bezár
 

irodalom

2021. 10. 16.
Emlékezés a tiltott irodalomra
Létrejött a Laczkó Dezső Múzeum szamizdat-gyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékezés a tiltott irodalomra A Laczkó Dezső Múzeum a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával új projektet indított Szamizdat – Erjedés a felszín alatt címmel. A projekt célja a rendszerváltás történetét és korszakát bemutató kiállítás anyagának gyűjtése és feldolgozása.

Jelentős szamizdatanyagot vásárolt, illetve az állományába került a Petőfi Irodalmi Múzeum szamizdat-gyűjteményének egy része, ezzel az ország egyik legfontosabb ilyen jellegű irategyüttese jöhetett létre a Lackó Dezső Múzeumban. Ezentúl itt találhatóak meg a legismertebb szamizdat folyóiratok (Beszélő, Demokrata, Hírmondó,) példányai, valamint a legjelentősebb szamizdatkiadók (AB Független Kiadó, ABC Független Kiadó, Magyar Október Kiadó stb.) kötetei is. Érdekesség, hogy a magyar kiadványok mellett jelentős cseh és lengyel szamizdat gazdagítja az anyagot.

Most viszont Veszprém város és megye polgárain van a sor: a továbbiakban, mivel a múzeum a kulturális ellenállás fogalmán belül minden jelenséget fontosnak tart, a rendszerváltás felé mutató, a rendszer korlátai ellen ható és Veszprém városához vagy a megyéhez köthető valamennyi folyamat, esemény, szerveződés emlékanyagát gyűjti majd. Ehhez kérik az érintettek segítségét, és várnak minden írott dokumentumot, fotót, hangzó anyagot, bármely tárgyi emléket.

További információk a múzeumról, kapcsolatfelvétel a hivatalos honlapon, itt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
irodalom

Amikor már lilul az arcod Amikor már lilul az arcod
Halász Rita: Mély levegő, Libri Kiadó, 2020
irodalom

Felbolydul az alvilág Felbolydul az alvilág
Bemutatták Sepsi László Termőtestek című regényét (Jelenkor Kiadó, 2021)
irodalom

Ismeri Ön az Édes Annát? Ismeri Ön az Édes Annát?
December 31-ig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeum Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállítása

Más művészeti ágakról

8. Budapest International Documentary Festival
art&design

Közös pontok keresése Közös pontok keresése
Utóhang a „Having no common past, let’s have a common future” című kiállítás kapcsán
Miért egyszerre izgalmas és félresikerült a Mátrix feltámadások?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés