bezár
 

zene

2011. 06. 06.
Igazi angol úriember a Papp László Budapest Sportarénában
Bryan Ferry koncert szeptember 21-én
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Igazi angol úriember a Papp László Budapest Sportarénában Eredetileg április 29-én lépett volna fel nálunk a 40 éves karrierjét új albummal és turnéval ünneplő legendás énekes-szerző, Bryan Ferry. Nem sokkal a fellépés előtt azonban a szervező Multimédia Kft. sajtóközleményben jelentette be, hogy a művész váratlan betegsége miatt szeptember 21-én tartják meg a koncertet. A Roxy Music énekese időközben felépült és ismét színpadra állt, így már csak a napokat kell türelmesen számolni a rajongóinak, hogy végre Budapesten üdvözölhessék ezt az élő legendát.
Bryan Ferry a hűvös elegancia és a fülledt erotika ikonja a popzenében, immáron 40 éve. Karrierje 1970. novemberében kezdődött, amikor is  barátaival megalapították a Roxy Music nevű formációt. Első sikerüket 1972-ben könyvelhették el a Virginia Plain című kislemezzel, mely az Egyesült Királyságban egészen a listák negyedik helyéig kúszott fel.

Második albumuk megjelenése után azonban a formáció egyik meghatározó tagja, Brian Eno kilép. Bryan Ferry szintén szóló-karrierje építésébe fog, bár ezzel párhuzamosan, egészen 1982-ig Roxy Music néven is jelentet meg lemezeket. Első és egyetlen UK number one kislemezük, a John Lennon emlékére megjelentetett Jealous Guy átirat, mely két hónappal a szerző tragikus halála után jelent meg.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/hRzGzRqNj58" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ferry szóló-karrierjének csúcsa az 1985-ös Boys And Girls LP, mellyel első helyezést ért el az angol listákon és melyből az Egyesült Államokban is rekord példányszámot adtak el. Az album egyik kimagasló slágere, a Slave To Love a 9 és fél hét című kultusz-film zenéjében is helyet kapott.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/UH1CMCtV4to" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Az 1987-es Bête Noire promóciós turnéját követően Ferry újból közös munkába kezdett egykori zenésztársával, Brian Eno-val. A nagylemez végül 1994-ben látott napvilágot, Mamouna címen. Ezt megelőzőleg Bryan Ferry egy feldolgozás-albumot is megjelentetett (Taxi), mely a közönség és a kritikusok körében is nagyobb sikert aratott.

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/JhDLFe2ceKA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Népszerű dalokat és jazz klasszikusokat felvonultató korongja, az 1999-es As Time Goes By Grammy-jelölést kapott.

A Roxy Music - Brian Eno nélkül - 2001-ben ismét turnézni kezdett, bár új anyaguk nem született.

Ferry-nek 2002-ben megjelent, Frantic címet viselő nagylemeze, mely újabb Eno-val közös munkát tartalmazott.

2005-ben Brian Eno arról nyilatkozott, hogy ismét új dalokon dolgozik a Roxy Music-kal, Brian Ferry azonban bizonytalanságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezek a számok Roxy Music néven fognak-e megjelenni, vagy az ő következő szóló-anyagán szerepelnek majd.

Ferry Bob Dylan-nek szentelt átirat-albuma 2007-ben került a lemezboltok polcaira, Dylanesque címmel.

2008. októberében Brian Ferry elnyerte a BMI Icon díjat Londonban, és ezzel olyan személyiségek mellé zárkózott fel, mint Peter Gabriel, Ray Davies, Steve Winwood és Van Morrison.

Brian Ferry legutóbbi albuma (Olympia) tavaly ősszel jelent meg és részben a Roxy Music-kal rögzített felvételeket tartalmazza, másrészről pedig, olyan nevek szerepelnek az alkotógárdában, mint Nile Rodgers, David A. Stewart, a Scissor Sisters, a Groove Armada, Michael "Flea" Balzary, Johnny Greenwood és David Gilmour.

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/eAOzMYLMFfQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Bryan Ferry jelenleg is ezt az anyagot turnéztatja, ahol az új dalok mellett számos klasszikus is felcsendül a négy évtizedes karriertörténet legjobbjai közül.

Olympia Tour
Érdemes tehát az igényes popzene szerelmeseinek jegyet váltani Bryan Ferry szeptember 21-i budapesti koncertjére, mely a Multimédia Concerts szervezésében kerül megrendezésre a Papp László Budapest Sportarénában.

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés