bezár
 

art&design

2009. 02. 23.
Hazakerülhet a kalapács alá kerülő a Gandhi-gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyűjtésbe kezd Mahatma Gandhi dédunokája, hogy a márciusban New Yorkban kalapács alá kerülő Gandhi-gyűjteményt meg tudja vásárolni, és a relikviák visszatérhessenek Indiába.
Tusar Gandhi, aki hétfőn számolt be adománygyűjtő kampányáról, erkölcstelennek nevezte a puritán életvitelű dédapja után megmaradt tárgyak elárverezését. Mint hangsúlyozta: "azok Indiához, az indiai néphez tartoznak".

A dédunoka legalább 300 ezer dollárt (70 millió forint) szeretne összeszedni, hogy komoly esélye legyen a tárgyi emlékek visszaszerzésére. Az indiai kormánytól is kérhetett volna segítséget, de végül szándékosan döntött a "népi kezdeményezés" mellett - mondta.
Bár egyelőre csupán az összeg alig egyharmada áll a rendelkezésére, azt ígérte, hogy eget-földet megmozgat a tárgyak megvásárlására. Ha sikerrel jár, a gyűjtemény egy indiai múzeumba kerül.

A gyűjtemény darabjai között szerepel egy szemüveg, egy pár viseltes bőrszandál, egy zsebóra, egy egyszerű réztál és tányér.
A New York-i aukciót március 5-én rendezi meg az Antiquorum aukciósház, amelynek egyik képviselője a múlt héten elárulta, hogy már a világ minden tájáról érdeklődtek potenciális vásárlók.

A kollekciót egy amerikai magángyűjtő bocsátja kalapács alá, aki a Gandhi család leszármazottaitól szerezte be a becses darabokat.
Az India függetlenségéért erőszakmentes küzdelmet hirdető Gandhi 1948-ban hunyt el. Egy hindu radikális lövése oltotta ki életét.

Két évvel ezelőtt Gandhi egy kézzel írott levelét visszavonták egy londoni aukció meghirdetett árverési tárgyai közül, és lehetővé tették, hogy azt az indiai kormány vásárolja meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Todd Phillips: Joker
Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés