bezár
 

art&design

2012. 02. 22.
Kiválasztották az Év Ékszerét, de a közönség díj még kiosztásra vár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavalyi nagy siker után a PannonArts Galéria idén is meghirdette az Év Ékszere pályázatot. A klasszikus ékszer alapanyagokon kívül, újrahasznosított anyagokból, betonból, papírból, műanyagból, textilből is készültek gyönyörű ékszerek. Ötvenöt alkotó több mint száz munkájából választotta ki a zsűri az év ékszerét, Vékony Fanni Keresztszemes című munkáját.
Vékony Fanni, így ír munkájáról: "A szabolcs-szatmári keresztszemes hímzést idézi meg. Az első iparművészeti munkáim nagymamám tanításával és felügyelete mellett készültek el" Ez a meghitt emlékeket megidéző, szeretetteljes hangulat tükröződik a tárgyat alkotó kemény anyag érzékeny megmunkálásában is. Vékony Fanni úgy nyúl a hagyományos népi formakincshez, hogy közben nem szolgaian másolja azt. Felhasználja, átülteti saját formanyelvére s így a gyermekkori emlékek kortárs művészeti értékként születnek újjá. A brosst díszítő piros gömböcskék áthelyezhetők, így a minta megváltoztatható a viselő szándéka szerint. Kortárs anyaghasználata, interaktivitása és a népi motívumok XXI. századi reflexiója az, ami ezt az ékszert a z Év Ékszerévé teszi 2012-ben.
Vékony Fanni: Keresztszemes (Év Ékszere 2012 nyertes)
A PannonArts Galéria számára kiemelten fontos cél volt a fiatal tehetségek felkutatása, és segítése is. Az idei pályázat egyik érdekessége éppen az volt, hogy a pályakezdő fiatalok meglepően sok színvonalas munkával neveztek, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga az év pályakezdőjének kiválasztásában. Ezt a díjat végül Smid Eszter kapta Forinvirág gyűrűéért. Ez az egykori egyforintosokból készült gyűrű amellett hogy ötletesen használja újra a már forgalomból kivont pénzérméket, játékosságával, mozogni, sőt hangot adni képes virágaival üde színfoltja a hazai ékszertervezésnek.
Smid Eszer: Forintvirág gyűrű (Év Ékszere 2012 pályakezdő díj)
A zsűri tagjai – Spengler Katalin művészettörténész, Somosi Rita művészettörténész (FISE), Ádám Krisztián a MOME művésztanára, Horváth Béla műgyűjtő, és Szűcs Péter a Marie Claire magazin vezetőszerkesztője – a két díj kiosztásán felül külön dicséretben részesítették Szabó Lilla papírékszereit, és kiválasztottak még hat művészt, akik bemutatkozási lehetőséget kapnak március 2. és 4. között a Lakástrend kiállításon megrendezett Év Ékszere 2012 tárlaton. Nem dőlt még el, a közönség díj sorsa, melyre a Hg.hu-n, illetve a Lakástrend Facebook oldalán lehet szavazni.

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés