bezár
 

irodalom

2011. 03. 11.
Töréspontok+Protézisek – Pálinkában oldott irodalomelmélet
2011. március 16. 19:00 Műcsarnok (Bp. XIV. Hősök tere)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Töréspontok+Protézisek – Pálinkában oldott irodalomelmélet A Prae soron következő irodalmi estjén, 2011. március 16-án, este 7 órától a Műcsarnokban H. Nagy Péter Protézisek című könyvét Nemes Z. Márió és L. Varga Péter Töréspontok című könyvét Németh Zoltán mutatja be. Közben a legjobb magyar pálinkákat kóstoljuk! (Részletek beljebb...)
Ki H. Nagy Péter?

H. Nagy Péter (1967, Budapest) irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő(Opus, Parazita könyvek, Partitúra, Prae). A komáromi Selye János Egyetem Tanárképzõ Karának oktatója (Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék). Kötetei: Kalligráfia és szignifikáció (Vár Ucca Tizenhét, 1997), Redundanciák retorikája (Vár Ucca Tizenhét, 1998), Kánonok interakciója (FISZ-könyvek, 1999), Irodalom tankönyv 16-17 éveseknek (Korona, 1999, Eisemann Györggyel és Kulcsár-Szabó Zoltánnal közösen), Ady-értelmezések (Iskolakultúra, 2002, Lőrincz Csongorral, Palkó Gáborral és Török Lajossal közösen), Orfeusz feldarabolva. Zalán Tibor költészete és az avantgárd hagyomány (Ráció, 2003), Ady-kollázs (Kalligram, 2003), Féregjáratok (NAP, 2005), Paraziták (NAP, 2006), Hibridek (NAP, 2007), Hagyománytörténés. A „szlovákiai magyar” líra paradigmái 1989–2006 (AB-ART, 2007), A betűcivilizáció szétrobbantása. Szombathy Bálint szupergutenbergi univerzuma (Ráció–Magyar Műhely, 2008), Paraf. Juhász R. József költészetérõl és performanszairól (Ráció–Magyar Mûhely, 2008, Michal Murinnal és Jozef Cseressel közösen), Extrák (NAP, 2008). Érsekújváron él.

Mik a "protézisek"?

Protézisek című könyve a szerzõ Kaleidoszkóp-trilógiájának ötödik, immár befejező darabja. Egyesíti mindazt, amit az első négy könyv különkülön kínált (innen nézve protézise azoknak), ám az irodalom és a film mellett jóval több szó esik benne a tudás különféle mintázatairól, vagyis nem okoz csalódást azoknak sem, akik nem pusztán a művészetek, de a tudomány szépségei iránt is érdeklődnek. E multidiszciplináris látásmód – melynek hatékonysága a különféle kulturális zónák ütköztetésében, a bölcseleti és természettudományos megközelítések együttes alkalmazásában rejlik – a vállalkozást a tudományos ismeretterjesztõ irodalom kurrens eredményeihez közelíti. Mindezzel a szerzõnek sikerül ismét megalapoznia egy olyan szemléleti horizontot, mely értelmezéseit összetéveszthetetlenné, de ami fontosabb: követhetővé és továbbgondolhatóvá teszi.
H. Nagy Péter: Protézisek

Ki L. Varga Péter?

L. Varga Péter (Székesfehérvár, 1981) irodalomtörténész, kritikus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem munkatársa, a Prae irodalmi folyóirat tanulmányrovatának szerkesztõje. Első könyve A metamorfózis retorikái címmel a József Attila Kör és a PRAE.HU közös gondozásában jelent meg 2009-ben. A Töréspontok a második önálló kötete. Budapesten él.

Hol vannak a "töréspontok"?

A kötetbeli tanulmányokat a materialitás, a szövegek anyagszerű jelenlétének a kérdése, az írott és olvasott betű, a látható nyelv által elõhívott dilemmák kötik lazán össze. Ez az anyagszerűség, mely különböző módokon, de valamennyi itt értelmezett irodalmi műnek fontos interpretációs kihívását adja, az utóbbi idők irodalomértésének egyik fogas kérdéseként is azzal szembesít, hogy a jelentést önmagában nem létrehozó materialitás miképpen tud – ha tud – poétikailag tettenérhető effektusává válni a szövegeknek. Ily módon a mindig is értelmezésre szoruló mûveket tágabb, hermeneutikai keretbe kívánják foglalni a tanulmányok, miközben ha távolabbról és provizórikusan is, igyekeznek irodalomtörténeti perspektívába helyezni azokat.

L. Varga Péter: Töréspontok
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Feloldódni a performanszban Feloldódni a performanszban
Terítéken Erdély Miklós
irodalom

Kidobni a metafizikát Kidobni a metafizikát
Kritika Purosz Leonidasz „Egy férfi sosem hagyja félbe” című kötetéről (Magvető, 2019)
irodalom

Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel Lehet igazad úgy is, hogy oda se nézel
Kiss László–Bérczesi Róbert: Én meg az Ének. Behúzott szárnyú felfelé zuhanás, Budapest, Athenaeum, 2019.

Más művészeti ágakról

színház

Játszma mindhalálig Játszma mindhalálig
Láthatáron Csoport: Hagyaték
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
Jennifer Lee- Chris Buck: Jégvarázs 2.
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés