bezár
 

színház

2009. 04. 23.
Cassavetes-filmből előadás a Nemzeti Színházban
A Toneelgroep Amsterdam és az NTGent közös produkciója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alig zárult le a Budapesti Tavaszi Fesztivál, melynek keretében a Nemzeti Színház adott otthont a Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, április 24-25-én újabb rangos európai színházi együttes látogat hazánkba. A Toneelgroep Amsterdam vendégjátéka az áprilisban Budapest-szerte megrendezett, minden művészeti ágat felölelő Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt programja keretében kerül színre. A számos díjjal és fesztiválmeghívással büszkélkedő társulat egy legendás film, John Cassavetes Premier című nagysikerű színpadi adaptációjával mutatkozik be a magyar közönség előtt.

Szkéné színház

A Toneelgroep Amsterdam Hollandia első számú színházi együttese, székhelyük az amszterdami Stadsschouwburg Színház. Olyan neves vendégrendezőkkel dolgoznak, mint az amerikai Robert Woodruff, a lengyel Krzysztof Warlikowski, a holland Johan Simons, a német Thomas Ostermeier, és Hollandián kívül játszanak Németország, az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztria és Belgium színpadain. A társulat meghívást nyert olyan fesztiválokra, mint a németországi RuhrTriennale, a bécsi Wiener Festwochen és a francia Festival d'Avignon. A Toneelgroep Amsterdam repertoárja magába foglalja Shakespeare Coriolanus, Julius Caesar, Antonius és Kleopátra és A makrancos hölgy, Tony Kushner Angyalok Amerikában, Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból és John Cassavetes Premier (Opening Night) című darabjait.

A genti székhelyű NTGent egy nemzetközi, nyitott struktúrájú színházi csoportosulás. A csapat tevékenysége alapvetően Johan Simons rendező munkáira épül, de más színházcsinálók is megvalósíthatják saját elképzeléseiket. Az NTGent folyamatos párbeszédben áll a társadalommal; előadásaik létrehozásán kívül aktívan részt vesznek az embert és az emberiséget érintő kérdések társadalmi szintű megvitatásában. Így a színház tulajdonképpen nyitott tereppé válik, ahol a kortárs színházi alkotók és a nézők megoszthatják egymással gondolataikat. Az NTGent repertoárja reflektál az emberiséget érintő legfontosabb témákra (mint Arnon Grunberg és Michel Houellebecq írásainak adaptációja esetében), a hatalom problematikájára klasszikus és kortárs szövegeken keresztül és erkölcsi kérdésekre olyan előadásokkal, amik szinte dokumentarista módon kapcsolódnak a valósághoz.

Számos díjjal és fesztiválmeghívással jutalmazott közös produkciójuk, John Cassavetes filmjének színpadi adaptációja, a Premier a „kulisszák mögött”, egy színtársulat zaklatott főpróbahetén, három nap alatt játszódik. A társulat A második feleség című új darab bemutatójára készül. Ennek fragmentumai váltakoznak a próbák, a szereplők közti személyes beszélgetések, viták, konfliktusok jeleneteivel.

A darab rendezője, Ivo van Hove 2001 óta a Toneelgroep Amsterdam főrendezője. Előadásai láthatóak voltak már az Edinburgh-i Fesztiválon, a Velencei Biennálén, a Holland Fesztiválon, a Theater der Welt-en, a Wiener Festwochen programjában, valamint Lisszabonban, Párizsban, Veronában, Hannoverben, Portóban és Kairóban. Vendégrendezőként dolgozott a hamburgi Deutsches Schauspielhaus, a stuttgarti Staatstheater és a New York Theatre Workshop társulatával.

Az idei szezonban Luchino Visconti Rocco és fivérei, Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok, valamint Michelangelo Antonioni forgatókönyveiből az Antonioni Project című művek színpadra állítására készül a Toneelgroeppal.

John Cassavetes: Premier (Opening Night)

Díszlet- és világítástervező:Jan Versweyveld
Dramaturg: Koen Tachelet
Jelmeztervező:Marc Meulemans
Videó:Erik Lint
Kamera:Judith Hofland, Menke Visser

Elsie de BrauwMyrtle, Virginia szerepét játssza A második feleség című darabban, Maurice ex-felesége
Jacob Derwig Maurice, Marty szerepét játssza A második feleség című darabban, Myrtle ex-férje
Oscar van Rompay Gus, Virginia első férjét, Tony-t játssza A második feleség című darabban
Lien de GraeveLena, Tony felesége A második feleség című darabban
Fedja van HuêtManny, a társulat vezetője, Dorothee férje
Katja HerbersDorothee, Manny felesége, ex-színésznő
Hans KestingDavid, producer
Eelco SmitsLeo, ügyelő, színpadmester
Kristof van BovenKelly, Myrtle öltöztetője
Chris NietveltSarah, A második feleség című darab szerzője
Hadewych Minis Nancy, Myrtle rajongója

Rendező: Ivo van Hove

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Holland Királyság Nagykövetsége, Theater Instituut Nederland, SICA, Buitenlands Zaken, Nederlands Fond Voor Podiumkunsten

2009. április 24-25. 19 óra
Nemzeti Színház, Nagyszínpad
A Nemzeti Színház és a Nincs Lehetetlen Holland Kultfeszt bemutatója

nyomtat

Szerzők

-- Mátrai Diána Eszter --

Budapesten születtem, itt végeztem angol, magyar és színházi dramaturg szakot. 2008 óta vezetem a prae.hu színházi rovatát. Szeretem Mozartot, Shakespeare-t, a somlói galuskát és a világbékét. S hogy magamról is mondjak pár szót: távol áll tőlem az önirónia.


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés