bezár
 

színház

2008. 07. 10.
A musical a sláger Londonban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az adatok jegyzése óta történetük eddigi legsikeresebb évét zárták a londoni színházak tavaly, amikor rekord számú, 13,6 millió néző váltott jegyet az előadásokra.

Szkéné színház

A statisztikát közel harminc éve vezető Londoni Színházi Társaság (SOLT) éves jelentése szerint tavaly összesen 17 455 előadást tartottak, és közel 470 millió font (136 milliárd forint) bevételt könyvelhettek el a színházi kasszák. Ez az összeg csaknem 70 millió fonttal haladta meg a 2006-ost.

Az új bemutatók száma ugyanakkor az előző évihez képest harmadával csökkent.

Az adatok alapján a jegyek kétharmadát musicalekre váltották, különösen nagy volt az érdeklődés a József és a színes szélesvásznú álomkabát című Webber-darab és a Greese iránt. 

A két show sztárjait televíziós tehetségkutató programok felfedezettjei közül válogatták, s a produkciók sok első alkalommal színházba látogató fiatalt vonzottak - bár azt nem lehet tudni, vajon ők színházba járók maradnak-e a későbbiekben.

A sztárszereposztás az Equus nézőszámát is megdobta, a főszerepet ugyanis a Harry Potter-főhős, Daniel Radcliffe alakította.

A statisztika azt mutatja, hogy London körzetéből származott a jegyvásárlók egyharmada, a második harmad az ország többi részéről érkezett az előadásokra, a harmadik harmadot pedig a fővárosba érkező külföldi látogatók tették ki.

A SOLT jelentése ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az idei év már korántsem mutat ilyen rózsás képet. Bár nagyon sok új premiert tartottak az év első felében, a West End jó néhány új bemutatóját idejekorán le kellett venni a műsorról az érdeklődés hiánya miatt. Például az Elfújta a szél feldolgozása sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Az év második felében már kevesebb friss bemutatóval számolnak, viszont az Oliver! felújításától és a Hamlettől a tévésztár David Tennanttel (Ki vagy, doki?) a címszerepben sokat várnak a szakértők - írta a BBC hírszolgálata.

Túl drágák a színházjegyek, így a színház elitistává válik - nyilatkozta szerdán a brit sajtóorgánumnak Catherine Tate (szintén a Ki vagy, doki? című brit kalandsorozat sztárja), aki hamarosan színpadra lép a West Enden. Szerinte nem szabadna 50 fontot (14 400 forint) elkérni egy jegyért, s javasolta, hogy inkább adjanak neki kevesebb gázsit, ha ezzel csökkenthetők a belépőárak, és így többen nézik majd meg az új darabban. 

A színésznő úgy vélte: helytelen, hogy tévésztárokkal töltik meg a show-kat a nagyobb nézettség reményében, s ez a tendencia rossz szolgálatot tesz a színháznak. Ugyanakkor elismerte, hogy valószínűleg tévés munkája is közrejátszott abban, hogy megkapta David Eldridge A kék ég alatt című nagysikerű drámájának egyik szerepét.

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés