bezár
 

art&design

2015. 10. 02.
Nemzetközi dizájn-konferencia
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Design Hét Budapest keretében Az európai design gyökerei címmel egész napos nemzetközi konferenciát tartanak pénteken a modern dizájn és a népművészet kapcsolatáról a Hagyományok Házában. A konferencia a kétéves Project R.E.D. záróeseménye is egyben.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője köszöntőjében úgy fogalmazott: "A tradicionális kultúra csak akkor tud továbbélni, ha azt a mai, a 21. század embere számára is lehet alkalmazni, hogy élhető, szerethető, használható tárgyakat lehessen létrehozni".
    

Rámutatott arra, hogy a kézművesség gyengéje a dizájnban rejlik, ezért is tartja fontosnak, hogy tanuljanak a kézművesek és népi iparművészek az európai törekvésekből. Mint mondta, a konferencia célja többek az is, hogy segítse a kézművesek párbeszédét a dizájnerekkel annak érdekében, hogy közösen az ősi hagyományokból táplálkozó modern tárgyakat hozzanak létre, amelyek "a múltból a jövőbe mutatnak".
    

Bíró Dániel, a R.E.D. vezetője hangsúlyozta: a projekt célja elsősorban az volt, hogy bemutassa a népművészet hatását a kortárs európai művészetre. A programon Lengyelország, Románia, Szlovénia, Olaszország, Albánia, Csehország és Szlovákia művészeti szervezetei vettek részt.
    

Emlékeztetett arra, hogy a projekt hosszú távú céljai között szerepelt, hogy bemutassa az európai tradicionális kézművesség és népi iparművészet sokszínűségét, gazdagságát; kapcsolódási pontokat találjon a modern kreatív tervezés és a népművészetek között, kutatások készüljenek a régi technikák modern felhasználásáról, valamint hogy válaszok találjanak arra, miként hasznosíthatóak a hagyományos mesterségek munkamódszerei az öko- és a fenntartható-dizájnban.
    

A transznacionális workshopok keretében - hét ország részvételével - művészeti iskolák diákjai új műalkotásokat hoztak létre külföldi oktatók segítségével, a nemzetközi szemináriumokon több mint 30 előadást tartottak. Bíró Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt honlapján elérhető a programon született művekből álló interaktív, virtuális tárlat, valamint hat ország mintegy harminc kutatási anyaga.
    

Mint elmondta, a projekt eredménye még az a kortárs dizájn utazó kiállítás is, amelyet nyolc ország együttműködésével nyolc különféle helyszínen láthatott a közönség. A tárlat 35 év alatti fiatal művészek 40 legjobb munkáit, valamint a workshopokon született tíz legjobb alkotást mutatja be. Ljubjana, Prága, Lodz, Pescara, Pozsony, Tirana és Bukarest után a tárlat Budapesten a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében tekinthető meg október végéig. A kiállítás pénteki esti megnyitóján az első három legjobb pályamunkát díjjal is elismerik - tette hozzá.
    

A nemzetközi konferencián külföldi és magyar előadók részvételével szó lesz többek között a szlovákiai kézműves hagyomány és dizájn kapcsolatáról, a kortárs, valamint a jövő hagyományairól, valamint a népművészetről, mint inspirációs forrásról. Az előadók között van mások mellett Jankovics Marcell, Angelo Bucci a pescarai egyetemről, Magdalena Duraj a lodzi akadémiáról, valamint Ács Zoltán a Design Termináltól.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés