bezár
 

art&design

2011. 11. 07.
Csontváry 15 perce a fényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenöt perc napfénnyel ajándékozzák meg Csontváryt november 9-én, Tivadar napján: negyed órára a Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnokába viszik az önarcképét, hogy természetes fényben ünnepelhessen a napút festője. Ezen a napon a Tivadar keresztnevű látogatók ingyen tekinthetik meg a Csontváry-kiállítást. A sajtónyilvános eseményre szerdán délután 13 órakor kerül sor.
Csontváry a napfény szerelmese volt: a napút színeit kereste és festette egész életében, szinte mindegyik képén megjelenik a napsütés, a naplemente valamilyen formában. A napfénynek gyógyító erőt tulajdonított: a szegedi nagyárvíz után megbetegedett, majd a Magas Tátrában, a napfény segítségével gyógyult meg. Amikor pedig fülébe jutott, hogy Ferenc József megbetegedett, táviratot küldött a császári kabinetirodának: „A királyt a Napra kitenni. Stop. Csontváry”.

Tizenöt perc napfény jár a kivételes művésznek Tivadar napján: kiszabadul a kiállítóterek mesterséges világításából Csontváry önarcképe. A napút festőjének alkotását erre a negyed órára a Móra Ferenc Múzeum kupolacsarnokában helyezik el. Az alkotást a műtárgyvédelmi előírásoknak megfelelően direkt fény nem fogja érni, azonban természetes fényviszonyok között töltheti el a festő a neki járó tizenöt percet.

Ezen a napon a Tivadar keresztnevű látogatók ingyenesen tekinthetik meg a Csontváry-kiállítást, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig már a hét minden napján várják ajándék tárlatvezetések a kiállítás látogatóit. A tárlatvezetések pontos időpontjai a Móra Ferenc Múzeum honlapján olvashatók.
nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés