bezár
 

irodalom

2008. 06. 13.
Bloom-napok - James Joyce-ra emlékeznek Szombathelyen
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizennegyedik alkalommal rendezik meg szombattól Szombathelyen a James Joyce előtt tisztelgő Bloomsdayhez kapcsolódó Bloom-napokat. A június 16-i ünnep az idén háromnapos művészeti fesztivállá bővült a vasi megyeszékhelyen.
A szombathelyi rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című - egyetlen napon, 1904. június 16-án játszódó - regényének mitikus főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát.

Helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. számú házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki James Joyce-szal Triesztben került kapcsolatba, abban a városban, ahol az Ulyssest írta az ír szerző.

A James Joyce életét és munkásságát ünneplő és az Ulysses-beli eseményeket megidéző Bloomsday több évtizedre visszanyúló dublini hagyományaiból kiindulva, 1994-ben egy baráti társaság Szombathelyen is megrendezte az első Bloomsdayt. Az azóta eltelt tizenhárom évben a rendezvény alternatív művészeti fesztivállá nőtte ki magát.

James Joyce Ulysses című regénye ürügyén az elmúlt években a művészeti ágak majd mindegyike megmutatta, hogy van mondanivalója az író által felvetett kérdésekről. Még 2005-ben Írország támogatásával elkészült James Joyce életnagyságú szobra: az író a Fő tér 40-41. alatti ház falából kilépve üdvözli az arra járókat. A Bloomsday Szombathelyen ma már szerves részét képezi a város nyári kulturális programkínálatának.

A hétfői Bloomsdayben kicsúcsosodó programsorozat megnyitóját szombaton délután 5 órakor tartják a Szombathelyi Képtárban, ahol az elmúlt 10 év Bloom-napjainak kapcsán készült alkotásokból rendeznek kiállítást. Ezután alternatív zenei koncertek követik egymást. 

Vasárnap este 7 órakor a szombathelyi Irokéz Galériában megnyílik St. Auby Tamás, Najmányi László, Major János és a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetsége kiállítása. 

Hétfőn délelőtt 11 órakor a Fő tér 40-41. szám alatti Bloom-ház előtt rendeznek ünnepséget, "a Bloom-ház a Virágörökség része" címmel. A rendezvényen részt vesz Martin Greene, az Ír Köztársaság nagykövete is. Délután 3-kor a Bloom-házban megnyílik Umberto Vittori "Joyce nyomában Triesztben" című kiállítása, 5 órakor pedig megkezdődik a Bloomsday elmaradhatatlan programja, az "útvonalpecsételés", amely idén az Irokéz Galéria és a Szombathelyi Képtár közötti útvonalon zajlik.

Este 6-kor Kappanyos András, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatja be - a "Stephen Hero"

Joyce korai, életében kiadatlan, töredékes regényének magyar fordítását, valamint a folyamatban lévő Ulysses-fordító projektet. Este 8 órakor Grencsó István neobeat zenekara játszik, majd Hálószoba Mozi kezdődik, "A joyce-i érzékiség forrása: Nora Barnacle - a test megtestesülése" címmel.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
irodalom

A titok szaga A titok szaga
Mondatok a csodálkozásról – A) kritika
irodalom

Üzenjük Brüsszelből II. Üzenjük Brüsszelből II.
Útinapló, 2021. október 18–25.
irodalom

Egy sakkjátszma kimeneteléről Egy sakkjátszma kimeneteléről
Celler Kiss Tamás A mérgezett gyalog című kötetének bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Ridley Scott: A Gucci-ház
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Bartók György válaszol
gyerek

Csodás anyagok birtokában vagyunk Csodás anyagok birtokában vagyunk
Interjú Boldizsár Ildikóval, a Mese című folyóirat megalapításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés