bezár
 

zene

2021. 09. 13.
Csajkovszkij áll az Orosz Zenei Fesztivál középpontjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csajkovszkij áll az Orosz Zenei Fesztivál középpontjában Csajkovszkij áll a IV. Orosz Zenei Fesztivál középpontjában, amelyet október 1-je és 12. között rendeznek Budapesten, Debrecenben és Tihanyban.

Csajkovszkij születésének 180. évfordulóját 2020-ban ünnepeltük, de a vírushelyzet miatt a tavalyi fesztivál csak ízelítőt adott a zeneszerző műveiből. A teljes programot így október 1-je és 12. között Csajkovszkij 180+1 mottóval hallhatja a közönség a fesztiválon, amelynek programját Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapítója-művészeti vezetője állította össze.

A művészeti vezető szándéka az volt, hogy minden koncerten más hangszer legyen a középpontban, így a szimfonikus zenekar mellett hegedű-, hárfa-, orgona- és zongoraszólóval lesznek hallhatók az orosz mesterek művei.

Csajkovszkij mellett Rahmanyinov, Muszorgszkij, Kjui és Glinka alkotásai is felcsendülnek, valamint külön emlékeznek Prokofjevre születésének 130. évfordulóján.

A Tihanyi Apátságban Szabó Marcell zongoraestje nyitja meg a fesztivált október 2-én, Csajkovszkij D-dúr Hegedűversenye október 4-én a Zeneakadémián szólal meg Kállai Ernő és a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában.

A Pesti Vigadó gyerekkoncertnek ad otthont, fellép Lukácsházi Győző és a Pro Musica fúvósötös, majd kora estétől Csajkovszkij mindhárom balettjébe betekintést nyerhetnek az érdeklődők. A három külön koncerten négykezes, kétzongorás és szóló darabok csendülnek fel Balogh Ádám, Pregun Tamás és Szabó Marcell közreműködésével.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtárban Meskó Bánk olvas fel Csajkovszkij levelezéséből, az Orosz Kulturális Központ koncerteknek, kiállításnak és filmvetítéseknek ad helyet. Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész koncertjén Csajkovszkij romantikus zenéje kapja a főszerepet.

A fesztivál fellépőinek névsorát orosz vendégművészek színesítik, így Andrej Jarosinszkij zongoraművész, aki műsorával Prokofjevre emlékezik.

Az idei fesztiválra orosz népzenei együttes is érkezik, amelynek tagjai különleges hagyományos hangszereket szólaltatnak meg.

Mindhárom fesztiválvárosban lesz ingyenesen látogatható gyerekműsor és évfordulós Csajkovszkij-kiállítás, utóbbit hagyományosan az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állítja össze az Orosz Zenei Fesztivál tematikájának megfelelően.

A négyzetes kép forrása:
Orosz Zenei Fesztivál

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev koncert a Müpában
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balatoni Sándor
Beszélgetés Szabó Ferenc Jánossal zenei hagyományról, zenei felfedezésekről
Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről

Más művészeti ágakról

art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
gyerek

Hercules wins Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban
irodalom

Szobor helyett hús-vér ember Szobor helyett hús-vér ember
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 7. nap
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés