bezár
 

art&design

2012. 03. 02.
Tizenegy időszaki kiállítás a Néprajzi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenegy új időszaki kiállítás szerepel a Néprajzi Múzeum (NM) 2012-es programjában - számolt be az intézmény pénteki budapesti sajtóreggelijén Fejős Zoltán főigazgató, aki a március 5-i Néprajzi Múzeum napjáról is szót ejtett.
Száznegyven évvel ezelőtt ezen a napon nevezték ki a néprajzi gyűjtemény "igazgató-őrévé" Xántus Jánost, ezért immár hagyományosan március 5-én tartják meg a Néprajzi Múzeum napját - idézte fel a főigazgató.

Az egész napos programsorozat ezúttal múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokkal kezdődik, majd a látogatók megismerkedhetnek a Kossuth téri épület előttük máskor elzárt részeivel, például a restaurátorműhelyekkel, és a tavalyi Bicikli és Bokrétalánc Néprajzi Filmfesztivál nyertes alkotásai közül három filmet is megtekinthetnek. Délután mutatják be a 2010-ben elhunyt Vajda Lajos NM-re hagyott kilencezer kötetes könyvtárát, miután megnyílt a múzeum idei új szerzeményeiből rendezett kiállítása.

Fejős Zoltán emlékeztetett, gyűjteménye új darabjait minden évben kiállításon tárja a közönség elé a Néprajzi Múzeum, amely 2011-ben 523 tárggyal - többek között egy hanti retiküllel és egy százéves dévai betlehemmel -, valamint több száz fotóval gyarapodott.

Március végén a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum utazó kiállítása érkezik: az 1723-35 között Vietnám partjainál elsüllyedt, úgynevezett Ca Mau hajóroncs porcelánjaiból Zelnik István rendelkezik a legnagyobb gyűjteménnyel, melynek legérdekesebb darabjait az NM közönsége is megismerheti.

A Jégszakadás - A klímaváltozások hatásai Grönlandon című, április 17-én nyíló kiállítás a globális felmelegedés jól észlelhető nyomait tárja fel egy ilulissati fotó- és videóprojekt segítségével, majd június végétől A Berliner Schloss - Humboldtforum: a projekt című tárlat egy nagyszabású németországi múzeumfejlesztést mutat be.

Frank Gaudlitz fotográfus Case Mare elnevezésű projektje során Kelet-Európa hagyományos kultúrájának átalakulását kutatta; a német fotós munkáiból az NM - a berlini Európai Kultúrák Múzeumával együttműködésben - több mint kilencven nagyméretű képet állít ki július 19-től.

A Szakrális Művészetek Hete és a Lajtha-év alkalmából nyílik szeptember 15-én az ötvenes évek népénekutatását bemutató időszaki kiállítás, majd a hónap végén a World Press Photo 2011 nyertes felvételei érkeznek a Kossuth téri múzeumba.

Legek címmel rendhagyó kiállítással jelentkezik október közepén az NM, amely ezúttal új szempontból tekinti át gyűjteményét, annak "legjeit" - többek között a legnagyobb vagy a legrégebbi műtárgyat - kiválogatva. Decembertől a Magyarországon jórészt ismeretlen észt szigetvilág száz évvel ezelőtti folklórja tárul fel a közönség előtt a Saarema, Muhumaa és Hiiumaa című kiállításon.

Fejős Zoltán szót ejtett a múzeum egy további tervéről is: 1952. március 9-én nyílt meg az épületben a Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját köszöntő, nagyszabású kiállítás, melyre népi mesterek is számos ünnepi dísztárgyat készítettek; ezekből válogat majd az évfordulón az egyelőre cím nélküli tárlat.

Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató közölte: a kötelezően előírt bértömeg-csökkentés következtében az intézménynek a közelmúltban húsz munkatársától kellett megválnia, így - nem teljesen betöltött - létszámkerete 108-ról 88-ra csökkent. "Nálunk már jó ideje ellátnak ruhatári szolgálatot és hasonló feladatokat a muzeológus kollégák is" - szólt a leépítés hatásairól.

Fejős Zoltán az intézmény esetleges költözésével kapcsolatban emlékeztetett: az NM 2001 óta kész tervvel rendelkezik hasonló esetre. Ha a kormányzat a Néprajzi Múzeum elköltöztetése mellett döntene, az optimális megoldás egy új épület felhúzása lenne, esetleg az Ötvenhatosok terére elképzelt új múzeumnegyedben - vélekedett a főigazgató, hozzátéve: ebben a témában tárgyalásokat folytat Baán László kormánybiztossal.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
Voicingers workshopok Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés