bezár
 

színház

2008. 11. 27.
Az adatközlés ellen a frissen megalakult Magyar Teátrumi Társaság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A debreceni Csokonai Színház épületében hétfőn megtartotta alakuló közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság (MTT). Vidnyánszky Attila, a szervezet frissen megválasztott elnöke a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által kezdeményezett adatszolgáltatás megtagadására szólította fel a hazai színházakat.

Szkéné színház

Mint Szabó László, az alakuló ülés levezető elnöke kedden közölte, a szervezet eddig mint szakmai társaság tevékenykedett, hétfőn azonban elfogadták az alapító okiratot, és a napokban benyújtják a bíróságnak a nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumokat, így rövidesen jogilag is társasági formában működhetnek.

A szervezet elnöke Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház igazgatója lett, míg alelnöknek Nagy Viktort, a Győri Nemzeti Színház és Vasvári Csabát, a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetőjét választották meg.

A társaság alapító tagja a Békés Megyei Jókai Színház, a debreceni Csokonai Színház, a Győri Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a soproni Petőfi Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a veszprémi Petőfi Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház, a Cervinus Teatrum Szarvas, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft., a Turay Ida Színház – Szemiramisz Kht., a Mozaik Művészegyesület, valamint a Mandala Dalszínház Egyesület.

A teátrumi társaság célkitűzései között szerepel a magyar színjátszás hagyományainak ápolása, a magyar nyelven játszó színházak partneri együttműködésének segítése, és az "érdemi, karakteres színházművészeti érdekképviselet". Az MTT elutasítja az Országgyűlés előtt fekvő előadóművészeti törvényt, annak visszavonását és "a szakmai vélemények beépítése utáni" újbóli beterjesztését szorgalmazza.

Szabó László tájékoztatása szerint az egyesület az érdekképviseleti munka mellett fesztivált is szervez: 2009 márciusában Sopronba terveznek többnapos színházi találkozót.

Mint arról Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke kedden beszámolt, a szervezet alapításában érintett színházak megtagadják a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által kezdeményezett adatszolgáltatást. Mint hangsúlyozta, az MTT alapító közgyűlésének résztvevői megdöbbenésüknek adnak hangot annak kapcsán, hogy kérdezőbiztosok járják a színházakat, tájékoztatást várva a magyar kultúra általános állapotáról.

Emlékeztetett rá, hogy az NKA Kiemelt Kulturális Programok Szakmai Kollégium pályázatán a SZONDA IPSOS Média-, Vélemény és Piackutató Kft. 38 millió forint, a TÁRKI - Társadalomkutatási Intézet Zrt. 35 millió forint támogatást kapott a felmérések megvalósítására. "A megítélt összegeket - túl a színházakat várhatóan érintő költségvetési elvonásokon - annak tükrében tartják felháborítónak az alapító tagok, hogy ismeretük szerint például éppen ekkora összeg, 70 millió forint hiányzik a Művészetek Völgye 2009. évi megrendezésének forrásfedezetéhez" - mondta Vidnyánszky Attila.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Virtuális? Mai és élő Virtuális? Mai és élő
A Textúra 2020 stream előadásáról
színház

Félhetes dokumentumszínház-maraton Félhetes dokumentumszínház-maraton
A Rimini Protokoll Nachlass – Pièces sans personnes (Hagyaték – Személytelen történetek) című előadásáról
színház

Az életem semmi más, csak csoda Az életem semmi más, csak csoda
Opera otthonról – Moody: Push a La Monnaie előadásában
Interjú Bretz Gáborral versenyekről, külföldi és magyar színpadról, a tanulmányokról, a Kékszakállúról és a szakírásról

Más művészeti ágakról

irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020
irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020
építészet

Kincset érő kerámia Kincset érő kerámia
A Zsolnayak építészeti öröksége Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés