bezár
 

art&design

2021. 10. 06.
Szerdától látható Baranyay András emlékkiállítása a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerdától látható Baranyay András emlékkiállítása a Műcsarnokban Részben az egész címmel látható életműkiállítás Baranyay András (1938-2016) képzőművész munkáiból a Műcsarnok és a MissionArt Galéria közös szervezésében szerdától.

A december 5-ig látogatható tárlat a legkorábbi festményektől és grafikáktól indulva bemutatja a teljes életmű keresztmetszetét, tematikusan és hozzávetőleges időrendben vonultatja fel a munkákat.

A képek között szerepelnek rajzok, litográfiák, ofszet nyomatok, fotók és korai olajfestmények, amelyek párdarabjai meglelhetők a grafikák között is. A háromtermes kiállításban szerepelnek a művész ikonikus munkái, valamint számos olyan alkotás a hagyatékból, amely eddig nem volt ismert a közönség számára.

A Baranyay-hagyatékot a MissionArt Galéria mintegy 3 éve vette át Baranyay Judittól, az alkotó özvegyétől - emlékeztetett Kishonthy Zsolt, a MissionArt Galéria társtulajdonosa és vezetője, a Baranyay-kiállítás társkurátora a keddi sajtóbejáráson.

Hozzátette, hogy a tárlaton mintegy 300 alkotás látható, a kísérő katalógus pedig 690 művet és tanulmányokat mutat be. Az a fajta titokzatosság, ami Baranyay műveiben fellelhető és érezhető, az művészetének egyik lényege.

Kondor-Szilágyi Mária, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a falon látható képek mellett a vitrinekben dokumentumokat, rajzokat, vázlatfüzet-részleteket, fotókat és a művész fényképezőgépét is elhelyezték. Az utolsó teremben csaknem 120 perces interjúsorozat látható, amelyekben barátok, tanítványok, pályatársak emlékeznek Baranyay Andrásra.

Kitért arra is, hogy a MissionArt Galéria létrehozta a baranyayandras.hu oldalt, amely a tárlat teljes anyaga mellett adatokat, kéziratokat és egyéb dokumentumokat, személyes feljegyzéseket is tartalmaz.

A kiállítás bemutatja a legkorábbi olajfestményeket és litográfia csendéleteket, illusztrációkat az Isteni színjátékhoz és az ehhez készült rajzterveket. Szerepelnek a Házaspárok, a Kézfogások és a Márffy lányok sorozatok, az Önarckép Jane Morrisszal, portrék, valamint vázlatok Schubert Téli utazás című dalciklusához.

A Baranyay András művészetét bemutató kiállítás a 125 éves Műcsarnok és a 30 éves fennállását ünneplő MissionArt Galéria közös rendezésében jött létre.

Négyzetes kép forrása: www.mucsarnok.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Egy androgün reggele Egy androgün reggele
Avagy a WOFT: Lair című kiállításról az FKSE pincéjében
art&design

Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag
Interjú Borsos Lőrinc művészpárossal az eddig elért eredményekről, az alkotói én fejlődéséről és a magyar művészek kitörési lehetőségeiről
art&design

Elköteleződve az arcok felé Elköteleződve az arcok felé
„… félig kép, félig fátyol …” – Gedő Ilka (1921–1985) grafikáiról és a Magyar Nemzeti Galéria legutóbbi kiállításáról
art&design

Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása? Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása?
Szabó Eszter kapta a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Más művészeti ágakról

színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
irodalom

Tanítanak-e a könyvek? Tanítanak-e a könyvek?
Kerekasztal-beszélgetés a tankönyvpiacról
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés