bezár
 

art&design

2020. 10. 10.
„Fragments of Eternity” – Dóczi Attila kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Fragments of Eternity” – Dóczi Attila kiállítása A Nagyházi Contemporary második kiállításán Dóczi Attila progresszív alkotói világába nyerhetük betekintést. A művész legújabb, „Fragments of Eternity” című egyéni kiállítása – amelyet Patrick Tayler nyitott meg – a „Powerformat”, a „Shape of Noise” és „Trophy” sorozataiból válogat. 

Dóczi munkái egy ismeretlen utópia fennmaradt darabjait mutatják be, amelyben az installációk a távoli jövőben, mai világunk romantizált, újraértelmezett emlékeiként maradtak fenn. Ebben az elképzelt távoli jövőben a számunkra nem is annyira messzi rendszerváltás utáni időszak markáns esztétikai elemei – olykor humoros hangvétellel – élednek újjá. Dóczi fesztelen anyag és színhasználata hol merész eleganciát, hol súlyos iróniát csempész a kompozíciókba. Munkáit a művészeti médiumok széles skálája közötti szabad átjárás jellemzi, installációi túlfeszítik a hagyományos értelemben vett műtárgy fogalmát. Műveit, mint kisajátított talált tárgyakat láthatjuk, amelyek a végtelen idő töredékeiként jelennek meg. 

A kilencvenes évek digitális forradalma meghatározó erővel hatott Dóczi vizuális világára. A korra jellemző színek és formák jelentős inspirációs pontként szolgálnak a művész alkotásaiban. Utópisztikus univerzumában keveredik a megfakult neonszínek kínos nosztalgiája, a rideg fémek és műanyag formák által teremtett durvasággal és feszültséggel. Egy új korszak szabadság-reménye mellett finoman érzékelhető az emberiség egyre növekvő technológiai kiszolgáltatottságának előrevetítése. Felsejlik egy világ, mely a letépett plakátokkal és installációkkal egyszerre lehet a korszak rave bulijának dekorációja, vagy egy elképzelt jövő trendtörténeti ereklyéje.

Míg a Powerformat sorozatban a letépett reklámok inspirálta fizikai erőknek csak egy része kap hangsúlyt, addig a Shape of Noise-ban ezek új jelentést nyernek. A fogyasztói társadalomban már állandósult reklám és hirdetés dömping keltette folyamatos zaj manifesztálódik, keveredve az ipari termelés jellegzetes anyagaival. Megjelenik a sokszorosított grafika, valamint a gépsorok által létrehozott tömegtermékek. Ahogyan a Trophy sorozat esetében is, Dóczi alkotói folyamatának fontos részét képezi a használt csomagolóanyagok, hungarocellek, építőipari elemek, plakátok, kiválasztása és beemelése. A műtárgyakon megjelenő, olykor azokat áttörő műanyag kiegészítők, láncok, valamint az installációkhoz felhasznált ready-made tárgyak a művész keze nyomán új narratívába rendeződnek. 

A tépésnyomok erőszakos taktilitása váltakozik az ipari fröccsöntött emléktárgyak elegyítésével. Dóczi munkáin megjelenő robbanásszerű erők, karmolások energiája erős futurista benyomásokat indukálnak, felelevenítve a képregények szuperhőseinek világát. Ugyanakkor a nonfiguratív ornamentikák és ocelot minták a jelen mainstream trendjeit egy letűnt kor esztétikájaként idézik meg. Az installatív munkák egy-egy kirakós darabjaiként jelennek meg egy távoli, felborult világrend utolsó mementóiként. Ennek a poszt-kapitalista teremtéstörténetnek legfőbb stációi a státusz, szexualitás és az egyre növekvő hulladék-felhalmozás. A megteremtett komplex vízión túl, Dóczi fontosnak tartja, hogy a befogadóban megfogalmazódjon a kijózanító gondolat, miszerint a kiállításon látott anyagok lassanként teljesen behálózzák a Földet. Összeforrnak a környezettel, hosszú évszázadok alatt indulnak csak bomlásnak és akárhogy igyekszünk, sokkal tovább fognak fennmaradni, mint maga az emberiség.

Kurátor: Danka Zsófia

 

A kiállítás megtekinthető 2020. október 9–30. között a Nagyházi Contemporary Galériában.

Helyszín: 1055 Budapest, Falk Miksa utca 13.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Játszd újra! Játszd újra!
Molnár Judit Lilla: Tervezett véletlen című tárlata a Budapest Galériában
art&design

Azt mondom: cirkusz Azt mondom: cirkusz
Szubjektíven CIRCUS FLOW Cirkusz-Művészet-Alkotás Tárlatról, Visegrád, 2021. július 7., Duna Event rendezvényhajó
art&design

Portré a 20. századról Portré a 20. századról
Virtuális séta a Budapest FotóFesztivál „Fotóikonok – Archívumból történelem” című kiállításon
art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására

Más művészeti ágakról

irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
színház

Azt mondom: cirkusz Azt mondom: cirkusz
Szubjektíven CIRCUS FLOW Cirkusz-Művészet-Alkotás Tárlatról, Visegrád, 2021. július 7., Duna Event rendezvényhajó
Magnus von Horn: SWEAT


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés