bezár
 

színház

2008. 10. 01.
Térey új sikere: átadták a színikritikusok díjait
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Térey János Asztalizene című művét választották a legjobb új magyar drámának a Színházi Kritikusok Céhének tagjai; a legjobb előadás a Pécsi Nemzeti Színház A képzelt beteg című előadása és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ványa bácsijalett.

Szkéné színház

A Színikritikusok Díját hétfőn este adták át Budapesten, a Kamrában. A Színházi Kritikusok Céhe évről évre a tagok szavazatai alapján adományozza az előző évad produkcióinak az egyik legrangosabbnak számító szakmai elismerést. A díjak többségét - a hagyományoknak megfelelően - az előző évi kitüntetettek adták át - közölte Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára.

A 2007/2008-as évadban a legjobb rendezés díját Zsótér Sándor kapta a fővárosi József Attila Színházban bemutatott Az öreg hölgy látogatása című produkcióért.

A legjobb zenés, szórakoztató előadásnak járó díjat a Szabadkai Népszínház Szomorú vasárnap című produkciója nyerte el. A színikritikusok az évad legjobb független színházi előadásának a KoMa Társulat Plazma című munkáját választották.

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Ladányi Andrea vehette át, aki Az öreg hölgy látogatásában nyújtott alakításával nyerte el a elismerést. 

A legjobb férfi főszereplő Dolmány Attila lett, ő a Budapesti Kamaraszínház Árpádház című produkciójában játszott szerepéért kapta a díjat.

A legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Herczeg Adrienn (A képzelt beteg, Pécsi Nemzeti Színház), míg a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Pálffy Tibor (Yvonne burgundi hercegnő, sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) vehette át. A legígéretesebb pályakezdő a kritikusok szerint Krisztik Csaba (A sasfiók, debreceni Csokonai Színház). 

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai a fővárosi Radnóti Miklós Színházban bemutatott Asztalizene című dráma Bagossy Levente tervezte díszletét ítélték a legjobbnak. 

A legjobb jelmezért járó elismerést A nagyratörő című darabnak ítélték; az egri Gárdonyi Géza Színház darabjának jelmezeit Nagy Fruzsina tervezte.

Különdíjban részesült a fővárosi Katona József Színházban futó, Nótoriusok című sorozat. A legjobb gyermekelőadásnak járó díjat az idén nem ítélték oda a kritikusok.
  
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
színház

Az önmagába zárt én Az önmagába zárt én
Világszínház otthon: Bodó Viktor Peer Gynt rendezése a bécsi Volkstheaterben
színház

Kéken vérző szívek Kéken vérző szívek
Opera a karanténból: Verdi Aidája a La Monnaie előadásában
Knut Hamsun Éhség című regényének adaptációja a Trafóban, Nagy Péter István rendezésében

Más művészeti ágakról

gyerek

Különleges videós produkció készült a rendszerváltásról
A Faktor Terminál produkciója a Tilos az Á Könyvek kötete alapján
Louis-Julien Petit: A láthatatlanok


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés