bezár
 

film

2016. 02. 25.
Isabelle Huppert-rel csábít a Frankofón Filmnapok
A 6. Frankofón Filmnapok és Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Isabelle Huppert-rel csábít a Frankofón Filmnapok A 2016-os Frankofón Filmnapok és Fesztivál Isabelle Huppert-rel csábít moziba, aki nemcsak a plakáton álmodozik kortalanul és érzékien, hanem a fesztiválprogram retrospektív, többnemzetiségű darabjaiban is, a frankofónia megszemélyesítőjeként. A francia nyelv kulturális ünnepe idén 6. alkalommal kerül megrendezésre.

Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Cirko-Gejzír moziban lehet majd megnézni a legújabb francia filmválogatást 2016. február 26. és 2016. március 6. között a Frankofón Filmnapokon, ezt követően pedig hagyományosan a vidéki nagyvárosokban (Debrecenben Egerben, Győrben, Jászberényben, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán) folytatódnak a vetítések. A 30 premier előtti mozit hozó vetítéssorozatot a Valley of Love (r.:Guillaume Nicloux) nyitja meg, főszerepben Isabelle Huppert-rel és Gérard Depardieu-vel. Isabelle Huppert mellett Vincent Lindon is több figyelmet kap ezúttal, megnézhetjük például a főszereplésével készült Mennyit ér egy ember? (r.:Stéphane Brizé) című filmet, mellyel Lindon elnyerte a 2015-ös Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

A színészi retrospektívek mellett a mostani programban is találunk tematikus blokkokat. A „Lábuk alól a talaj” a kívülállóságot ábrázoló filmeket gyűjti egybe, melynek legnépszerűbb darabja feltételezhetően a közönségkedvenc Omar Sy főszereplésével készült Csokoládé (Roschdy Zem) című dráma lesz. Újdonságként az „Éjszakai vetítések” szekcióba tömörülnek a kiemelkedően egyedi hangvételű alkotások, melyek elsősorban népszerű műfajok továbbgondolásai, ugyanis a Night Fare (r.: Julien Seri) a krimi, a Maryland (r.: Alice Winocour) a misztikus thriller keretei között alkot sajátosat.

Frankofón Filmnapok

A 6. Frankofón Filmnapok sem múlhat el különleges vendégek és közönségtalálkozók nélkül, idén az Évszakok című francia természetfilm rendezőpárosa, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, valamint az Egy őrült pillanat című francia vígjáték rendezője, Jean-François Richet látogat el Budapestre. A közönségtalálkozó a március 3-i filmvetítéseket követően lesz az Urániában.

Következetes filmválogatások lévén, a Frankofón Filmnapok programjába mindig kerülnek olyan rendezők, akik hazánkban már szereztek hírnevet  eddigi munkáikkal, így régi ismerősként köszönnek vissza a műsorfüzetből. Ilyen Emmanuel Mouret, aki a Szívecskéimben ismét a szerelemről komédiázik (főszereplőként is), Jean-Jacques Annaud, aki a Farkastotemmel egy természetközeli kalandfilmet alkotott, Pascal Ferran, akinek Bird People című filmje 2014-ben versenyfilm volt Cannes-ban és Karlovy Varyban, valamint Arnaud Desplechin, akinek Fiatal éveim című műve szintén megjárta Cannes-t.

Emellett nem érdemes kihagyni az olyan egzotikus mozidarabokat, mint a román Corneliu Porumboiu által rendezett A kincs, a Nicholas Trianafyllidis rendezésében bemutatásra kerülő görög nemzetiségű Érzelgősök, vagy Yared Zeleke etióp rendező Bárány című munkája.

Mivel azonban a Frankofón Filmnapok csak egy kis szelete a bő egy hónapos fesztiválsorozatnak, a kultúra más területéhez tartozó programok is szép számmal kínálkoznak. A Francia Intézetben Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák című kiállítása demonstrálja a francia-magyar kapcsolódási pontokat, a Trafó pedig a Ballet Preljocaj-esttel csatlakozik a fesztiválhoz, de több olyan alkalom is lesz, amin vendégművészek vesznek majd részt, például Valère Novarina színházi művész, Grégoire Polet író, Vincent Pachès költő, valamint Patrick Fayad, Didier Levallet, Carrousel, Peturbator és Dan Terminus zeneművész, Abdoul Camara táncművész. A kultúrán kívül az aktuálpolitika is képviselteti magát, mert Mit jelent ma az identitás? és Migráció, immigráció címmel a francia és az európai társadalomban jelenleg kiemelten fontos kérdéskör sem maradhat említés nélkül.

A teljes program a Francia Intézet honlapján található:

http://www.franciaintezet.hu/budapest-hu/6-frankofon-filmnapok/?lang=hu

http://www.franciaintezet.hu/budapest-hu/festival-de-la-francophonie/?lang=hu

nyomtat

Szerzők

-- Bükki Linda --


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés