bezár
 

irodalom

2022. 10. 28.
Kortárs alkotók segítségével hívja fel a közösségi oldalak akadálymentesítésére a figyelmet a Yettel
Különleges versek teszik átélhetővé a képeket a látássérülteknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs alkotók segítségével hívja fel a közösségi oldalak akadálymentesítésére a figyelmet a Yettel A látás hónapja alkalmából a Yettel felkérésére kilenc elismert magyar költő, író és slammer vállalkozott arra, hogy szavakkal fessen le egy-egy fotót a láttásérült közösségimédia-felhasználóknak. Az így születő verseskötet elsőként kizárólag úgynevezett alt. textként, azaz a nekik szóló képleírásként volt elérhető, de most bárki elolvashatja. A szolgáltató ezzel szeretné a látók figyelmét is ráirányítani arra a problémára, hogy a közösségi profilok üzemeltetői gyakran elmulasztják akadálymentessé tenni a posztjaikat, ezzel sokak számára valóban „láthatatlanná” téve őket.

A jól látó Facebook- és Instagram-felhasználók körében is ismert trend, hogy a közösségi felületek algoritmusa a vizuális tartalmakat támogatja, ezért a profilok üzemeltetői is egyre inkább képes, videós posztokkal kommunikálnak. Kevesen tudják azonban, hogy ezekről a tartalmakról a látássérültek csak az alt. text, azaz a képekhez rendelt alternatív szöveg alapján tudnak információt szerezni, képernyőolvasó által felolvasott leírásként. Felöltéskor sokan sajnos elmulasztják ennek a szövegnek a begépelését, vagyis a digitális akadálymentesítést, így a látássérültek számára ezek a képes tartalmak elérhetetlenek maradnak.

Versbe szedve egy kép sem marad láthatatlan

Október a látás hónapja. Ezt az alkalmat ragadta meg arra a Yettel, hogy egy különleges verseskötettel lepje meg a látássérült közösségimédia-felhasználókat. Kilenc alkotó – Bárány Bence, Boebeck, Borsos Bence, Kemény Gabriella, Kemény Zsófi, Lackfi János, Simon Márton, Baranyai Barna és Nagy Dániel – versek formájában mesélt a Yettel közösségi felületein megosztott fotósorozat tartalmáról. A Budapest részleteit ábrázoló képekhez egy-egy, kifejezetten a látássérülteknek szóló, alt. textben megjelenő vers társul, ami a legérzékletesebben írja le a fotók szépségét, történetét.

A fotósorozat első képének  megnyitásakor a következő üzenet fogadja a látássérült felhasználókat: “Kedves követőnk, aki most a kép alt. textjét hallgatod. Ez csak neked szól. Ebben a posztban 9 fotót találsz. Mindegyikük helyettesítő szövegében egy-egy általa inspirált vers áll, amiket hazai írók, költők, slammerek írtak. Kérjük, fogadd őket szeretettel. Ezzel a kis akcióval szeretnénk kedveskedni neked a látás világnapján, valamint elérni, hogy minél többen használják a Facebook és az Instagram alt. text funkcióját, ami közelebb viheti az online tartalmakat hozzád. Jöjjön is az első alkotás:...”

A Yettel a digitális akadálymentesítésért

Az akcióhoz vállalás is járul: a Yettel ezentúl nagy körültekintéssel, az akadálymentesítési szempontoknak megfelelően fogja kitölteni a Facebookon és Instagramon megjelenő fotós tartalmak, valamint weboldala, a yettel.hu alt. text mezőit, hogy a látássérültek is minél jobban követhessék a tartalmakat. Valamint arra buzdít más márkákat és tartalom-előállítókat is, hogy törekedjenek erre, ezzel is segítve, hogy a látássérültek is a közösségek aktív részeseivé válhassanak.

A versek megtalálhatók itt és itt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 5. nap
irodalom

Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap

Más művészeti ágakról

gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés