bezár
 

film

2018. 04. 10.
Életműdíj Enyedi Ildikónak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Filmrendezői munkássága elismeréseként Enyedi Ildikót életműdíjjal tünteti ki a Lecce-i filmfesztivál, és műsorra tűzi a világszerte ünnepelt magyar rendező szinte összes filmjét.

Enyedi Ildikót „az európai filmművészet főszereplőjeként” (I Protagonisti del Cinema Europeo) ünnepli a hétfőn kezdődött Lecce-i filmfesztivál (Festival del cinema europeo). A „Tribute” programban műsorra tűzik a magyar rendező filmjeit, köztük a Simon mágust, melyért 2000-ben Enyedi elnyerte a dél-olaszországi filmfesztivál fődíját, az Arany Olajfát.

A számos hazai és nemzetközi díjjal elismert magyar rendező április 10-én személyesen mutatja be a Lecce-i filmfesztivál közönségének Bűvős vadász című filmjét, személyesen veszi át az életműdíjat és pódiumbeszélgetésen vesz részt, melyet Massimo Causo filmkritikus vezet.

Enyedi Ildikó - fotó: Bach Máté

A „Tribute” programban lesz először látható Olaszországban Az én XX. századom című, Cannes-ban 1989-ben Arany Kamera-díjat nyert Enyedi-film teljeskörűen restaurált változata. A film restaurálása 2017-ben készült a Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja keretében a Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban, Máthé Tibor (HSC), a film operatőrének részvételével.

Műsoron lesz Leccében a legendás Balázs Béla Stúdióban 1985-ben készült Vakond című kísérleti film, a Tamás és Juli, továbbá a Berlinale Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről.

A Lecce-i filmfesztivál életműdíjával a korábbi években többek között olyan alkotókat méltatott, mint Andrzej Wajda, Andrej Tarkovszkij, Theo Angelopoulos, Costa-Gavras, Emir Kusturica, Aki Kaurismaki, Krzysztof Zanussi, Agnieszka Holland és legutóbb Stephen Frears.

A magyar filmesek közül elsőként Enyedi Ildikó veheti át az Arany Olajfa Életműdíjat.

Bővebb információ: http://www.festivaldelcinemaeuropeo.com/en-2018/ildiko- enyedi-protagonist-of- european-cinema/

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
Adam McKay: Alelnök
2018. február 27–március 8., 9. Frankofón Filmnapok

Más művészeti ágakról

art&design

A kék bársony mögött, a vörös szobában A kék bársony mögött, a vörös szobában
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
art&design

Egy száz százalékosan magyar kiállítás Egy száz százalékosan magyar kiállítás
A Magyar Nemzeti Galéria Csak tiszta forrásból. Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében című kiállításáról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Nemzetközi irodalmi díjak
irodalom

Az Iskola a határon 60 éve Az Iskola a határon 60 éve
Kovács Ida válaszol


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés