bezár
 

art&design

2008. 08. 08.
Kiállítás csak 18 éven felülieknek - Bada Dada képei
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás csak 18 éven felülieknek - Bada Dada képei Bada Dada (1963-2006), a közelmúltban elhunyt magyar dadaista művész munkáiból nyílik emlékkiállítás hétfőn Budapesten, a Home Galériában.

prae.hu

A vajdasági Van Goghnak és a magyar Jean-Michel Basquiat-nak (28 évesen elhunyt afroamerikai festőzseni) is titulált Bada Dada festő, költő, előadóművész korai vajdasági munkáitól kezdve minden korszakából válogattak összesen több mint 70 alkotást - mondta el Kertész Csaba, a Home Galéria vezetője. Festmények, szobrok, grafikák, levelek és egy róla készült fotókat bemutató hatalmas tabló színesítik a tárlatot.

Bada Dada, polgári nevén Bada Tibor Újvidéken látta meg a napvilágot, s szülei, barátai a kiállítással augusztus 11-én 11 órakor a születésnapját ünneplik. Nem akarják, hogy a nap szomorú legyen, mert az nem illene Badához. A család "Bada Dada emlékére, augusztus 11." feliratú kis üveg jófajta pálinkát ajándékoz a kiállításra érkezőknek - tette hozzá Kertész Csaba.

A tablón a róla készült első képen, 5 éves korában éppen tortát majszol és hadonászik - ehhez a művész azt írta: "az első performansz". Későbbi képeken aztán látható még több, botrányos performanszról készült kép is. "1977-től vagyok Bad Art (gonosz művészet), 1982-től Bada Dada, ebbe minden belefér, de a lényeg a jó és a gonosz küzdelme a buta unalom ellen." - írta a művész.

Művészképző középiskolába járt, majd az újvidéki egyetem magyar tanszékének hallgatója volt, később festő, kalligráfus, képregényíró és rajzoló. Írt verseket, dalszövegeket, s a Tudósok együttes tagjaként is hírnevet szerzett magának. Legismertebb dala az Apa kocsit hajt című.

Bada Dada 1992-ben költözött Magyarországra, haláláig Budapesten élt és alkotott. Emlékkiállítása szeptember 11-ig tart nyitva a Home Galériában. A művész számos videója megtekinthető erre a linkre kattintva.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés