bezár
 

art&design

2022. 06. 30.
Bemutatkozik Debrecen és a Modem Berlinben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatkozik Debrecen és a Modem Berlinben Debrecent és a nagyváros múzeumi negyedének legfontosabb intézményei között számon tartott Modern és Kortárs Művészeti Központot (Modem) bemutató minifesztivált tartanak a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).

A péntekig tartó programsorozat apropója, hogy a Modem legnagyobb nyári kiállítása a Berlinben élő Lakner László, a magyarországi neoavantgárd vezető alkotói közé tartozó Kossuth-díjas művész több mint négy évtizedet átívelő munkásságáról szól.

Debrecenben a képzőművészet mellett az irodalom, a zene és még sok minden más, "a kultúra minden ága otthonra talál" - emelték ki a CHB közleményében, amely szerint a retrospektív tárlat mellett egy sor további izgalmas helyi projektet is bemutatnak. A CHB saját projektekkel is készült a Debrecen Berlinben című, június 24-én kezdődött fesztiválra. Ezek középpontjában az alföldi város egyik leghíresebb írója, Tar Sándor művészete áll. 

Németh Hajnal "Szimultán város" című filminstallációjában Tar Sándor "Szőke város" című, 1969-ben született versét dolgozta fel. A felvételen a verset magyarul felolvasó színész, Keresztes Tamás előadását párhuzamosan fordítja három hivatásos szinkrontolmács, így egyszerre három különböző német nyelvű verzió jön létre, amelyet improvizatív zenei előadás egészít ki.  A "Szőke város" a debreceni Déri Múzeum kiadásában jelent meg 2017-ben, a "Tájékoztató" című kötetben. Tar Sándor ebben a művében a drezdai kalandjairól és tapasztalatairól írt. A szerző 1967-től 1970-ig vendégmunkásként, majd 1975-76-ban a helyi magyar munkásotthon vezetőjeként dolgozott az akkori NDK-ban fekvő Drezdában. Szociografikus műve nem ment át a cenzorok szűrőjén, mert a benne ábrázolt munkásotthoni élethelyzetek és a fiatal munkások viselkedése nem felelt meg a hivatalos ideológiának. 

Tar Sándor művészetének szociográfiai vonatkozásait emeli ki a CHB másik projektje is, a "Lehetőség" című kiállítás, amely az író hagyatékából származó fényképekből és szövegrészletekből áll.

 

Kép forrása: https://hu-hu.facebook.com/modemdebrecen/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

A FÉSZEK Művészklub és a textil kapcsolata az 1970-es és ’80-as években
Interjú Tranker Katával műfaji határátlépésről, vizuális nyelv(ezet)ről és tárgyakhoz fűzött érzelmekről
Gondolatok Szabó Klára Petra Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged című kiállításáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Vlagyimir Georgijevics Szorokin és M. Nagy Miklós beszélgetése a PesText Fesztiválon
Böszörményi Márton Infected Monstrum című regényének bemutatója az Írók Boltjában (Napkút kiadó, 2022)
George Miller: Háromezer év vágyakozás


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés