bezár
 

irodalom

2021. 08. 10.
Az európai irodalom hivatalos szervei tiltakoznak a fehérorosz elnyomás ellen
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Az európai irodalom hivatalos szervei tiltakoznak a fehérorosz elnyomás ellen Az Európai Újságíró Szövetség (European Journalist Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council, EWC) és a Műfordítói Egyesületek Európai Tanácsa (Conseil Européen des Associations de Traducteurs Littéraires) közösen tiltakozik az egy éve tartó önkényuralom és terror ellen. Az egy éve hatalmon lévő fehérorosz diktátor, Alexander Lukasenka szólásszabadságot érintő intézkedései ellen tiltakoznak, amit a Szépírók Társasága, az egyik aláíró, az EWC tagja juttatott el a prae.hu művészeti portálnak

A tiltakozó szervezetek elnökei, Mogens Blicher Bjerregård, Shaun Whiteside és Nina George a fehérorosz rezsim nyílt erőszaktételeire hívja fel a figyelmet, melynek írók, zenészek, színészek és civilszervezetek egyaránt áldozatai. Bjerregård

megközelítőleg 1500 szervezetről, több, mint 70 szerkesztőségről és több, mint 50 weboldalról számol be, melyek működését ellehetetleníti az állam. Felszámolások, letartóztatások és egyéb büntetőeljárások terhelik a kulturális szféra képviselőit.

Ilyen szintű közbeavatkozásra az ország függetlensége óta eltelt harminc évben nem volt példa. Az Európai Újságíró Szövetség tagja, a Fehérorosz Újságírók Szövetsége is eljárás alá került. Az államfő májusban foganatosított törvénymódosítása értelmében

tilos élőben közvetíteni a tüntetéseket, akik mégis megkísérlik akár mobiltelefonjukon megosztani az eseményeket, azok kormányellenes tevékenység elkövetéséért előállíthatók. A Fehérorosz Írók Szövetségének elnöke, Barys Piatrovich költő háziőrizetbe került, a kommunikációs eszközeitől pedig megfosztották.

A kormány a kritikusait bűnözőknek és erőszakos forradalmároknak tekinti, akiket a nyugat támogat.

Shaun Whiteside a Nemzetközi PEN Club (PEN International) fehéroroszországi központjának jelentését idézi, mely az állam egyre fenyegetőbb lépéseit részletezi. A beszámoló szerint

a Hilevich, Kolas és Karatkievich műveit nyilvánosan olvasó személyeket kiszűrik, mert „ellenzéki könyveket” olvasnak, a médiában dolgozók munkáját fokozatosan ellehetetlenítik, a vámeljárás alatt pedig elkobozzák mind a külföldről érkező, mind a külföldre küldött, tiltólistás könyveket. A Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics is kikerült a tananyagból, tilos beszélni róla az irodalomórákon.

Nina George, az Európai Írók Tanácsa elnöke a fehérorosz nemzeti tévécsatornák kegyetlen felhívásaira emlékeztet. Nem egy esetben biztatják erőszakos cselekedetekre a nézőket az ellenzék felszámolása érdekében. Vitalij Sziszov, a Kijevben élő fehérorosz aktivista meggyilkolását is ezekkel a provokációkkal hozza összefüggésbe. Sziszov a terror elől menekülő honfitársait segítette Ukrajnában. Az elmúlt egy év kegyetlenségeire hivatkozva tolmácsolja fehérorosz kollégái kérését, az ő védelmükre és a szólásszabadság védelmére szólítja fel az európai közösséget.

Az EFJ, az EWC és a CEATL a szolidaritás nevében kéri a külügyekért és a kultúráért felelős minisztériumok segítségét. A szervezetek a minisztériumok közös kiállását szorgalmazzák, valamint humanitárius vízumok kiállítását, melyek a krízis helyzetben megkönnyíthetik a diktatúrában élők szabad mozgását. Felszólítják a sajtó és a kiadói szféra képviselőit, hogy támogassák a fehérorosz demokratikus mozgalmat azzal, hogy a tiltott szerzőket és műveiket közlik és kiállnak az üldözöttek és az elnyomottak mellett.

A tiltakozó szervezetek angol nyelvű közleménye az alábbi linken angolul elérhető.

A négyzetes kép forrása a Wikipédia.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Novotny Gergely --


További írások a rovatból

Magyar költők amerikai antológiájának bemutatója
irodalom

Írói közösségek, közösségi írók Írói közösségek, közösségi írók
Ms. Columbo Live! a Jedermannban
irodalom

Ismeri Ön az Édes Annát? Ismeri Ön az Édes Annát?
December 31-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról
art&design

Boldogság, gyere haza… Boldogság, gyere haza…
Bihari Ágnes Boldog Kft című tárlatáról
gyerek

Karácsony a Pilgrimekkel Karácsony a Pilgrimekkel
Sally Nicholls: Százéves karácsony – Az időtükrön át 2., Pagony, 2021


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés