bezár
 

irodalom

2011. 01. 17.
Átadták a Raoul Wallenberg-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták a Raoul Wallenberg-díjat hétfőn Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban; a holokauszt idején több tízezer embert megmentő svéd diplomatáról elnevezett elismerést az idén Csillei Béla tanár, Orián Géza szociális munkás és a Sófár című újság szerkesztősége kapta meg.
Cecilia Björner, Svédország budapesti nagykövete ünnepi beszédében elmondta, hogy Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójára, amelyet 2012-ben ünnepelnek, számos eseménnyel készülnek.

A nagykövet hangsúlyozta: a szabadságért, az emberi jogok tiszteletben tartásáért meg kell küzdeni, ezért fontosnak kell lennie az egész világ számára, hogy az emberek folytassák Raoul Wallenberg tevékenységét. Nap mint nap meg kell ezt a harcot vívni, ezért kell emlékezni Wallenbergre, akinek "inspirálnia kell bennünket" - fogalmazott.

Marinovich Endre, az Antall József Baráti Társaság elnöke ünnepi beszédében rámutatott: Wallenberg éppen befejezte embermentő tevékenységét, túlélte a nyilasok és nácik garázdálkodásait, amikor a szovjet felszabadítók elfogták, később pedig megölték.

Wallenberg cselekedeteit az ügy iránti eltökéltség és a személyes alázat jellemezte leginkább. Személyes szempontjait félretéve tette dolgát, saját életét is kockára téve - jegyezte meg.

Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke elmondta: 2012-ben a Wallenberg nevét viselő összes alapítvány képviselőit szeretnék meghívni Magyarországra.

Rauh Edit, a díj bíráló bizottságának elnöke az egyebek mellett a Raoul Wallenberg Alapítvány és a Raoul Wallenberg Egyesület által alapított elismerés átadásán közölte: az először tavaly átadott díjban azok részesülhetnek, akik aktívan közreműködnek a különböző népcsoportok, felekezetek, vallási közösségek együttélésében, az egymás iránti előítélet leküzdésében.

A kitüntetés az oklevélen és emlékplaketten kívül pénzjutalommal is jár.

Kitért arra, hogy mind az EU-ban, mind Magyarországon tapasztalhatók olyan társadalmi jelenségek, amelyek a közösségeket egymással szembeállítják. Ez ellen tenni kell, a díj odaítélése is ezt a célt szolgálja - tette hozzá.

Laudációjában elmondta: Csillei Béla tanár felzárkóztató, pályaorientációs programjának keretében a diákok újra folytathatják a korábban megszakított alap- vagy középfokú tanulmányaikat.

Az integrált tanulmányi projekt vállalja romák és más hátrányos helyzetűek továbbtanulását, ötvenen közülük már a felsőoktatásba is bejutottak.

Rauh Edit a másik kitüntetett, Orián Géza szociális munkást méltatva elmondta, hogy a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának tagjaként drogfüggő fiatalokkal foglalkozott.

Jelenleg a főváros IX. kerületében nehéz sorsú gyermekeket támogat iskolakezdéskor, illetve táboroztatja őket nyaranta, mikuláskor pedig ajándékot oszt nekik. Orián Géza dél-baranyai falvakban is segít a roma fiataloknak a továbbtanulásban.

A több mint tíz éve megjelenő Sófár című havilap az antiszemitizmus ellen küzd, visszaemlékezéseket is közöl a holokausztról - mondta Rauh Edit. A lap hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok és az idősebb generációk is jobban megismerhessék a vészkorszak történéseit - fűzte hozzá.

A rendezvény keretében átadták a Raoul Wallenberg Egyesület által diákoknak meghirdetett Régen volt - hol is volt? című holokauszt-ismereti vetélkedő díjait.

Az ünnepség után a résztvevők megkoszorúzták Raoul Wallenberg XIII. kerületben lévő emléktábláját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Zoltán Gábor: Levegőt venni, Kalligram Kiadó, Budapest, 2022
Peter Handke: Kísérlet a fáradtságról, Typotex, Budapest, 2022
Vaktérkép

Más művészeti ágakról

art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról
Neked már megvan a heti Praedád?
színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
Egy házasság helyzete (2. évad)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés