bezár
 

irodalom

2017. 11. 06.
Prae Antropocén lapszámbemutató
2017. 11. 07., kedd este 7 óra, Kelet Kávéház a Bartók Béla úton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat "antropocén" témájú lapszámának bemutatója felolvasással, valamint beszélgetéssel az emberről mint földtörténeti korszakjelölőről. 

Program 
19.00 Felolvasnak: Kele Fodor Ákos és Magolcsay Nagy Gábor, a lapszám szerzői
19.15 Beszélgetés az antropocénről, a Prae antropocén-blokkjáról: Keresztes Balázzsal és Sepsi Lászlóval Mezei Gábor, a Prae szerkesztője beszélget 
20.00 Felolvasnak: Bartók Imre, Korpa Tamás és Simon Bettina, a lapszám szerzői

"A tudomány előtti Európa látomása a Földet a hanyatlás, a halál és a romlás pöcegödrének látta, amelyből elődeinknek, akik szemüket a napok, csillagok és Isten meg nem rontható szféráira szegezték, csupán az ima, a szemlélődés és a tudás által volt némi reményük szabadulni; ma, egyfajta ellen-kopernikuszi forradalomként, éppen a tudomány kényszeríti a tekintetünket a Földre, amelyet újfent a viszály, a hanyatlás, a háború, a szennyezés és a romlás pöcegödrének tekintenek. Ezúttal azonban nincs ima és esély sincs arra, hogy máshova meneküljünk." (Bruno Latour, Prae)

"Nehéz meghatározni, hogy egy apokaliptikus jövőben mit jelentene egyáltalán a >cselekvés<. A cselekvésnek ugyanis egy kollektív katasztrófa kontextusában nincsen világosan megnevezhető szubjektuma: az >ipari nemzetek<, a >kapitalizmus<, a >kinetikus expresszionizmus< (Sloterdijk) vagy mi mindannyian, fűtő, utazó, fogyasztó szubjektumok? A feladat legelőször is egy olyan politikai egység kialakításában állna, amely képes lenne magára vállalni a felelősséget bolygónk változásban lévő állapotáért. Az antropocén hatalommal bíró emberének ki kell egyeznie ama veszély lehetőségével, hogy az utolsó, tehetetlen ember egyúttal ő maga – egy olyan szituációban, amelyben a cselekvés és az elszenvedés, a hatalom és a tehetetlenség, a katasztrófáról való tudás és nemtudás egymástól csak nehezen elválaszthatók." (Eva Horn, Prae)

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/500962353612093/

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés