bezár
 

zene

2008. 11. 05.
Kihirdették az UMZF 2009 zeneszerzőverseny elődöntőjének eredményét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették az UMZF 2009 zeneszerzőverseny elődöntőjének eredményét Lezajlott a Reneszánsz Év 2008 keretében, a Művészetek Palotája és a Budapest Music Center (BMC) kezdeményezésében és szervezésében idén februárban meghirdetett Új Magyar Zenei Fórum (UMZF) 2009 zeneszerzőverseny első fordulója. A júliusi beadási határidőre két kategóriában összesen 38 jeligés pályázat érkezett: 14 kamaramű és 24 nagyzenekari darab.
A versenyt az új magyar zeneművének születését támogató szándékkal hozták létre – nyilatkozta Gőz László, a BMC igazgatója. Ezt a törekvést támogatva állt az ügy mellé az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, az MR3 Bartók Rádió, a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar, az UMZE Kamaraegyüttes, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete és valamennyi zsűritag is. A Művészetek Palotája már az ötlet megszületésénél partnernek kínálkozott, hiszen minden olyan dolog, ami a jövőt építi (legyen szó a közönséget érintő gyerekprogramokról, vagy zeneirodalmat gyarapító új kompozíciókról), kiemelkedő esemény a Müpa számára – mondta Csonka András vezérigazgató-helyettes.

Az elődöntő zsűrijei kategóriánként 4 művet juttathattak a döntőbe. Kamara kategóriában Bella Máté: Chuang Tzu’s Dream, Dargay Marcell: An(a)them(a), Dinyés Dániel: Játékok – haladóknak 9-99, valamint Sáry Bánk: Mégis című darabja bizonyult a legjobbnak. A nagyzenekari kategóriában Dinyés Dániel: L’aria si rinnova, Horváth Balázs: Borrowed Ideas, Varga Judit: Le Temps retrouvé, illetve Zombola Péter: Symphony No. 1/b című darabját ítélte a zsűri a legkiválóbbnak. A zsűritagok – a kamara kategóriában Gémesi Géza, Pilz János és Serei Zsolt, a nagyzenekari kategóriában Kovács László, Tihanyi László és Vidovszky László – egybehangzóan elismeréssel szóltak a beérkezett pályaművek magas színvonaláról.

A verseny döntőjére 2009. január 12-én a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében kerül sor, ahol mind a nyolc művet bemutatják az UMZE Kamaraegyüttes, valamint a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekar közreműködésével. A koncertet élőben közvetíti az MR3 Bartók Rádió. A darabok elhangzása után a főzsűri a helyszínen ül össze döntéshozatalra, majd ünnepélyes keretek között kiosztja a díjakat. A főzsűri tagja Dr. Batta András, Hamar Zsolt, Jeney Zoltán, Keller András, Rácz Zoltán és Soproni József.

Az első helyezettek díja kamarakategóriában 500 ezer, illetve nagyzenekari kategóriában 1 millió forint, a második helyezettek 375 ezer, illetve 750 ezer, a harmadikok 250 ezer, illetve 500 ezer forint díjazásban részesülnek. Az első és harmadik díjakat az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, a második díjakat az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajánlotta fel. A verseny különdíjait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, valamint a Magyar Zeneszerzők Egyesülete adja.

A verseny fő támogatója a Hungarofest - Reneszánsz Év 2008 programiroda.

(MÜPA)
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés