bezár
 

színház

2012. 10. 26.
Gálvölgyi János újabb furcsa párosodása
Napsugár fiúk, sajtótájékoztató, 2012. 10. 15.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Madách Színházban december elején kerül bemutatásra a Napsugár fiúk, Benedek Miklós és Gálvölgyi János főszereplésével. A sajtótájékoztatón Szirtes Tamás nemcsak a Napsugár fiúk történetébe engedett némi bepillantást, hanem anekdotákkal is szórakoztatta a sajtó képviselőit.
Maga a Napsugár fiúk igen ismert és eléggé sűrűn bemutatott színházi mű, amit Szirtes Tamás elmondása szerint a legtöbb férfiszínész el kíván játszani, mikor “késő kamaszkorába" lép. Szirtes Tamásnak a Furcsa pár bemutatóján, Gálvölgyi Jánost a színpadon meglátva jutott eszébe, hogy a színész számára éppen most “jött el a pillanat" a Napsugár fiúkra. A Furcsa párban ugyanis Gálvölgyi tökéletesen képes volt alkalmazkodni egy új és tőle szokatlan szerephez, így Szirtes számára is világossá vált, hogy a színésznek meg kell formálnia az egyik Napsugár fiút. Már csak egy párt kellett számára találni, akivel a színpadon tökéletesen kiegészíthetik egymást. A rendező a megfelelő partnert Benedek Miklós személyében látta meg, a Vígszínház nagyszerű művészében, akivel igen jó viszonyt ápolnak és Szirtes egyébként is már igen réóta vágyik arra, hogy meghívja Benedeket a Madáchba játszani.



Sikerült tehát megtalálni Szirtes Tamásnak azt a két személyt, akikről úgy gondolja, hogy tökéletesen képviselhetik azt az öreg művészpárost, amit ábrázolni kíván ebben a rendezésében. A rendező szerint pedig éppen a páros az, amitől függ a darab sikeressége: e két embernek a színpadon ki kell egészítenie egymást, együtt kell a teljességet, az egységet megalkotniuk, így a közönség is könnyen fog majd velük azonosulni és pillanatok alatt megkedvelik a szereplőket és az egész darabot is. Szirtes Tamás nem titkolt szándéka az sem, hogy egy újabb ismert színészpárost alkosson e két, már eleve erős színészből, hogy majd a későbbiekben más darabokban is játszhassanak együtt, együtt alkossanak egy párt.

Benedek Miklós és Gálvölgyi János egyébként még sosem állt egy színpadon. Tévéműsorokban, mint például a Cimborákban szerepeltek ugyan együtt, de színházban még sohasem. A való életben viszont már jól ismerik egymást, de igazán még sohasem dolgoztak együtt, így mindkettejük számára rendkívül izgalmas lesz az elkövetkező időszak. Gálvölgyit már többször láthattuk a Madách színpadán egy pár egyik feleként - így a Furcsa párban vagy az Ördöglakatban is -, úgy véli, hogy számára kifejezetten jól állnak ezek a “párosodások", mégis rendkívül izgatottan várja, hogyan fognak együtt jártszani a Napsugár fiúkban Benedek Miklóssal. Kifejtette azt is, hogy az izgatottsága ellenére kicsit sem aggódik, hiszen Szirtes tanár úr mindig nagyszerű ötletekkel áll elő.



Szirtes számára egyébként sem teljesen új és ismeretlen ez a darab, hiszen pályakezdőként már volt alkalma megrendezni a Napsugár fiúkat a Madách kamaraszínházának, a mostani Örkény Színház színpadán. Az 1976-77-ben megalkotott darabot hatalmas sikerrel játszották, 160 előadást élt meg. Azonban be kell vallani, hogy Szirtes ezzel a választásával hatalmas kockázatot is vállalt a párok kiválasztását illetően. Ugyanis az történt, hogy a két főszerepre Balázs Samut a Nemzetiből és Feleki Kamillt az Operettszínházból kérte fel. A két színház között pedig akkoriban igen nagy távolság volt, ezért Szirtes számára igazi kihívást jelentett összehozni a két “messziről jött és egymásnak idegen" művészt. A darab népszerűségét leginkább talán annak köszönhette, hogy e két, igen eltérő karakterű színész egymást tökéletesen kiegészítette, valamint annak is, hogy mélységes azonosság volt a szerepek és a színészek között.

A darab két férfi, két művész történetét tárja elénk, akik duóként lépnek fel a kabarék világában, és hatalmas sikernek örvendenek. A két ellentétes karakter nagyszerű összhangban van, a közönség pedig imádja őket. Azonban egy alkalommal egyikük kijelenti, hogy befejezi a közös szereplést, és külön utakra indul. Két társ szakítása, elválása áll tehát a darab középpontjában, Neil Simon az emberi kapcsolatok misztériumát boncolgatja, igyekszik rávilágítani arra, hogy milyen fájdalommal jár, ha két színész közös útja egy ponton véget ér. Ugyanakkor a szerző ezt a tragédiát rendeget humorral, iróniával és öniróniával tálalja, így a mű rendkívül összetetté és egyben szórakoztatóvá válik.



A sors iróniája, hogy Szirtes első Napsugár fiúk rendezésében a darab valósággá is vált: Feleki Kamill a 160. előadás után kijelentette, hogy nem hajlandó tovább ebben a felállásban, ebben a darabban játszani, így a hatalmas siker ellenére a mű lekerült a műsorról.

Most újra életre kelnek a fiúk és reméljük, hogy legalább ugyanakkora sikert hoznak magukkal, mint elődjeik annak idején. Azonban még intenzív próbák várnak a színészekre, mire a mű elnyeri végső formáját. Jelenleg a művészek épp az olvasópróbáról érkeztek és elmondásuk szerint teljesen el vannak ragadtatva. Szirtes Tamás pedig csak remélni tudja, hogy ez az elragadottság kitart egészen a bemutatóig és még annál is tovább...

A főbb szerepekben: Gálvölgyi János, Benedek Miklós, Nagy Sándor, Dobos Judit, Ladinek Judit.

Díszlettervező: Szlávik István

Jelmeztervező: Romhányi Nóra

Napsugár fiúk, sajtótájékoztató, Madách Színház, Tolnay szalon, 2012. 10. 15.

Fotó: Bach Máté

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés