bezár
 

irodalom

2022. 11. 15.
Restaurálják Artemisia Gentileschi „cenzúrázott" aktfestményét
Firenzében dolgoznak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Restaurálják Artemisia Gentileschi „cenzúrázott" aktfestményét Elkezdődött Artemisia Gentileschi híres aktfestményének restaurálása Firenzében. A barokk mester alkotásán hat hónapig dolgoznak a restaurátorok, és egyúttal virtuálisan felfedik a képnek azokat a részleteit is, amelyekre a cenzúra miatt hetven évvel a mű születése után drapériát festettek, hogy takarják a meztelenséget.         

A The Guardian cikke felidézte, hogy az életnagyságú, 1616-ból származó aktfestmény, az Allegoria dell'Inclinazione (Az inklináció allegóriája) feltehetően magát Gentileschit ábrázolja.

Linda Falcone, a mű restaurálásával foglalkozó projekt koordinátora elmondta, Gentileschi alkotásának helyreállításával egyfelől rámutatnak, milyen fontos a műalkotások rendbehozása, másfelől pedig azt is hangsúlyozzák, milyen lényeges, hogy előtérbe állítsák a nők történeteit.

Gentileschi, akinek festészetére nagy hatással volt Caravaggio, első nőként lett a firenzei művészeti akadémia tagja. Az Inclinationt ifjabb Michelangelo Buonarroti, a reneszánsz művész dédunokaöccse rendelte meg otthonába, amelyből később a Casa Buonarroti múzeum lett. A vászon-olaj festmény aranyozott keretbe foglalva a mennyezetet díszítette.

Az alkotást szeptember végén Elizabeth Wicks restaurátor vette le eredeti helyéről, hogy elkezdődhessen a 400 éves mű megtisztítása.

A restaurátor-csoport Wicks vezetésével UV-lámpás és röntgensugaras technológiával különítette el Gentileschi ecsetvonásait a mű meztelen részleteit később letakaró ecsetvonásoktól. Mint elmondták: a később ráfestett drapériát nem lehet eltávolítani, mivel azzal tönkretennék Gentileschi eredeti művét is.

Ehelyett a csoport azt tervezi, hogy digitálisan létrehozzák a drapériától megszabadított eredeti képet, és azt 2023 szeptemberében a restaurált alkotással együtt állítják ki.

Gentileschi

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Szabó Márton István: Betonszféra, Scolar kiadó, Budapest, 2022.
Vaktérkép
Nádas Péter: Rémtörténetek, Jelenkor kiadó, Budapest, 2022.

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Tornyai Péter válaszol
Jeney Zoltán: Balatoni kacsavész
gyerek

A Ciceró Könyvstúdió pályázata
Vít Klusák Örökre szóló pillanat című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés