bezár
 

film

2020. 10. 08.
Bemutatják a Peggy Guggenheimről szóló dokumentumfilmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatják a Peggy Guggenheimről szóló dokumentumfilmet Csütörtöktől érkezik országszerte a mozikba a modern művészet leghíresebb gyűjtője és műpártolója, Marguerite "Peggy" Guggenheim (1898-1979) életpályáját bemutató díjnyertes dokumentumfilm, amely végigköveti, hogyan vált a dúsgazdag örökösnő a modern képzőművészet kulcsfigurájává - közölte az MTI.

A forgalmazó közleménye szerint a Peggy Guggenheim - A művészet megszállottja című film a híres műgyűjtő és műpártoló élettörténetén keresztül egyúttal áttekintést is nyújt a 20. századi művészettörténetről. "Olyan, mint egy történelemlecke, ami végig szórakoztató" - írta az alkotásról a Hollywood Reporter kritikusa.

Mint írják, a New York-i Tribeca Filmfesztivál versenyprogramjában debütált portréfilm vezérfonalát Jacqueline B. Weld életrajzi bestsellere nyújtotta, akinek 1979-ben Peggy Guggenheim élete utolsó interjúit  adta. A személyes hangvételű beszélgetések sokáig elveszettnek hitt hangfelvételeit több évtized után ebben a filmben publikálják. A legendás műgyűjtő saját szavai mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben.

Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. A legjelentősebb magángyűjteménnyel rendelkezett a 20. századi művészek alkotásaiból, többek közt Kandinszkij, Klee, Picasso, Chagall, Miró, Modigliani, Dalí, Ernst műveiből. Londonban, majd New Yorkban nyitott galériát és fontos szerepet játszott a modern művészet bemutatásában, népszerűsítésében. 1948-ban Velencébe költözött, megvásárolta a Palazzo Venier dei Leonit, ott élt haláláig. A velencei palota ma is őrzi Peggy Guggenheim nevét és a világ egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményét - áll a közleményben.

Fotó: port.hu
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
Sidney Lumet: Tizenkét dühös ember
Niki Caro: Mulan
Horvát Lili: Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Más művészeti ágakról

irodalom

Csak mozgásként értelmezhető Csak mozgásként értelmezhető
Beszélgetés a nappaliban Tompa Andreával, 2. rész
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A legnagyobb része szerencse A legnagyobb része szerencse
Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
irodalom

„A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek” „A fonat lesz az, amit én regénynek képzelek”
Beszélgetés Tompa Andreával a Költő a nappaliban eseményén
Nyitott Műhely, 2020. november 7.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés