bezár
 

art&design

2011. 09. 05.
Genderqueer - Lidia Krawczyk & Wojtek Kubiak kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lidia Krawczyk és Wojtek Kubiak kiállítása az önmeghatározás, azon belül is az egyén kulturális és szexuális identitásának problematikáját érinti. A genderqueer fogalma a gender (társadalmi nem) és queer (a szó jelentése eredetileg furcsa, különös, szokatlan) összetétele, a társadalmi nemek tudományának egyik alterületéből, a queerelméletből vált ismertté, a nem bináris (férfi vagy nő) nemi identitáshoz kapcsolódik.

prae.hu

A kiállítás címe azonos a művészpárost 2006 óta foglalkoztató Genderqueer projekttel, melynek átfogó bemutatására a krakkói Bunkier Sztuki Kortárs Művészeti Galéria Becoming című kiállításán került sor 2008-ban. A projekt több médiumban nyilvánul meg: festészet, fotó, videó és szobrászat. Legnagyobb hangsúllyal a nagy méretű, hiperrealista portré festmények szerepelnek, melyeket fotó portré sorozat, kaleidoszkóp-szerű, portré mozaik videómunkák, valamint a két művész megtévesztő mellszobor önarcképe egészít ki.
Genderqueer
Az olajfestmények olyan "nemekbe öltözött" személyek képmásai (K., G., I., M. stb.), akik a megfelelő kellékek, mint például paróka, műbajusz vagy smink felhasználásával zavarba ejtik a nézőt, aki a nemi identitás és annak felismerését "megkönnyítő" kategorizációinak csapdájába kerül. A férfi/nő, he/she érvényüket vesztik. "A queer elmélet egyik igen összetett aspektusát szerettük volna ábrázolni, mégpedig azt, hogyan konstruálódik a személyiség, az identitás, hogyan alakítja a társadalom az egyént. Az úgynevezett harmadik nemet szerettük volna bemutatni, ami összetett és különböző módon manifesztálódik." A Platán Galériában a Genderqueer egy kisebb változata kerül megismétlésre.

Lidia Krawczyk (1979) és Wojtek Kubiak (1978) 2004 óta dolgozik együtt. Munkáikban elsősorban nemi identitás és szexualitás, társadalom és hatalom viszonyának problematikája nyilvánul meg.
Megnyitó: 2011. szeptember 8. (csütörtök), 19.00 óra. A kiállítást megnyitja: Süvecz Emese (kurátor, tranzit.hu), helyszín: Platán Galéria - Budapest, Andrássy út 32. Megtekinthető: 2011. november 9-ig, keddtől péntekig, 11.00 és 19.00 óra között.

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Horváth Iván (1948-2024)
Szinvai Dániel: Párhuzam


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés