bezár
 

zene

2014. 12. 15.
Kézlenyomatot vettek az ,,Illés-fiúktól”
A gipsznyomatok a Magyar Rockcsillagok Falára kerülnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hemingway Alapítvány szervezésében, egy budapesti étteremben gipszbe tenyerelt ma a hajdani, 50 évvel ezelőtt alakult Illés zenekar három tagja, Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs. Az aláírásukkal hitelesített nyomatok a Rockmúzeumot gazdagítják majd.

A szervezet alapítójától, Dr. George F. Hemingway-től megtudtuk: a hazai színművészet kimagasló, világhírű személyiségeinek tiszteletére az 1990-es évek elején hozták létre a Csillagok Falát, továbbá a világhírű magyar sportolók kézlenyomatát megörökítő Magyar Sportcsillagok Falát.  Az előbbin 66 világszerte ismert színművész és 2 filmrendező, az utóbbin 166 kiváló sportszemélyiség hagyta ott a keze nyomát.

1991-ben hollywoodi mintára létrehozták a Magyar Rockcsillagok Falát, amelyen ez idáig 67 ének- és zeneművész, valamint együttes örökítette meg kézlenyomatát és aláírását az utókor számára. A gyűjtemény 2014-től kapott helyet a RAM Collosseumban lévő Rockmúzeumban.

B. Tóth László, Szörényi Szabolcs? Bródy János és Szörényi Levente

,,Egy olyan korszak három Kossuth-díjas művésze ül itt az asztalnál, akik meghatározó szerepet töltöttek be zenei világunkban, és az 'átkosban' ismert tiltott, illetve tűrt kategóriából eljutottak a támogatottba. Büszke vagyok rájuk, és az is külön öröm, hogy Levente gitárja ott van a Rockmúzeumban, amely gyűjtemény európai viszonylatban is gazdag” – mondta B. Tóth László, a múzeum elnöke.

Szabolcs

A három ,,veterán” művész és fiatal zenésztársaik a Beatünnep koncertsorozattal adóznak a magyar rockzene megszületése emlékének. ,,A mostani vidéki bejátszó koncerteken, majd december 27-én és 28-án a Sportarénában Beatünnep lesz, nem Illés-koncert. Ötven évvel ezelőtt jött létre az a zenekar, amely megteremtette a magyar nyelvű rockzenét. A dalokat ünnepeljük, nem magunkat" – fogalmazott Bródy, aki a kézlenyomatának megörökítését követően ünnepélyesen bejelentette, hogy a koncert után ő is átadja a gitárját a Rockmúzeumnak.

Bródy

Rosta Mária producer elmondta: szombaton Veszprémben 4500 néző volt a Beatünnep-koncerten, valamennyi jegyet eladták a december 19-i győri, valamint a 21-i debreceni koncertre. Teltházas a 28-i est is a Budapest Sportarénában, egy nappal korábban a főpróba nyilvános lesz. A koncerteken 36 Illés-dal hangzik el, ezek felében lesznek színpadon a Szörényi testvérek és Bródy János. Rajtuk kívül fellép és két-két Illés-dalt ad elő Vastag Csaba és Vastag Tamás, Szabó Ádám, Feke Pál, valamint a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), a Subscribe, az Anna and the Barbies, az Intim Torna Illegál, az Ivan & the Parazol, továbbá az Óbudai Danubia Zenekar működik közre Kesselyák Gergely vezényletével.

Levente

Amikor az Illés-tagok játszanak a színpadon, Szörényi Örs, Levente fia dobol majd, Sebestyén Áron lesz a billentyűs, és azok a zenészek ,,segítenek be”, akik a Tied a világ című, Illés-dalokra épülő zenés darabban is játszanak a Játékszínben.

A Beatünnep a rendkívüli érdeklődésre való tekintettel várhatóan 2015-ben is folytatódik, a produkció bizonyos részét előadják néhány további helyszínen. Idén 40 éves az Illés után szintén a Szörényi testvérek és Bródy János részvételével létrejött Fonográf, így várhatóan jövőre néhány Fonográf-koncert is szerveznek. 

A fotókat Lantai József készítette.

nyomtat

Szerzők

-- L. Horváth Katalin --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés