bezár
 

zene

2012. 08. 29.
Főszerepben a magyar dalok
Magyar Dal Napja sajtótájékoztató 2012. 08. 29.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Főszerepben a magyar dalok Hagyományosan szeptember második vasárnapján kerül megrendezésre a Magyar Dal Napja, melynek legfőbb célja a magyar zene és a magyar szerzők népszerűsítésre. Idén nyolc vidéki településen, két határon túli helyszínen és tizennégy budapesti színpadon várják a szórakozni vágyókat – tudtuk meg a Pesti Est frissen megjelent különszámából.
A sajtótájékoztatón Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója sikertörténetnek nevezte ezt az eseményt, hiszen kezdetben még nem is gondolta volna, hogy ezt a fesztivált ilyen hosszú időn át képesek lesznek évről-évre megrendezni. Ebben persze a Sziget szervezőinek kiemelkedő szerep jutott, mivel idén 10 millió forinttal támogatják a Magyar Dal Napját. Ráadásul idén a szeptemberi esemény a második ilyen jellegű rendezvény lesz, mert a Sziget fesztivál mínusz 2. napján már szóltak a magyar dalok. Presser szólt ez utóbbi esemény eredményességéről is, ahol a közel 200 fellépőre, a 11 órán át tartó műsorra rengetegen voltak kíváncsiak.

A magyar zene fontosságára hívta fel a figyelmet Szűcs László és Horváth Péter, a ProArt igazgatója és elnöke, akik főszponzorai az eseménynek. A ProArt egyébként több helyszínen is jelen lesz és sorsolásos nyereményjátékával igyekszik felhívni a figyelmet arra, milyen fontos az, hogy fizessünk a zenéért, és ezzel is támogassuk a magyar szerzőket.Az idei évről sem hiányozhat a Dallamos Villamos, ami a budapesti 4-es villamos vonalán fog közlekedni. A nosztalgiaszerelvény mindkét kocsijában zenészek utaznak, akik magyar dalokkal szórakoztatják az utazóközönséget.

És hogy ne kelljen olyan sokáig várnunk, már most vasárnap is beindulnak e zenés eszköz kerekei: szeptember másodikán fellép többek között Baricz Gergő, a Kávészünet, szeptember 8-án pedig a Néhai Bárány, a Presszó tangó Libidó és mások dalai csendülnek fel.Idén Szombathely lesz a Magyar Dal Napja fővárosa, ahol 2 napon át több színpadon igen eklektikus fesztivállal készülnek a szervezők. A magyar dalok mellett fontos szerepet kapnak a szombathelyi zenekarok, itt lesz például az Ocho Macho és a Lord is. Szombaton a társművészeteké lesz a főszerep, koncertfilmekkel, koncerfotókkal várják az érdeklődőket. A fő esemény pedig a Csík zenekar koncertje lesz, melyen Presser Gábor is fellép. A szombathelyi eseményt a Birkás Pálinka Kft. támogatja, tehát abban biztosak lehetünk, hogy a kiváló magyar zenék mellé kiváló magyar italt is kóstolhatunk.

Szintén nagyszerű programokkal készülnek más vidéki városokban is, Hévízen például 5 helyszínen csendülnek fel a magyar dalok, Egerben pedig három színpad fogja ontani magából a koncerteket. A Heves megyei Boldogon a hagyományőrzést vegyítik a modern zenével, Hajdúnánáson pedig a magyar nótáé lesz a főszerep.

Néhány vidéki helyszínen egy-egy szervezet is fontosnak érezte a Magyar Dal Napját, így nagy összefogással nekik is sikerült részt venni eme országos rendezvényen. Zsira a Fogyatékosok Otthonának helyet adó Rimanóczy-kastélyban fogadja a táncolni vágyókat, Salgótarjánban a Talent Művészeti Klub vállalta a Nap megszervezését, Baján pedig az Eötvös József Főiskola diákjai egy egész utcazene fesztivált hoztak létre.A főváros is hasonlóan eklektikus lesz a programok terén. A Bem rakparton rocktörténeti múltidézésre számíthatunk, ahol Török Ádám brit, svájci és magyar zenészbarátaival fog együtt muzsikálni, valamint a 40 éves Tabán fesztivál tiszteletére kiállítás is nyílik az archív felvételekből.

Angyalföldön nemcsak a felnőtteknek, hanem a kisebbek számára is készülnek programokkal, a nap fő eseménye pedig Bródy János koncertje lesz. A Blokkban nyílt nap lesz, így lehetőségünk adódik megtekinteni a dalszerzőket és zenészeket próba közben, valamint egy interaktív terem is a rendelkezésünkre áll majd, hogy kiélhessük kreativitásunkat.

A Kobuci kertben szintén gondoltak a kisebbekre is, hiszen délelőtt Gryllus Vilmos fog zenélni. Este pedig a blues, a népzene és a világzene fognak dominálni, ugyanis a Besh o droM és Ferenczi György zenekara szórakoztat majd.A Szép Magyar Ének gyűjtemény dalai fognak élőben felcsendülni az Óbudai Társaskörben, az Akváriumklubban pedig a Klubrádió zenéire és a jazzkoncertekre táncolhatunk. Ha viszont énekelni támad kedvünk, akkor mindenképpen az A38-as hajóra látogassunk el, hiszen ott a koncertek alatt az egyes dalok szövegeit ki is vetítik, hogy együtt énekelhessük azokat az eredeti előadókkal.

Az Eötvös10 klubban egy igen exkluzív programmal készülnek a Zeneakadémiások: a koncertek, táncházak mellett a szerencséseknek lehetősége nyílik, hogy részt vegyenek Gulyás Dénes operaénekes énekóráin.

A Budapest Parkban a Magyar Könnyűzeneszerzők és Szövegírók Egyesülete készül nagykoncertekkel, blues műsorokkal és gyerekprogramokkal is. Idén a Vígszínház is részt vesz a Magyar Dal Napján, mely során Kern András és barátai fognak zenélni a teátrumban.

A sajtótájékoztatón Kern elmondta, hogy eléggé izgul, hiszen még sohasem adott élő koncertet, de mindenképpen nagyon várja az eseményt, ahol Börcsök Enikővel, Hegyi Barbarával, Hernádi Judittal, Kútvölgyi Erzsébettel, Fesztbaum Bélával és Zoránnal fog előadni nagy slágereket és ritkábban hallott dalokat is.

A Magyar Dal Napját a Sziget, a ProArt, a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus támogatja. A részletes programokért keressük a Pesti Est Különszámát vagy látogassunk el a www.magyardalnapja.hu internetes oldalra.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Háttérinterjú Horváth Zsolttal az igazgatói feladatokról, a zenekarok belső életéről és közösségépítésről
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje
zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak

Más művészeti ágakról

gyerek

Életmentő hatlábú Életmentő hatlábú
Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvéről
Krasznahorkai Balázs: Hasadék
színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés