bezár
 

építészet

2017. 05. 25.
Makovecz Imre emléke előtt tisztelgő kiállítás nyílik Kaposváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Makovecz Imre (1935-2011) építész emléke előtt tisztelegő kiállítás nyílik pénteken a kaposvári Együd Árpád Kulturális Központban.

Csernyus Lőrinc, a tárlat kurátora az MTI-nek szerdán elmondta: a tárlat csaknem kétszáz - a magyar organikus építészet stílusteremtő alakjához kapcsolódó - rajzot, írást és fotót, valamint Makovecz Imre életéről és alkotásairól szóló filmet mutat be. Kiállítják a Makovecz Imre által az 1992-es sevillai világkiállításra tervezett magyar pavilon nagyméretű modelljét is a hozzá kapcsolódó anyagokkal együtt - tette hozzá.
    

Az Ybl-díjas építész kiemelte, hogy először láthatja a közönség a Makovecz Imre Napló I. és Napló II. című művének eredeti, bekeretezett lapjait. Az 1970-es évekből származó kötetek az építész addig elkészült épületeinek képanyagait, valamint népművészeti- és mozgástanulmányait tartalmazzák.
    

A kurátor Makovecz Imrét méltatva hangsúlyozta: munkássága, munkáinak mennyisége a maga nemében egyedülálló. Kiemelte, tervezési módszerében nagy jelentőséggel bírt az emlékezés, "a személyes emlékezet megléte, szemben a hivatalos történelemmel".
    

"Épületeinek története van, amely aztán építészeti elemekben, formákban meg is jelenik a házain" - jegyezte meg, felelevenítve, hogy Makovecz Imre számára a sevillai pavilon hozta meg a nemzetközi elismerést.
    

Makovecz Imre - vélekedett Csernyus Lőrinc - olyan tökélyre fejlesztette a szabadkézi rajzolást, hogy minden egyes vázlata, skicce önálló képzőművészeti alkotás. A rajzaiban alkotta meg a múlt és a jövő építészetét, előre és hátra közlekedett időben és tájban, a "lehetett volna" világában - összegzett a neves építész tanítványa.
    

A július 29-ig látható kiállítást Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke nyitja meg a Kaposváron csütörtöktől vasárnapig tartó Rippl-Rónai Fesztivál keretében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

Danny Boyle: Yesterday
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
színház

Győztes játszma Győztes játszma
Beszélgetés Nagy Józseffel a kortárs tánc alakulásáról, iskolákról és lehetőségekről, kétlakiságról és a fiatalok helyzetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés