkalomból meghirdetett Nemzetközi Chopin Év keretében világszerte számos koncertet, megemlékezést, konferenciát, kiállítást és egyéb programot rendeznek. Ehhez kapcsolódva a budapesti Lengyel Intézet is több jelentős magyar eseményt szervez vagy támogat.
Olyan kiváló lengyel zongoraművészek koncertjeit hallgathatjuk majd, mint Paweł Kowalski, Wojciech Waleczek és Piotr Banasik. Hazánkba látogat a bydgoszczi Pomerániai Filharmónia Szimfonikus Zenekara, amelyet Tadeusz Wojciechowski vezényel majd a bicentenáriumi születésnapi koncerten, 2010. március 1-én a Művészetek Palotájában. A Chopin Év zárásaként pedig a világ egyik legjobb zenekarának tartott Sinfonia Varsovia is fellép Budapesten 2010. december 12-én, szintén a Művészetek Palotájában.

A Chopin emlékév zártkörű protokolláris megnyitójára 2010. február 14-én kerül sor a Szépművészeti Múzeumban. A 2010-es Nemzetközi Chopin Év magyarországi nyitóhangversenye a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállításának záróprogramja is egyúttal. A Szépművészeti Múzeum, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a Lengyel Intézet által közösen szervezett ünnepi koncert a „Búcsú a Hermelines hölgytől” címet kapta, ezzel is tisztelegve Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel c. emblematikus festménye előtt a krakkói Czartoryski Múzeum gyűjteményéből.

A kiváló magyar zongoravirtuóz és az egyedülálló lengyel mezzoszoprán énekesnő koncertje különleges esemény, a Chopin-dalok ugyanis ritkán hallhatók koncerttermekben. A koncerten megszólaló hangszer Jan Zamoyski lengyel gróf most restaurált, legendás arany Pleyel-zongorája, a budapesti Iparművészeti Múzeum gyűjteményének igazi büszkesége. A koncert anyaga, Szilasi Alex Chopin összes sorozatába illeszkedően, 2010. februárjában CD-lemez formájában is megjelenik a Hungaroton Kiadónál Chopin-dalok címmel.

A Chopin Év bicentenáriumi gálakoncertje 2010. március 1-én – Chopin születésének 200. évfordulóján – kerül megrendezésre a Művészetek Palotájában. A nemzetközi együttműködéssel megvalósuló bicentenáriumi hangversenyen Lengyelország egyik legnevesebb zenei együttese, a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara lép fel. Az est szólistája Szilasi Alex zongoraművész, aki a legújabb Pleyel-zongora megszólaltatásán keresztül helyezi új megvilágításba a chopini életmű számos előadói és zeneszerzői vonatkozását. A koncertet a DUNA TV és az MR3-Bartók Rádió élőben közvetíti. A koncert fővédnökei: Hiller István, a Magyar Köztársaság oktatási és kulturális minisztere, és Bogdan Zdrojewski, a Lengyel Köztársaság nemzeti kulturális örökség minisztere.

Szintén tavasszal kerül még sor Paweł Kowalski, lengyel zongoraművész különleges szóló-zongoraestjére a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, valamint a Pécsi Tavaszi Fesztiválon a Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében, Budapesten és Pécsett, 2010. március 29-én és 30-án.

A Chopin Év ideje alatt egyúttal több magyar zongoraművész repertoárján szerepelnek Chopin-koncertsorozatok. Balázs János fiatal magyar zongoraművész Chopin összes koncert-körúttal járja az országot, Szilasi Alex Chopin-zongoraestjei az MTA Dísztermében című sorozata pedig immár utolsó évéhez érkezett. Az MR3-Bartók Rádió a két nagyszabású zeneszerző – Fryderyk Chopin és Robert Schumann – tiszteletére indított egész éven át tartó hangversenysorozatot az MR Márványtermében több kiváló magyar, illetve két lengyel zongoraművész közreműködésével. A sorozat keretében június 21-én Wojciech Waleczek, október 11-én pedig Piotr Banasik koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. A koncerteket az MR3-Bartók Rádió élő, egyenes adásban közvetíti.

A Nemzetközi Chopin Év magyarországi programsorozatának zárókoncertjeként az 1984-ben megalakult világhírű Sinfonia Varsovia ad koncertet a Művészetek Palotájában, 2010. december 12-én. A műsorban a közelgő Liszt Év alkalmából Chopin és Liszt művei egyaránt szerepelnek.

S hogy ne csupán koncertekről essék szó: a Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet által összeállított „A középszert még érinteni sem óhajtanám...” című, Fryderyk Chopin történetét bemutató dokumentum-vándorkiállítást 2009. októberétől kezdődően Debrecenben, Szegeden, Győrött, Pécsett, Budapesten és Egerben láthatja a közönség.

A Chopin Év előzeteseként 2009. decemberében jelent meg az Európa Kiadónál Barbara Smoleńska-Zielińska lengyel zenetörténész klasszikusan élvezetes életrajzi kötete Fryderyk Chopin életéről és munkásságáról Chopin címen, amely közvetlen közelről mutatja be ezt az érzékeny, szellemes, elegáns, zseniális művészt. A kötet, amely Lengyelországban tananyag, a 2010-es Chopin Év tiszteletére, CD-melléklettel jelent meg.

A Chopin Év és Liszt Ferenc születésének 2011-es közelgő évfordulója kapcsán a Lengyel Intézet Liszt Ferenc Chopin élete című könyvének új magyar fordításban való kiadását is tervezi valamely vezető magyar kiadóval való együttműködésben, a Balassi Intézet támogatásával. A kötet különlegessége, hogy 1851-ben jelent meg először – ez az első könyv, amely Chopin halála után napvilágot látott. A legutóbbi teljes magyar kiadás 1926-ban jelent meg.

Kevesen tudják, hogy Magyarországon található az egyik legérdekesebb Chopin-szobor. Margó Ede hányatott sorsú 1929-es alkotása jelenleg a gödöllői Chopin Zeneiskola udvarán található, amelyre egy májusi Chopin-piknik segítségével szeretnénk az érdeklődők figyelmét felhívni.

Külön öröm számunkra, hogy a Chopin Emlékévet számos magyar kulturális és oktatási intézmény önállóan is megünnepli: magyar intézmények, iskolák és művészek saját kezdeményezésére és szervezésében több Chopin-koncertre is sor kerül majd, ami világosan mutatja Chopin zenéjének jelentőségét a magyar kulturális életben.

A emlékév aktuális magyarországi programjairól a budapesti Lengyel Intézet által szerkesztett www.chopin.hu tematikus portál nyújt folyamatos és naprakész tájékoztatást. Emellett olyan cikkeket, elemzéseket is publikál, amelyek Fryderyk Chopin életét, személyét és munkásságát segítik közelebb hozni az olvasóhoz, illetve beszámol más Chopin-koncertekről és eseményekről, melyeket számos magyar művész kezdeményezésére, különböző magyar intézmények szervezésében zajlanak országszerte. Reméljük, hogy a zenerajongók a Chopin Év alatt sem fognak unatkozni.
 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
Balogh Máté és Tornyai Péter kantátáinak előadása
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Janca Ákos válaszol
Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.

Más művészeti ágakról

irodalom

Urbán Bálint: Obscuro, FISZ, Budapest, 2020
A Rumini című táncszínházi előadásról
Neil Schusterman: Kaszás. Lampion Kiadó, 2022
Peter Handke: Kísérlet a fáradtságról, Typotex, Budapest, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés