bezár
 

zene

2019. 10. 09.
Varsóban és Budapesten ünnepli jubileumát az Erdődy Kamarazenekar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Varsóban és Budapesten ünnepli jubileumát az Erdődy Kamarazenekar A varsói Nemzeti Filharmónia koncerttermében csütörtökön, majd novemberben a budapesti Művészetek Palotájában rendezett hangversennyel ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a budapesti Erdődy Kamarazenekar, a műsorban 20. és 21. századi magyar és lengyel zeneművek hangzanak el.

Szefcsik Zsolt hegedűművész, az Erdődy Kamarazenekar alapítója és művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a jubileumi koncert helyszínéül azért választották Varsót, mert a zenekar külföldi kapcsolatai közül az évek során a lengyelországiak bizonyultak a legjelentősebbnek. Az együttes többször szerepelt Lengyelországban, repertoárjában, lemezein gyakran lengyel művek is helyt kaptak - ismertette.

Az Erdődy Kamarazenekar az olyan vonószenekari alkotásokat próbálja jobban megismertetni Lengyelországban és Magyarországon, amelyek a mai koncertrepertoárban nincsenek annyira reprezentálva, mint amennyire megérdemelnék. A varsói Magyar Kulturális Intézet társszervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezendő varsói koncerten a magyar zeneszerzők három nemzedékét mutatják be, felcsendül Rózsa Miklós Concerto vonószenekarra című műve, Sugár Rezső Divertimentója, valamint Orbán György Sopra canti diversi című kompozíciója.

A lengyel zeneirodalomból előadják a varsói születésű, majd Franciaországban letelepedett holokauszt-túlélő, Szymon Laks Sinfoniettáját, valamint a lengyel filmzene jeles alkotója, Wojciech Kilar Orawa című szimfonikus költeményét.

Szefcsik Zsolt közölte: a varsói hangverseny repertoárját november 13-án a Művészetek Palotájában is előadják, a szintén a jubileumhoz kötődő budapesti koncerten tartják Gyöngyösi Levente III. divertimento című, az Erdődy Zenekarnak ajánlott alkotása ősbemutatóját.

A zeneművész közölte: a budapesti hangverseny egyben bemutatója lesz a Dux varsói zenekiadónál a lengyelországi Waclaw Felczak intézet támogatásával megjelenő új lemeznek. Az ötcsatornás technológiával készült lemezt a legigényesebb zenehallgatók rétegének is szánják - emelte ki.

Kép: erdody.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Vox Luminis és a L’Achéron koncertje a Zeneakadémián
Két Bohémélet rendezés az Operában
NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.

Más művészeti ágakról

Mesék a Kolibriből a járvány idején
színház

Akinek közönsége van, felelősséggel tartozik érte Akinek közönsége van, felelősséggel tartozik érte
Az Auróra x Bánkitó Karanténfesztivál első videóbeszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés