bezár
 

irodalom

2011. 03. 11.
Töréspontok+Protézisek – Pálinkában oldott irodalomelmélet
2011. március 16. 19:00 Műcsarnok (Bp. XIV. Hősök tere)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Töréspontok+Protézisek – Pálinkában oldott irodalomelmélet A Prae soron következő irodalmi estjén, 2011. március 16-án, este 7 órától a Műcsarnokban H. Nagy Péter Protézisek című könyvét Nemes Z. Márió és L. Varga Péter Töréspontok című könyvét Németh Zoltán mutatja be. Közben a legjobb magyar pálinkákat kóstoljuk! (Részletek beljebb...)
Ki H. Nagy Péter?

H. Nagy Péter (1967, Budapest) irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő(Opus, Parazita könyvek, Partitúra, Prae). A komáromi Selye János Egyetem Tanárképzõ Karának oktatója (Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék). Kötetei: Kalligráfia és szignifikáció (Vár Ucca Tizenhét, 1997), Redundanciák retorikája (Vár Ucca Tizenhét, 1998), Kánonok interakciója (FISZ-könyvek, 1999), Irodalom tankönyv 16-17 éveseknek (Korona, 1999, Eisemann Györggyel és Kulcsár-Szabó Zoltánnal közösen), Ady-értelmezések (Iskolakultúra, 2002, Lőrincz Csongorral, Palkó Gáborral és Török Lajossal közösen), Orfeusz feldarabolva. Zalán Tibor költészete és az avantgárd hagyomány (Ráció, 2003), Ady-kollázs (Kalligram, 2003), Féregjáratok (NAP, 2005), Paraziták (NAP, 2006), Hibridek (NAP, 2007), Hagyománytörténés. A „szlovákiai magyar” líra paradigmái 1989–2006 (AB-ART, 2007), A betűcivilizáció szétrobbantása. Szombathy Bálint szupergutenbergi univerzuma (Ráció–Magyar Műhely, 2008), Paraf. Juhász R. József költészetérõl és performanszairól (Ráció–Magyar Mûhely, 2008, Michal Murinnal és Jozef Cseressel közösen), Extrák (NAP, 2008). Érsekújváron él.

Mik a "protézisek"?

Protézisek című könyve a szerzõ Kaleidoszkóp-trilógiájának ötödik, immár befejező darabja. Egyesíti mindazt, amit az első négy könyv különkülön kínált (innen nézve protézise azoknak), ám az irodalom és a film mellett jóval több szó esik benne a tudás különféle mintázatairól, vagyis nem okoz csalódást azoknak sem, akik nem pusztán a művészetek, de a tudomány szépségei iránt is érdeklődnek. E multidiszciplináris látásmód – melynek hatékonysága a különféle kulturális zónák ütköztetésében, a bölcseleti és természettudományos megközelítések együttes alkalmazásában rejlik – a vállalkozást a tudományos ismeretterjesztõ irodalom kurrens eredményeihez közelíti. Mindezzel a szerzõnek sikerül ismét megalapoznia egy olyan szemléleti horizontot, mely értelmezéseit összetéveszthetetlenné, de ami fontosabb: követhetővé és továbbgondolhatóvá teszi.
H. Nagy Péter: Protézisek

Ki L. Varga Péter?

L. Varga Péter (Székesfehérvár, 1981) irodalomtörténész, kritikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa, a Prae irodalmi folyóirat tanulmányrovatának szerkesztõje. Első könyve A metamorfózis retorikái címmel a József Attila Kör és a PRAE.HU közös gondozásában jelent meg 2009-ben. A Töréspontok a második önálló kötete. Budapesten él.

Hol vannak a "töréspontok"?

A kötetbeli tanulmányokat a materialitás, a szövegek anyagszerű jelenlétének a kérdése, az írott és olvasott betű, a látható nyelv által elõhívott dilemmák kötik lazán össze. Ez az anyagszerűség, mely különböző módokon, de valamennyi itt értelmezett irodalmi műnek fontos interpretációs kihívását adja, az utóbbi idők irodalomértésének egyik fogas kérdéseként is azzal szembesít, hogy a jelentést önmagában nem létrehozó materialitás miképpen tud – ha tud – poétikailag tettenérhető effektusává válni a szövegeknek. Ily módon a mindig is értelmezésre szoruló mûveket tágabb, hermeneutikai keretbe kívánják foglalni a tanulmányok, miközben ha távolabbról és provizórikusan is, igyekeznek irodalomtörténeti perspektívába helyezni azokat.

L. Varga Péter: Töréspontok
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

DH_BUDAPEST konferencia – 2022. 11. 23-25.
irodalom

Balázs Imre József Éjszakák a zenben című kötetének bemutatója
Ladik Katalint köszöntöttük, valamint Idővitorla című könyvének bemutatóján jártunk

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Sőrés Zsolt válaszol
A Kokas-féle komplex művészetpedagógiai foglalkozás


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés