bezár
 

zene

2008. 10. 20.
Ízelítő a MÜPA 2009-es programjaiból
MÜPA/Végh Dániel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ízelítő a MÜPA 2009-es programjaiból Már kaphatók a MÜPA 2009-es bérletei – ennek alkalmából sajtótájékoztatón mutatta be a Duna-parti kultúrpalota jövő évi saját rendezésű műsorait. Visszatérő és korábban csak felvételekről csodált előadóművészek, hagyománnyá érlelődő fesztiválok és a lehető legszélesebb közönséget megcélzó műfaji sokszínűség ígéri, hogy a MÜPÁba látogatni valóban „Élmény! Minden tekintetben.”

A Művészetek Palotája a 2008/2009-es évadban is folytatja az intézmény lassan négy éves hagyományát: egymásnak adják a kilincset a külföldi világsztárok, miközben a hazai zenei élet színe-java is dobogóra lép - számolt be a sajtónak Csonka András vezérigazgató-helyettes és Turkovics Monika  kommunikációs igazgató.

 

Az emblematikus, „Müpa-specifikus” produkciók sorát az újévi hangverseny, Haydn A teremtése nyitja – Fischer Ádám ezúttal a Londoni Filharmonikusokat dirigálja. A koncert egyúttal a kismartoni mesternek szentelt jublieumi évhez kapcsolódó programok sorát is nyitja. Bár a MÜPÁban exkluzív Haydn-fesztivál nem lesz, az egész évi műsort úgy tervezték meg, hogy minél többször hangozzék fel Haydn-mű.

 

MÜPA

Az első félévben találkozhat a közönség a St. Martin in the Fields Kamarazenekarral, a Pekingi Szimfonikusokkal (koncertjükön egy igazi ínyencségnek ígérkező távol-keleti ütőhangszeres versenyművel és Arutjunjan szenzációs trombitaversenyével, amit Boldoczki Gábor játszik majd), a Gustav Mahler Ifjúsági Zenekarral, a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarával; a Philadelphia Zenekar szólistája Leonidasz Kavakosz lesz, a Londoni Szimfonikusokat pedig Valerij Gergijev vezényli. A telet a Budapesti Fesztiválzenekarral közös maraton-sorozat második rendezvénye, a február 28-i Dvořák-maraton zárja. A régizene kedvelőinek kötelező Purcell Tündérkirálynője, melyet Vashegyi György és együttesei adnak elő. A magyar szimfonikus zenekarok immár hagyományos seregszemléje, a Magyar Szimfonikus Körkép című sorozat 2009-ben is kortárs magyar zeneszerzők műveivel csalogatja a közönséget.

 

A zenés színház műfaját képviseli Weill és Brecht Koldusoperája. Az Örkény Színház és a Madách Színház újabb produkciókkal szerepel a Müpában, májusban pedig tisztán színházi előadással is „debütál” a Palota: a milánói Piccolo Teatro Goldoni-előadását láthatja a közönség. Még január elején hallható ismét Rost Andrea (vendége Marcelo Álvarez), május elején két hangversenyt is ad Cecilia Bartoli. A komolyzenei és operaévadot ismét a Budapesti Wagner-napok zárja, mely keretei között a teljes Ring mellett újra látható lesz a Parsifal, habár még nem rendeződött megnyugtató módon az MR Szimfonikusok és a MÜPA közötti szerződés sorsa…

Külön figyelmet érdemelnek az orgonaprogramok: a műfaji sokszínűségre is példa Mácsai Pál és Fassang László „Orgona-sztorik” című előadása, de lesz orgonapárbaj, orgona-hárfakettős és különleges húsvéti orgonaünnep egy nagypénteki és Húsvét hétfői hangversennyel.

 

A jazzben kiemelendő az év eleji Jazz Showcase tehetségkutató verseny. A Jazztavasz idei vendégei közül kiemelendő Elsa Valle, a Chuco Valdés Quintet, George Duke és Dhafer Youssef, a tavasz szenzációja a Wayne Shorter Quartet vendégszereplése márciusban. A világzenei fellépők közt visszatérő vendégnek számít a Buena Vista Social Club, Cesaria Evora és Goran Bregovic, mellettük megjelennek korzikai, angolai és természetesen hazai hírességek is.

 

A könnyűzene 2009-ben rendkívül színes palettával jelentkezik: a Bëlga, a Kaukázus, a 30Y vagy Color Star vendégszereplése a fiatalok mind szélesebb rétegeivel hivatott megismertetni és megszerettetni a Müpát, a Müpa rendezvényeit.

 MÜPA

A HangÁr – vagyis a Müpa ifjúsági és családi programcsomagja – egyre differenciáltabban célozza meg a különböző életkorú gyerekeket. A nagy sikerű, egyre népszerűbb rendezvények koncertpedagógiai és partneriskolai programmal bővülnek.

 

A „Metropolitan Opera a Müpában” öt újabb produkcióval ismerteti meg a hazai operarajongókat. A Puccini-év utójátékaként látható a ritkán színpadra állított A fecske (La Rondine), illetve márciusban a Pillangókisasszony. Puccini mellett Gluck, Bellini, Rossini és Donizetti egy-egy alkotásán keresztül pillanthatunk be a New York-i Metropolitan életébe, ahol a olyan operacsillagok adják egymásnak a kilincset, mint Renée Fleming, Marcello Giordani, Thomas Hampson, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Anna Netrebko vagy Rolando Villazón. A program váratlan sikerére való tekintettel (minden jegy elkelt) a következő évadtól a Fesztivál Színház ad helyet a HD Live közvetítéseknek.

 

A második félévről – egyelőre csak címszavakban – annyit már most tudni lehet, hogy jön az Il Giardino Armonico, a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar, a John Eliot Gardiner vezette Angol Barokk Szólisták, az ezúttal világzenei „színekben” fellépő Hilliard Énekegyüttes, Jordi Savall, Palya Bea; Bellini Normájában ismét láthatjuk Edita Gruberovát, és fellép korunk egyik legizgalmasabb jazzénekesnője, a régóta várt Cassandra Wilson, az Amadinada ütőegyüttes pedig újra Steve Reich műveiből összeállított műsorral készül!

 

A 2009-es bérletek árusítása október 15-én megkezdődött: szokás szerint 15% kedvezménnyel vásárolhatók jegyek akár különböző helyekre, különböző árkategóriákban, az időben érkezőknek bónusz-lehetőséggel. A bérletek a Művészetek Palotájában, illetve a Nemzeti Színházzal immár közös belvárosi jegyirodában, az Andrássy út 28-ban válthatók. A MÜPA belépőinek értékét tovább növeli, hogy érvényes jeggyel ingyen látogatható a Ludwig Múzeum, és a következő évadtól reménykedhetünk MÜPA-Nemzeti Színház közös bérletekben is! A jegy- és bérletárak az előző éviekhez képes jelentéktelen mértékben emelkedtek – amint Kiss Imre, az intézmény újabb öt évre kinevezett vezérigazgatója elmondta, köszönhetően részben annak, hogy az intézmény indulása óta változatlan mértékű állami támogatást (mely az Operaház évi költségvetésének fele, illetve mintegy 17 km autópálya árának felel meg) a MÜPA mecénásai, az Erste Bank, a Cadillac és a Magyar Telekom bőkezűen kiegészíti.

 MÜPA Sajtótájékoztató (Kiss Imre, Csonka András és Turkovics Monika) fotó: Végh DánielKiss Imre, Csonka András és Turkovics Monika 


A teljes programkínálatot és a bérleteket a következő linkre kattinva előugró dokumentumban böngészhetik kedvükre: A MÜPA 2009-es ajánlata.

A PRAE.HU válogatása hónapról hónapra a komolyzenei kínálatból:

 

Január 13., kedd 19:30
Az Academy of St. Martin in the Fields hangversenye
Közreműködik: Janine Jensen – hegedű
Vezényel: Sir Neville Marriner
Haydn: D-dúr („Londoni”) szimfónia, Hob. I:104
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny, op. 64
Beethoven: I. szimfónia, op. 21


Február 12., csütörtök 19:30
A Philadelphia Zenekar hangversenye
Közreműködik: Leonidasz Kavakosz – hegedű
Vezényel: Christoph Eschenbach
Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
Sibelius: d-moll hegedűverseny, op. 47
Schubert: IX. („Nagy” C-dúr) szimfónia, D. 944


Márciusban a Budapesti Tavaszi Fesztivál szinte lélegzetelállító rendezvényeinek ad otthont a MÜPA, ezek közül itt és most csak kettőt emelek ki:

 

Március 22., vasárnap 19.30

Bartók-est

Közreműködik: Komlósi Ildikó, Polgár László – ének, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Vezényel: Kovács János

Rendező: Mundruczó Kornél

Bartók: A csodálatos mandarin

Bartók: A kékszakállú herceg vára – szcenírozott koncert

 

Március 25., szerda 19.30

A Nemzeti Filharmonikusok estje Bartók születésnapján

Vezényel: Kocsis Zoltán

Közreműködik: Kelemen Barnabás – hegedű, Brickner Szabolcs, Kálmándi Mihály – ének

Debussy: Jeux (Játékok)

Bartók: 1. és 2. hegedűrapszódia

Bartók: Négy zenekari darab, op. 12

Bartók: Cantata profana

 

Április 16., csütörtök 19:00

Brecht–Weill: Koldusopera
Szcenírozott koncert

 

Április 26., vasárnap 19:30
A Pekingi Szimfonikus Zenekar hangversenye
Közreműködik: Li Biao – ütőhangszerek, Boldoczki Gábor – trombita
Vezényel: Tan Lihua

Alexander Arutjunjan: Asz-dúr trombitaverseny
Guo Wenjing: Versenymű ütőhangszerekre
Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei


Május 1., péntek 19:30
Cecilia Bartoli estje: „Händel Itáliában – áriák és zenekari darabok”

Közreműködik: a Baseli Kamarazenekar

Áriák és zenekari darabok a zeneszerző halálának 250. évfordulójára

 

Május 12., kedd 19:30
A Londoni Szimfonikus Zenekar hangversenye
Vezényel: Valerij Gergijev

Prokofjev: Klasszikus szimfónia, op. 25
Stravinsky: Szimfónia három tételben
Rachmaninov: Szimfonikus táncok, op. 45


2009. június 26., péntek, 28., vasárnap 16:00

BUDAPESTI WAGNER-NAPOK

Richard Wagner: Parsifal

Félig szcenírozott előadás

 

Szeptember 17. 19:30
il Giardino Armonico
Haydn: D-dúr szimfónia: Le matin (Hob. I/6)

Haydn: C-dúr szimfónia: Le midi (Hob. I/7)

Haydn: G-dúr szimfónia: Le soir (Hob. I/8)

 

November 16. 19:00
Bellini: Norma - főszerepben: Edita Gruberová
Szlovák Filharmonikus Zenekar, Magyar Nemzeti Énekkar
Norma - Edita Gruberova
Adalgisa - Stella Grigorian


November 23. 19:30
English Baroque Soloists és a Monteverdi Choir

Vezényel: Sir John Eliot Gardiner
Haydn: Az évszakok, Hob. XXI:3


December 6. 19:30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Amadinda – Steve Reich művei

 

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés