bezár
 

zene

2022. 08. 07.
Ingyenes koncerteket ad a Szent Efrém Férfikar a Zempléni Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ingyenes koncerteket ad a Szent Efrém Férfikar a Zempléni Fesztiválon A 20 éves jubileumát ünneplő Szent Efrém Férfikar a Zempléni Fesztiválon augusztus 17-én Filkeházán, majd Mikóházán ad ingyenes koncertet, a kórus tagjai a két helyszín között pedig együtt zarándokolnak a közönséggel.

A Csepelen működő Budapesti Görögkatolikus Kórus férfi tagjai 20 évvel ezelőtt, 2002. augusztusában adták első koncertjüket Szent Efrém Férfikar néven, Bubnó Tamás vezetésével a Zempléni Művészeti Napokon. Ez a fellépés indította útjára Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesét - olvasható a közleményben.

Mint írják, a helyszínhez és a jubileumhoz méltóan az együttes visszanyúl ahhoz a repertoárhoz, amivel kezdeti sikereiket érték el. A görögkatolikus szakrális zene és a bizánci hagyomány énekei egyaránt elhangoznak a koncerteken, de az együttes egyéb fontos témái - a magyar kortárszene, a klasszikus magyar férfikari mesterek, valamint a saját feldolgozások is megjelennek a repertoárban.

A tájékoztatás szerint a koncerteken nagy hangsúlyt kap Boksay János Aranyszájú Szent János liturgiája, aminek felvétele mérföldkő volt a Szent Efrém Férfikar életében, ugyanis ezzel helyezték el magukat és a kárpát-medencei bizánci vokális tradíciót is a világ szakrális zenei térképén.

A fellépések során a nagy pravoszláv mesterek, Rachmaninov, Csajkovszkij, Rimszkij-Korszakov művei, valamint a Szent Efrém Férfikar védjegyévé váló saját feldolgozásai is elhangzanak.

A közlemény felidézi, hogy a Szent Efrém Férfikar missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály) ápolására is.

A zenei együttesnek tizennégy lemeze jelent meg, amelyek közül a Byzantine mosaics című albumot 2010-ben Supersonic-díjjal jutalmazták Luxemburgban, a Benedicamus Domino-t pedig Gramofon díjra jelölték. A Férfikar 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért, majd 2014-ben Magyar Örökség díjat vehetett át. Ugyanebben az évben Budapest Főváros Közgyűlése kimagasló kulturális és művészi tevékenységéért Budapest Márka díjat adományozott a Szent Efrém Férfikarnak - áll az összegzésben.

A négyzetes kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Efr%C3%A9m_F%C3%A9rfikar

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jean-Jacques Rousseau zeneszerzői munkássága
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sándor László válaszol
Vajszlón, nyitott füllel és szemmel

Más művészeti ágakról

Piros orr mesék - kötetbemutató
Desiré Central Station 2022 – No Filter
Sándor L. István: A Katona és kora. Az indulás irányai


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés