bezár
 

zene

2008. 09. 25.
Budapesti közönségétől búcsúzik Alfred Brendel
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hétvégén búcsúzik el a magyar közönségtől a 77 éves világhírű zongorista, Alfred Brendel. A művész pénteken és szombaton a Művészetek Palotájában, vasárnap pedig a Zeneakadémián Mozart c-moll zongoraversenyét szólaltatja meg a Budapesti Fesztiválzenekarral, Fischer Iván vezényletével.
Ez az év a búcsú esztendeje Alfred Brendel számára: Budapestre Nagy-Britanniából érkezik, innen Zürichbe megy. Sorra fölkeresi Európa jelentős zenei központjait, Moszkvát, Berlint, Madridot, Lipcsét, Frankfurtot négy kedves szerzője: Haydn, Mozart, Beethoven és Schubert műveivel. Végül december 18-án a bécsi Musikvereinsaalban lép pódiumra, ezután végleg visszavonul a nyilvános koncertezéstől.

Budapestre mindig szívesen jött, legutóbb 2005 februárjában adott szólóestet, majd a Közép-Európai Egyetemen Esterházy Péterrel folytatott beszélgetést az akkori Európáról és benne a zene szerepéről. 

Azért is érezhette magát otthon Budapesten, mert tipikusan közép-európai személyiség: 1931-ben Wiesenbergben született, a város ma Csehországhoz tartozik. Kora gyermekkorát Zágrábban töltötte, hat éves volt, amikor a család Grazba költözött.

Különös életpályát tudhat magáénak - olvasható a Budapesti Fesztiválzenekar koncertajánlójában -, évtizedekig semmi nem utalt arra, hogy valamikor a kritika és a közönség a XX. század második felének egyik legnagyobb formátumú muzsikusának fogják tekinteni. Gyermekkorában csak rendszertelen zenei képzésben részesült. A háborúban 14 évesen lövészárkot ásott, fagysérülést szenvedett. 
 
Az áttörést a ,70-es évek elején egy londoni Beethoven-koncert hozta meg, másnap három nagy lemezkiadó kínált neki szerződést. Brendel Londonba költözött, ahol a mai napig él, és ha késéssel is, kezdetét vette az egyik legfényesebb szólista-karrier. Elsőként készítette el Beethoven zongoraműveinek hangzó összkiadását. 

A budapesti búcsúhangversenyeken Mozart c-moll zongoraversenyét adja elő, a további műsor meglepetés. 

"A c-moll koncertet mindig par excellence tragikus darabnak éreztem. A lassú tétel témáiban néhány hihetetlenül óvatos, nüansznyi változtatás, a megvilágítás parányi elmozdítása is elegendő. Aki ehhez még hozzátesz valamit, az egyéb gonoszságra is képes" - nyilatkozta egyik életút-interjújában Alfred Brendel.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés