bezár
 

art&design

2021. 09. 17.
Finn és magyar kerámiaművészek bemutatkozása a Kiscelli Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Finn és magyar kerámiaművészek bemutatkozása a Kiscelli Múzeumban 2021. október 10. és november 28. között látogatható a „Találkozások” című tárlat, amely a kerámiaművészetet igyekszik bemutatni egy izgalmas szögből. A kiállított műalkotások a teázás és a kávézás témaköréhez kapcsolódnak, emlékeztetve a közönséget a nemzetközi találkozások és a különböző kultúrák közötti párbeszéd fontosságára.

Az idei Helsinki Design Week keretében már bemutatott kiállítás alaptémája a művészet és a hétköznapok találkozása, avagy hogyan találnak évezredes hagyományok – mint a kerámia – új, mai kifejezési formákat, hogyan válhatnak az ilyen tárgyak az életünk részévé, és hogyan kínálhatnak új nézőpontokat, tapasztalatokat. Bár az alkotások funkciójuk tekintetében egyszerűnek tűnhetnek, a tervezés, a design és a kialakítás szempontjából korántsem azok.

Babos Pálma nemzetközileg és hazánkban is rendkívül elismert magyar keramikusművész, aki design tárgyakat és különleges szobrokat készít porcelánból. Számos magyar és nemzetközi szakmai díjban részesült, munkáit kiállították a világ minden táján (Finnország, Belgium, Spanyolország, Japán, Egyiptom, USA). Munkái megtalálhatók külföldi és magyar köz- és magángyűjteményekben. Tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Nemzetközi Kerámia Akadémiának is.

Strohner Márton keramikusművész igazán sokoldalú tapasztalattal rendelkezik mesterségében: számos nemzetközi művészeti ösztöndíjat nyert, munkásságát több, mint 50 kiállításon mutatták be, valamint 2014 óta kerámiaművészeti projektek kurátoraként is dolgozik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett, és olyan híres porcelángyáraknál töltötte a szakmai gyakorlatát, mint a Zsolnay, a Herendi vagy a Kahla. Márton 2012-ben hozta létre saját márkáját, a MASTRO-t.

Johanna Rytkölä keramikusművész és szobrász, hosszú és lenyűgöző karrierrel. Egyetemi végzettséggel rendelkezik a művészettörténet, oktatás, kerámia és az üvegtervezés területén, ezen kívül tagja a Nemzetközi Kerámiaakadémiának is. Munkái számos kiállításon vettek már részt, ezek között több egyéni tárlatként valósult meg. Johanna finn és nemzetközi szinten egyaránt díjazott művész. Szobrait a pozitivitás, a tiszta tervezési nyelv és a friss színek jellemzik.

Åsa Hellman díjnyertes designer, akit munkája során Finnország gyönyörű tájai inspirálnak. Kerámiája egyedülálló, és sokféle technikát alkalmaz. A Helsinki Egyetemen, a Belgrádi Egyetemen és a londoni Royal College of Art-ban is tanult. Ezen kívül tagja a Nemzetközi Kerámiaakadémiának is.

A Találkozások a Határtalan Design kiállítás részeként, a Finn Intézet (FinnAgora) és a Helsinki Magyar Kulturális Intézet szervezésében valósul meg.

 

A négyzetes kép forrása: FinnAgora
A képen látható kerámia Åsa Hellman alkotása

Találkozások: A kávézás, mint a kultúrák közötti párbeszéd elősegítője
A tárlat október 10. – november 28. között tekinthető meg a Kiscelli Múzeumban. További információk itt találhatók az eseményről.
Helyszín: Kiscelli Múzeum • 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Mi a baj a posztmodernnel? Mi a baj a posztmodernnel?
Recenzió a Cynical Theories című könyvről
art&design

Elköteleződve az arcok felé Elköteleződve az arcok felé
„… félig kép, félig fátyol …” – Gedő Ilka (1921–1985) grafikáiról és a Magyar Nemzeti Galéria legutóbbi kiállításáról
art&design

Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása? Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása?
Szabó Eszter kapta a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Más művészeti ágakról

színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Ön most Budapestet hallgatja Ön most Budapestet hallgatja
A Jurányi Ház Színház a város kísérleti előadás-sorozatáról
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés