bezár
 

film

2011. 12. 17.
Webse: az első európai websorozat-fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A napokban mutatkozott be a Webse, a magyar websorozat portál, amely az 5-10 perces epizódokból álló, neten terjesztett, innovatív filmes forma népszerűsítését tűzte ki céljául. Terveik között szerepel egy websorozat-fesztivál megszervezése is, amely a maga nemében első lenne Európában.
Ami Amerikában jól megy, az miért ne működhetne itt is? – teszik fel a kérdést a Webse ötletgazdái, vezetői, és bizakodva tekintenek a jövőbe. Az itthon újdonságnak számító filmforma – ami bárki számára biztosítja, hogy megtalálja a közönségét – a kultúra egyik utolsó mentsvára lehet a szervezők szerint. Az internetes kezdeményezéshez azonban már most terveznek egy „hagyományosabb” fesztivált, ahol a másfél órásra összefűzött webes epizódokat mozikban vetítenék, mint egy filmszemle esetében.
 
Horgas Ádám művészeti vezető elmondta, hogy a websorozat-fesztivál megszervezése kulturális presztízskérdés Magyarország számára, ugyanis hasonló fesztet eddig csak Los Angelesben szerveztek, így Magyarország élen járhatna ebben a kezdeményezésben. Andrew Vajna fel is dobta a labdát az alkotóknak: habár elismerte, hogy egy ilyen rendezvény megszervezéséhez sok pénz kell, szerinte nem a pénzen, hanem a beküldött filmek, sorozatok minőségén fog múlni a Webse-feszt sikere.
 
A Webse kiegészítő programokkal is készülne egy esetleges fesztiválra: Balázs Gábor például kiemelte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemcsak filmekkel kíván hozzájárulni a hiánypótló kezdeményezés sikeréhez, de kapcsolódó programokkal (pl. workshopok, előadások stb.) is támogatnák a Webse-t és a fesztivált. Az SZFE által szervezendő szakmai előadások mellett kiállítások és koncertek tennék teljesebbé az élményt, és segítenének abban, hogy minél több fiatalt tudjon megszólítani a Webse.
 
Horgas Péter kreatív igazgató szerint egy ilyen fesztivál nagyon jó teszt lenne az alkotóknak is, hiszen egy szakmai zsűritől kapnának visszajelzést a filmjeikkel kapcsolatban. Másrészt egyfajta szűrőként is működne a fesztivál, ugyanis a netes felületre bárki feltöltheti a projektjét, így a díjazás iránymutató lehetne az emberek számára, hogy mely alkotások képviselnek minőséget. A Webse vezetői bíznak benne, hogy a tervezett fesztivál akár a magyar filmszakma motorja is lehet, az alternatív módszerek pedig a megakadt filmszakmai folyamatokat is újra beindíthatnák.
 
De a szervezők ugyanennyire hangsúlyozták azt, hogy a Webse és a fesztivál a közösségépítésben is fontos szerepet tölthet be. Általa a filmszakma tagjai jobban megismerhetik egymást, és a résztvevők új szemléletmódokkal, innovatív ötletekkel találkozhatnak. Ahogy az egyik interjúalany fogalmazott: a mai helyzetben mindennél fontosabb a szakmai, kulturális közösségek kialakítása, hiszen az embereknek most még nagyobb szükségük van arra, hogy ne érezzék magukat egyedül.

nyomtat

Szerzők

-- Soós Tamás --


További írások a rovatból

Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés