bezár
 

film

2008. 09. 23.
Romy Schneiderre emlékezik Németország
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Romy Schneiderre emlékezik Németország Romy Schneiderre emlékezik ezekben a napokban Németország. Kedden lenne ugyanis 70 éves a film világának egyik legszebb és legkedveltebb színésznője, aki - bár Bécsben született - Berlinben állt először a kamera elé, s itt forgatta élete utolsó filmjét is.

Berlin magánéletében is főszerepet játszott, mégha nem is a legszerencsésebb csillagzat alatt. Amiről naplójában mégis úgy írt: "Életem legszebb és legboldogabb éveit töltöttem itt."

15 évesen, 1953 szeptemberében még Rosemarie Magdalena Albachként állt először a kamera elé a tempelhofi Ufa stúdióban. Az itt készült próbafelvételekkel vált Romy Schneiderré, amikor édesanyja, Magda Schneider mellett szerepelt az Amikor a fehér orgona újra virágzik című filmben. Amit több más németországi film is követett, s itt készült az utolsó is. Egy évvel halála előtt, 1981-ben ismét kamera elé állt, de A séták Sanssouciban után már nem volt folytatás.

Német volt első férje, hiszen a nagy szerelem Alain Delon iránt, illetve az eljegyzés felbomlása után 1966-ban ment hozzá Harry Meyen német rendezőhöz és színészhez, akitől 1975-ben vált el. Noha a házasság Franciaországban köttetett, fiuk, David Christopher Meyen még ugyanebben az évben Berlinben született. 

A színésznő 1975-ben Berlinben házasodott össze személyi titkárával Daniel Biasinivel, akitől 1981-ben ugyancsak elvált, s akitől lánya, Sarah Magdalena Biasini született.

A magánéleti tragédiák ellenére Berlin ünnepelt sztárja volt, filmfesztiválok, bálok, partik királynője. Filmjeiért - különösen a Sissi-sorozatért - rajongtak a németek.

A német fővárosban ezekben a napokban újságcikkek áradatával, könyv- és filmbemutatókkal emlékeztek Romy Schneiderre. S a megemlékezésekkel a németek mintha egy kicsit törleszteni is szerettek volna. Berlin ugyanis mind a mai napig adós maradt azzal, hogy róla teret vagy legalább egy utcát nevezzenek el. Arra azonban a berlini illetékesek ígéretet tettek, hogy 2009-ben a német főváros szívében, egyben a filmipar központjává vált Potsdamer Platzon Romy Schneider-múzeumot nyitnak meg. Ahol nemcsak  legnagyobb filmjeit lehet majd megtekinteni, de kiállítják ruháit, a róla készült fotókat és levelezéseit is. S talán 1982 májusában, napokkal halála előtt Zürichben írt végrendeletét is, amelyet most  Berlin-Schöneberg bírósága őriz, s amelyben mindent akkori új szerelmére és élettársára, Laurent Petinre, valamint lányára, Sarahra hagyományozott.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés