bezár
 

irodalom

2011. 03. 11.
Töréspontok+Protézisek – Pálinkában oldott irodalomelmélet
2011. március 16. 19:00 Műcsarnok (Bp. XIV. Hősök tere)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Töréspontok+Protézisek – Pálinkában oldott irodalomelmélet A Prae soron következő irodalmi estjén, 2011. március 16-án, este 7 órától a Műcsarnokban H. Nagy Péter Protézisek című könyvét Nemes Z. Márió és L. Varga Péter Töréspontok című könyvét Németh Zoltán mutatja be. Közben a legjobb magyar pálinkákat kóstoljuk! (Részletek beljebb...)
Ki H. Nagy Péter?

H. Nagy Péter (1967, Budapest) irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő(Opus, Parazita könyvek, Partitúra, Prae). A komáromi Selye János Egyetem Tanárképzõ Karának oktatója (Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék). Kötetei: Kalligráfia és szignifikáció (Vár Ucca Tizenhét, 1997), Redundanciák retorikája (Vár Ucca Tizenhét, 1998), Kánonok interakciója (FISZ-könyvek, 1999), Irodalom tankönyv 16-17 éveseknek (Korona, 1999, Eisemann Györggyel és Kulcsár-Szabó Zoltánnal közösen), Ady-értelmezések (Iskolakultúra, 2002, Lőrincz Csongorral, Palkó Gáborral és Török Lajossal közösen), Orfeusz feldarabolva. Zalán Tibor költészete és az avantgárd hagyomány (Ráció, 2003), Ady-kollázs (Kalligram, 2003), Féregjáratok (NAP, 2005), Paraziták (NAP, 2006), Hibridek (NAP, 2007), Hagyománytörténés. A „szlovákiai magyar” líra paradigmái 1989–2006 (AB-ART, 2007), A betűcivilizáció szétrobbantása. Szombathy Bálint szupergutenbergi univerzuma (Ráció–Magyar Műhely, 2008), Paraf. Juhász R. József költészetérõl és performanszairól (Ráció–Magyar Mûhely, 2008, Michal Murinnal és Jozef Cseressel közösen), Extrák (NAP, 2008). Érsekújváron él.

Mik a "protézisek"?

Protézisek című könyve a szerzõ Kaleidoszkóp-trilógiájának ötödik, immár befejező darabja. Egyesíti mindazt, amit az első négy könyv különkülön kínált (innen nézve protézise azoknak), ám az irodalom és a film mellett jóval több szó esik benne a tudás különféle mintázatairól, vagyis nem okoz csalódást azoknak sem, akik nem pusztán a művészetek, de a tudomány szépségei iránt is érdeklődnek. E multidiszciplináris látásmód – melynek hatékonysága a különféle kulturális zónák ütköztetésében, a bölcseleti és természettudományos megközelítések együttes alkalmazásában rejlik – a vállalkozást a tudományos ismeretterjesztõ irodalom kurrens eredményeihez közelíti. Mindezzel a szerzõnek sikerül ismét megalapoznia egy olyan szemléleti horizontot, mely értelmezéseit összetéveszthetetlenné, de ami fontosabb: követhetővé és továbbgondolhatóvá teszi.
H. Nagy Péter: Protézisek

Ki L. Varga Péter?

L. Varga Péter (Székesfehérvár, 1981) irodalomtörténész, kritikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa, a Prae irodalmi folyóirat tanulmányrovatának szerkesztõje. Első könyve A metamorfózis retorikái címmel a József Attila Kör és a PRAE.HU közös gondozásában jelent meg 2009-ben. A Töréspontok a második önálló kötete. Budapesten él.

Hol vannak a "töréspontok"?

A kötetbeli tanulmányokat a materialitás, a szövegek anyagszerű jelenlétének a kérdése, az írott és olvasott betű, a látható nyelv által elõhívott dilemmák kötik lazán össze. Ez az anyagszerűség, mely különböző módokon, de valamennyi itt értelmezett irodalmi műnek fontos interpretációs kihívását adja, az utóbbi idők irodalomértésének egyik fogas kérdéseként is azzal szembesít, hogy a jelentést önmagában nem létrehozó materialitás miképpen tud – ha tud – poétikailag tettenérhető effektusává válni a szövegeknek. Ily módon a mindig is értelmezésre szoruló mûveket tágabb, hermeneutikai keretbe kívánják foglalni a tanulmányok, miközben ha távolabbról és provizórikusan is, igyekeznek irodalomtörténeti perspektívába helyezni azokat.

L. Varga Péter: Töréspontok
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019
irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
irodalom

Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz? Mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz?
Kálmán C. György: „Dehogyis terem citromfán”. Irodalomelméleti írások. Balassi Kiadó, Budapest, 2019, 240 oldal, 2600 Ft
irodalom

Beleolvasó egy alternatív Trianonba Beleolvasó egy alternatív Trianonba
Nézzünk bizakodva a múltba! című novelláskötettel jelentkezik a Cser Kiadó

Más művészeti ágakról

színház

Hommage à Róna Viktor Hommage à Róna Viktor
„Herceg a vasfüggöny mögött”
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről
Maria Sødahl: Remény
színház

Shakespeare járvány idején Shakespeare járvány idején
Gyulai Shakespeare Fesztivál 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés