bezár
 

színház

2008. 08. 05.
A szakítás ötven módja
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakítósblogból színdarabot? Majdnem így készült az angol színdarab, mely a közönség által beküldött sztorikból készült. Az egyik legjobb: közösségi szájton átállítani a családi állapotunkat - a 'zasszony majd csak észreveszi...

Szkéné színház

A cím Paul Simon nagysikerű dalából származik, amelyet korábban egy film is átvett. A londoni Bush Theater programján szerepel a Fifty Ways To Leave Your Lover (Szerelmed elhagyásának 50 módja), amely öt író együttműködésének gyümölcse, de a valódi szerzők a nézők, akik a nyersanyagot adták hozzá névtelenül, egyszerű e-mailen.

A történetek komikusak, tragikusak, nevetségesek, van közöttük minden ízlésnek való. Akad abszolút banális is, "nem vagyok felkészülve ilyen kapcsolatra", "szimpatikus vagy, de nem szeretlek" típusúak. Vannak körmönfontabbak is, mint például a következő: "Látok jövőt kettőnk számára, de ez a jövő üvegházhatásból és klimatikus katasztrófából áll. A planéta megmentése érdekében ezért megelőző lépésre szánom el magam: elhagylak". A legkevésbé elegáns egy City-beli bankár távozása volt: ő, anélkül, hogy szólt volna menyasszonyának, egyszerűen megváltoztatta státusát az interneten. A Facebookon közölte, hogy ezentúl szinglinek tekinti magát.

A színház nem használt fel minden történetet, de nincs kizárva, hogy lesz a darabnak második része, vagy megjelentetik egy gyűjteményes kötetben a kimaradt sztorikat.

Anthea Williams rendező szerint a darab - témája ellenére - nem lehangoló, hangja pozitív, mert ha vége szakad egy kapcsolatnak, elkezdődik egy másik, saját magukkal, vagy mással. 

Akik a nézőtéren ráismernek saját történetükre, mosolyoghatnak, sírhatnak, vagy gratulálhatnak maguknak a szellemes bosszúért. 

A színház 35 év óta támogatja egyedülálló programmal a kezdő írókat, a dramaturgia kezdő csillagait, akik nélküle nehezen találnák meg a helyüket - írta a Corriere della Sera című olasz lap.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés