bezár
 

film

2011. 09. 27.
Megjelent a Metropolis Coen-száma, lapbemutató és Fargo pénteken az Örökmozgóban
2011. szeptember 30. 18:30h, Budapest, Erzsébet krt. 39.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a Metropolis Coen-száma, lapbemutató és Fargo pénteken az Örökmozgóban Megjelent a Metropolis filmtörténeti és filmelméleti folyóirat új lapszáma Joel és Ethan Coen filmjeiről. Lesz vetítéssel és beszélgetéssel egybekötött lapbemutató az Örökmozgó Filmmúzeumban 2011. szeptember 30-án, pénteken. Műsoron 18.30-kor a Coen testvérek Fargo című filmje. A vetítést beszélgetés követi a kávézóban. Résztvevők: Pápai Zsolt, Sepsi László és Varga Balázs.
A tartalomból:

Kortárs klasszikusok
„A Coen-életmű a kezdetektől Hollywood szimbolikus és tényleges erőterében formálódik. Hollywood szimbolikus erőtere az amerikai mozi mítoszait, műfaji és témakészletét jelenti, tényleges erőtere pedig a stúdiófilmgyártást, amelybe a Coen-testvérek – a kortárs amerikai film sok más szerzőjéhez, Soderberghez vagy Tarantinóhoz hasonlatosan – nem tagozódtak be, ám amelytől nem is tartják magukat annyira távol, mint a vérbeli függetlenek, például Jarmusch vagy Hartley.”
Varga Balázs bevezető pályaképe a Joel Coen−Ethan Coen alkotópárról

Posztmodern filmkészítők
„A hagyományos értékekkel szembeni szélsőséges bizalmatlanság a Coen fivérek összes filmjét áthatja. Alig leplezett szerzői attitűdjük nemcsak a hollywoodi reneszánsz rendezőivel köti össze őket (megkülönböztetve őket a mozi-fenegyerekektől). Ennél érdekesebb talán, hogy visszatükröződik benne a Coenek rajongása a film noir iránt, amely olyan látásmóddal ajándékozza meg őket, amely kimutatható egész, máskülönben nem egységes életművükben, abban, ahogy életre keltenek egy sor önálló, látszólag nem összefüggő fiktív világot.”
R. Barton Palmer a Coen-filmekről és a kortárs amerikai filmről

Coen-noir
„Nem véletlen, hogy a film noir műfaja végigkíséri a Coen testvérek életművét, sőt pályakezdő filmjük alapsémájának is ezt a hagyományt választották. (…)A neo-noir (és ezen belül kiemelten a Coen fivérek vonatkozó filmjei) egyszerre képviseli a „magas” és az „alacsony” kultúrát, a filmeket az is képes érteni és élvezni, aki nem dekódolja a mögöttük húzódó utalástengert.”
Dancz Márton a film noir megjelenéséről és alkalmazásáról a Coen testvérek életművében

Az üres határvidék
„Coenék David Lynch-hez, Todd Solondzhoz és más posztmodern művészekhez hasonlóan annyira nehezen meghatározható távolságból közelítik meg témájukat – azt az érzetet keltve, hogy a szereplőikkel (és az emberiséggel) való rokonszenvezés a lúzerek ismertetőjegye (a lehető legrosszabb szerep a posztmodernitás oly divatos pózai között) –, hogy kritikai nézőpontjukat gyakran nehéz tisztázni.”
Christopher Sharrett a Fargóról

A profi gyilkos
„Ritka, hogy egy film mondanivalójának lényege már a nyitóképben megjelenjen, mielőtt még egyetlen szereplőt láttunk volna. A harmadik Coen-film, A halál keresztútján esetében ezt egy képen kívüli hang mondja ki, mindjárt az elsőként megjelenő képkockák alatt: egy poharat látunk, melybe viszkit töltenek, majd valaki ecsetelni kezdi a problémát: „Amiről én beszélek, az a barátság. Meg a jellem. Meg még a… A szentségit, Leo, valahogy kimondanom sem akaródzik. Amiről én beszélek, az az erkölcs.” A hang tulajdonosa Johnny Caspar olasz maffiafőnök, és a helyes üzletmenet elemzéseként kifejtett véleménye a film összes szereplőjének helyzetére vonatkoztatható. Ahogy a történet kibontakozik, minden egyes szereplőnek el kell döntenie, hogy az emberi tulajdonságok közül melyiket tekinti értéknek és melyiket szemétre valónak.”
Ryan P. Doom A halál keresztútjánról

Még nem késő kedvezményesen előfizetni a Metropolis 2011-es évfolyamára! Mindössze 3000 Ft a négy lapszám ára!

Az előfizetés feltételeiről és még kapható régebbi lapszámokról bővebb információ a www.metropolis.org.hu oldalon olvasható vagy a metropolis@c3.hu címen kérhető.

Támogatók:
Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Civil Alapprogram, Budapesti Nyílt Társadalom Intézet, valamint azok az előfizetők és olvasók, akik felajánlották adójuk 1%-át.

Metropolis
filmelméleti és filmtörténeti folyóirat
www.metropolis.org.hu
metropolis@c3.hu
http://www.facebook.com/pages/Metropolis/99554613940
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Magnus von Horn: SWEAT
A nemzetközi versenyprogram filmjei a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon
Magyar rövidfilmek a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában A háború reprezentálhatatlansága a nagyepikában
Mészöly és a háború, Kisoroszi, 2021. július 3.
Három koncert a Veszprémi Régizenei Napokról
színház

A színházi nevelés felelőssége A színházi nevelés felelőssége
Ahogy teccik a Gyulai Shakespeare Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés