bezár
 

art&design

2009. 02. 12.
Héber könyvek ritka gyűjteménye kalapács alatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy igen ritka leletet, egy héber könyvekből és kéziratokból álló 11 ezer darabos gyűjteményt mutatott be a Sotheby's aukciósház. A vevőre váró kollekciót a legnagyobb magánkézben lévő judaisztikai gyűjteményként tartják számon.
A Valmadonna Trust Library olyan felbecsülhetetlen értékű dokumentumokat is magában foglal, mint az a 16. századi héber bibliamásolat, amely egykor a Westminster Abbey tulajdonában volt. Egyes példányokon égés- és víznyomok, illetve a vallási üldözés más jegyei láthatók.

"Nem ismerünk más ehhez fogható, magánkézben lévő gyűjteményt. Ez még a világ közgyűjteményeiben található nagy kollekciók némelyikével is vetekszik" - mondja Arthur Kiron, a Pennsylvania Egyetem judaisztikai gyűjteményének kurátora, hozzátéve: nagyon ritka, hogy egy ilyen nagy jelentőségű gyűjteményt eladnak.

A könyvtár, amelynek értékét 40 millió dollárra (több mint 9 milliárd forintra) becsülik, először tekinthető meg teljes egészében a Sotheby,s manhattani galériájában február 19-ig. A gyűjteményt kezelő alapítvány arra kérte az aukciósházat, hogy együtt adja el a kollekciót, így azt nem fogják megbontani, nem lehet majd egy-egy darabot megvásárolni.

A Valmadonna könyvtár a 88 éves londoni Jack Lunzer gyűjtői "életműve". Lunzer azonban nem részesül majd az árverés bevételéből, azt a gyűjteményt felügyelő alap fogja kezelni, mint ahogy az alap dönt arról is, hogy végül egy közintézmény vagy egy magángyűjtő ajánlatát fogadják el. Lunzer, aki részt vett a Shoteby,s New York-i kiállításának hétfői megnyitóján, azért megjegyezte: szeretné, ha a gyűjteményt a Kongresszusi Könyvtár vásárolná meg. "Az igazán nagy öröm lenne számomra" - mondta.

Sharon Mintz, a legnagyobb amerikai judaisztikai közgyűjteményt birtokló Jewish Theological Seminary zsidó művészetet felügyelő kurátora szerint bárki veszi is meg a könyvtárat, az azonnal a "héber kultúra tanulmányozásának egyik toplistás helyén találja magát".
Lunzer kollekciójának egyik legbecsesebb darabja egy szinte eredeti állapotában fennmaradt, hiánytalan babilóniai Talmud, amelyet 1519 és 1523 között nyomtatott Daniel Bomberg, héber könyvek keresztény nyomdásza. A kilenc kötetes, bőrkötésű Bomberg-példányt a héber nyomtatások legértékesebb darabjai között tartják számon. A négy évszázadon át a Westminster Abbey könyvtárában őrzött Talmud "becserkészése" több mint 25 évébe tellett Jack Lunzernek.
A gyűjteményben szereplő kézzel írt kötetek között található a Valmadonna kódex I., az 1189-ben készült héber biblia az egyetlen példány, amely fennmaradt a középkori Angliában.

Jack Lunzer bejárt minden helyet, ahol héber műveket nyomtattak, gyűjteményének darabjait Kalkuttából, Mumbaiból (Bombay), Kairóból, Sanghajból szerezte be, ahol a holokauszt elől menekülő zsidók menedéket kerestek. A legtöbb mű azonban Itáliából, Konstantinápolyból és Jeruzsálemből származik.

Az Egyesült Államokon kívül a British Library, az oxfordi Bodleian Könyvtár, a Francia Nemzeti Könyvtár és az Izraeli Nemzeti könyvtár birtokában találhatók jelentős judaisztikai gyűjtemények.
New Yorkban négy nagy teremben mutatják be a kollekciót, amelyet Lunzer korábban otthonában tartott, a gyűjtemény darabjai minden sarkot elfoglaltak, még a kerti fészerben is a könyveket tárolták.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
A Lehetnék bárki című antológiáról
Galder Gaztelu-Urrutia: A platform


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés