bezár
 

zene

2018. 05. 15.
Rostrum of Composers kortárszenei seregszemle Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rostrum of Composers kortárszenei seregszemle Budapesten Elkezdődött a 65. Rostrum of Composers nemzetközi kortárszenei seregszemle kedden a Márványteremben, Budapesten.

A Rostrum of Composers egyfajta virtuális pódium, ahol közszolgálati rádiós szakemberek kortárs zeneszerzők elmúlt öt évben született olyan kiemelkedő új munkáit mutatják be egymásnak, amelyek a rádiónak köszönhetően később meghódíthatják a világot.

Az idei fesztiválnak otthont adó Márványterem a magyar zenei élet jelentős helyszíne, ahol minden héten két koncertet rendeznek, amelyeket rögzítenek és később sugároznak is a közmédia rádiócsatornáin.

A seregszemlén, melyet első alkalommal rendeznek Budapesten, szombatig huszonöt ország, köztük Argentína, Ausztrália, Kína, Oroszország, Dánia, Szerbia, Litvánia és Anglia szakemberei vesznek részt.

A szakemberek két kategóriában pontozzák az alkotásokat. Az általános kategóriában 10 művet, a 30 évnél fiatalabb szerzők műveinek kategóriájában három művet választanak ki a pontszámok alapján. A fesztivál résztvevői kötelezik magukat arra, hogy a nekik legjobban tetsző művek mellett a kategóriák első helyezettjeit is bemutatják saját rádióállomásuk adásaiban.

Az elmúlt több mint fél évszázad alatt több mint háromezer alkotás hangzott el a fesztiválon, amelyek közül jó néhány pár évtizeden belül a 20. századi kortárszene ikonikus műve lett, ilyen például Krzysztof Penderecki Hirosima áldozatainak emlékére írt gyászzenéje.

Az idei rendezvényen három fiatal magyar zeneszerző, Brandenburg Ádám, Balogh Máté és Kutrik Bence műve hangzik el. A kortárszenei seregszemlét társrendezvényekkel is színesítik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés