bezár
 

színház

2021. 09. 21.
Beethoven-ritkaságokat mutatnak be az Eiffel Műhelyházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Beethoven-ritkaságokat mutatnak be az Eiffel Műhelyházban Beethoven-ritkaságok összművészeti produkcióit mutatják be az Eiffel Műhelyházban - közölte a Magyar Állami Operaház hétfőn az MTI-vel.

Az irodalom, a költészet, a tánc és a videóanimáció ötvözetét nyújtja színházi közegben a Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a Magyar Állami Operaház produkciójában színre vitt két produkció, amelyet az érdeklődők a hivatalos átadásra váró Eiffel Műhelyházban láthatnak. Az István király, Magyarhon első jótevője és az Athén romjai című darabokat szeptember 25-én Oberfrank Pál rendezésében, Oberfrank Péter vezényletével mutatják be.

Szkéné színház

Mint írják, az 1812-ben átadott Pesti Német Színház megnyitójára a kor népszerű drámaírója, August von Kotzebue írt két alkalmi darabot, aminek kísérőzenéjét Ludwig van Beethoven szerezte. Az előjátékként bemutatott István király, Magyarhon első jótevője az államalapító, igazságos uralkodót mutatta be. A mű nyitányát sokan a Szörényi Levente és Bródy János István, a király rockoperájának felvezetéseként is ismerhetik. A darab eddig mindössze három alkalommal, 1927-ben szerepelt a Magyar Állami Operaház műsorán, megemlékezésként Beethoven halálálnak 100. évfordulójáról.

Az Athén romjai című utójáték Richard Strauss és Hugo von Hoffmannstahl 1924-es átdolgozásában először lesz hallható Magyarországon. A szerzőpáros Beethoven Prométheusz teremtményei című balettzenéjével elegyíti az Athén romjait, a tánc és a zene nyelvén mesélve tovább a történetet, valamint beiktatva egy új tételt, amit Strauss Beethoven V. szimfóniájának témáira írt.

A darabokat Oberfrank Pál színész-rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója dolgozta át napjainkban is érvényes formába. Az oratorikus jellegű, Berkes Bálint animált vetítéseivel kísért, és a dalszínház gazdag jelmezállományát felhasználó előadások közül az István király Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Sík Sándor vendégszövegeivel egészül ki. A prózai szerepekben Varga Kinga és Kőrősi András mellett a címszerepet Oberfrank Pál alakítja. Az Athén romjai énekes szólista szerepeiben többek között Rácz István, Váradi Zita és Papp Zsófia hallhatók. A táncbetétekben a Magyar Nemzeti Balett művészei működnek közre az együttes első balettmestere, Venekei Marianna koreográfiájában. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Oberfrank Péter vezényli.

A két előadás a szeptember 25-én tartott bemutatót követően szeptember 26-án, október 2-án, október 3-án, valamint október 10-én látható a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában - áll a közleményben.

Négyzetes kép forrása: opera.hu/hu/rolunk/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
színház

Ki lakik a paraván mögött? Ki lakik a paraván mögött?
Székely Andrea bábrendezővel beszélgettünk
színház

Szentivánéj a Pasaparkban Szentivánéj a Pasaparkban
A Pintér Béla és Társulata Marshal Fifty-Six cím előadásáról

Más művészeti ágakról

art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
irodalom

Úton lenni boldogság, frontra menni halál Úton lenni boldogság, frontra menni halál
Interjú Fehér Renátóval, a ŠVEJK 100 antológia szerkesztőjével
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés